Verzekeraars werden gezien als een stabiele factor in de portefeuille. Goede resultaten, stijgende dividenden en aandeleninkoopprogramma’s. Dit resulteerde over het algemeen in hogere koersen. Binnen de branche werden meerdere overnames uitgevoerd. Vandaag kijken we naar drie Nederlandse verzekeraars: Aegon, NN Group en ASR. Alledrie hebben dit jaar een koersvermindering van zo’n 50% te verwerken gekregen. Maakt dit de verzekeraars weer koopwaardig?
Aegon
We kijken eerst naar Aegon, vanaf april 2018 lijkt de koers elk jaar een traptrede omlaag te willen maken. We zien bijvoorbeeld een aantal zijwaartse trends waarbij na het doorbreken van de bodemlijn, een nieuwe zijwaartse trend ingezet wordt. Dit gebeurd een aantal keer achterelkaar.
Een zijwaartse trend wordt ook wel een ‘continuation pattern’ genoemd en kunnen weer onderverdeeld worden in twee variaties:
- Bullish: een stijgende koers veranderd in een tijdelijke zijwaartse trend waarna het de trend aan de bovenkant van het kanaal verlaat.
- Bearish: een dalende koers veranderd in een tijdelijke zijwaartse trend waarna het de trend aan de onderkant van het kanaal verlaat.
Wanneer we inzoomen op de laagste 9 maanden herkennen we weer twee zijwaartse trends. Eind februari van dit jaar breekt de koers door de bodemlijn gevolgd door een flinke val omlaag. Vanaf de bodem vindt er een kort herstel plaats waarna er weer een zijwaarts patroon ontstaat.
NN Group
Na Aegon gaan we verder met NN Group. Sinds november bevond dit aandeel zich in een down trend. Midden februari werd het trendkanaal aan de bovenkant gebroken en lag er ruimte naar de meermaals geteste top van 40 EUR. De euforie was niet van lange duur een ook dit aandeel werd getroffen door de CRASH. Na een kort herstel ontstond er ook een zijwaartse trend.
ASR
Dan gaan we naar de derde en laatste verzekeraar ASR. In tegenstelling tot NN Group bevond ASR zich in een maandenlange up trend. Het leek erop dat de weerstand van 40 EUR getest zou gaan worden. Niks bleek minder waar, de koers raakte in een vrije val en knalde genadeloos door de ondergrens van het trendkanaal. Na een heel kort herstel ontstond er wederom een zijwaartse trend, dit kan toch geen toeval zijn?
Conclusie
Het is wel heel erg toevallig maar alle drie de verzekeraars bevinden zich op dit moment in een zijwaartse trend. Het is lastig om een technische analyse toe te passen bij een dergelijke beweging, er doen zich namelijk weinig herkenbare patronen voor. In zulke situaties zijn er eigenlijk twee mogelijkheden:
- Traden binnen de range, om te profiteren van de bewegingen binnen de boven- en onderkant van dit trendkanaal. Dit betekend een short positie aan de bovenkant van de range. Of een long positie aan de onderkant van de range. De posities dienen herzien te worden wanneer bijvoorbeeld bij een short positie de bovenkant van de range doorbroken wordt. Het bepalen van een strakke stop loss is essentieel om eventuele verliezen te beperken.
- Geen positie innemen en afwachten tot de koers de range verlaat aan de boven- of onderkant.