Waarom kan een technische analyse haaks op de andere staan? Dit is een geweldige vraag gesteld door een lezer. Ik zou er een boek over vol kunnen schrijven, maar ik ga het iets beknopter proberen te beantwoorden.
Daarnaast komen er ook nog wat grafieken voorbij.
Ik begin met een korte update van het goud.
Ik heb veel lijnen weggehaald t.o.v. de grafiek van afgelopen weekend. Nu is er de oranje lijn, die ligt over toppen van november 2020 en januari dit jaar. Ook is er de rode dalende trendlijn over de recente toppen. Als laatste is er het stijgende trendkanaal waar de koers nu uit is gevallen. Die laatste ontwikkeling heeft me doen besluiten goud nogmaals voorbij te laten komen.
Hoort u uw (beleggings)adviseur nog zeggen dat er nooit een belletje gaat op de top? Dat klopt helemaal, want meestal gaan er meerdere belletjes en niet altijd precies op de bodem of de top! Bij goud gaan er nu twee:
1. de lagere toppen onder de rode trendlijn en
2. de val uit het stijgende trendkanaal.
Nu in paniek alles verkopen??? Née, want op een rustig moment heeft u uw stop loss of profit stop ergens neergelegd.
Lezer Mister bluesky wilde ook nog graag het zilver voorbij zien komen.
Hier zien we een aantal zaken:
1. De rode horizontale weerstandslijn.
2. de val onder de oranje trendlijn inclusief mooie test, zie rode pijltje.
3. het paarse dalende trendlijntje en
4. de val uit het stijgende trendkanaaltje.
Geen belletje op de top, maar vier belletjes. Ik weet zeker als ik verder ga zoeken dat we meer belletjes zouden hebben gehoord.
Net als bij Goud niet in paniek raken bij het Zilver, u heeft immers uw stop ergens neergelegd. Die mag altijd worden aangepast, maar nooit naar beneden.
Een korte update van de AEX, met als opmerking dat de daggrafiek is bijgewerkt tot en met het slot van maandag. Ik ben daar altijd zo slecht in, maar gisteren betekende weer een nieuw all-time-high? Belangrijker vind ik dat de koers boven het stijgende trendlijntje is gebleven. Zakt de koers daar onverhoopt door, dan zal het waarschijnlijk op een test van de blauwe lijn gaan aankomen.
Lezer Mister bluesky gaat blij worden, want er komen vandaag maar liefst 4 verzoeken van hem voorbij. Hier volgen Just Eat en Prosus.
Ook deze grafiek is voorbeurs gemaakt. Er zijn m.i. twee lijnen belangrijk op deze daggrafiek:
1. de groene horizontale lijn waar de koers nog boven staat en
2. de rode dalende trendlijn.
De koers is er zowel gisteren als vandaag bij opening al boven geweest, maar is er gisteren precies op gesloten en vandaag staat de koers daar ook op. Op moment van schrijven.
Kijk ik naar de beweging vanaf eind mei tot aan nu dan zie ik een hogere bodem en een hoger topje. Stel nu eens dat de koers boven de rode dalende trendlijn wil sluiten, dan hebben we een beginnetje.
Binnen het blauwe trendkanaal is de trend dalend, daar is geen studie technische analyse voor nodig om dat te zien. De oranje lijn vertelt mij dat we nog moeten oppassen met dit aandeel. Rechtsonder ziet u een stijgend trendkanaaltje. De koers van vandaag, tot nu toe, staat niet op deze grafiek, maar ik kan u verklappen dat die binnen het trendkanaaltje is.
Het is verstandig heel voorzichtig te doen met dit aandeel, maar het is er een om strak in de gaten te houden. Dat geldt m.i. overigens altijd als u geld wilt verdienen, laat uw aandacht nooit verslappen.
===== = = = = =
Lezer Mister bluesky had gelezen dat deze twee aandelen fundamenteel waren ondergewaardeerd en wilde mijn technische blik op de aandelen. Voor lezers acht ik dit een uitstekende strategie, om zich breder te oriënteren dan alleen mijn analyses te lezen. Zie ook mijn disclaimer. Dus top!
Lezer Pluis: you’re welcome!
===== = = = = =
Bliksemsnel een blik op Olies. Dat gaat goed boven de rode dalende trendlijn! Lijkt RD nu op weg naar een test van de oranje stijgende trendlijn?? Voor de duidelijkheid, die oranje lijn doet dienst als weerstand…
===== = = = = =
In de header refereerde ik er al aan: kan een technische analyse haaks op een andere technische analyse staan? Deze opmerking komt van lezer jobo en ik vind hem geweldig! Ik ga proberen hier op mijn inmiddels wel bekende eigen wijze antwoord op te geven, en dan ook nog summier!
Ik lees nooit (als in nooit) een analyse van iemand anders. Ik weet dus ook niet wat mijn zeer gewaardeerde collega Guy heeft geschreven noch welke posities hij momenteel adviseert. Ik wil mijn eigen posities innemen op basis van mijn TA alleen. Dan kan ik ook niemand anders de schuld geven als het fout gaat haha!
Er kan sprake zijn van een ander timeframe. Leest u de uitgebreide analyse van de AEX nog eens even terug. Dat was de column van vorige week. Het zou kunnen zijn dat ik daar een koop zie op de weekgrafiek en een verkoopsignaal op de daggrafiek. En om het nog ingewikkelder te maken: een koopsignaal op de 5 minuten chart.
Een andere reden kan zijn de technische analyse. Er zijn 1.000 manieren om TA te bedrijven. Wat zeg ik? 1.000? Née, een miljoen, beter 10 miljoen. Ik noem er slechts enkele:
- timeframe (daristie weer)
- objectief of subjectief
- lijngrafiek, barchart of candlesticks. Of Kagi, Renko, enzovoorts
- een toevoeging van een indicator, die ook nog eens met verschillende instellingen kan worden geplot. Denk aan een 7‑daags RSI of 14-daags.
- wat te denken van voortschrijdend gemiddelden? Verschillende soorten VG en dan ook nog verschillende instellingen.
Bedenk ook hoe de mogelijkheden van verschillende TA’s exponentieel kunnen toenemen bij het combineren van bovenstaande mogelijkheden. Dan gaan we naar honderden miljoenen verschillende manieren van TA. Nu begrijpt u mijn grapje beter als iemand tegen mij zegt dat TA niet werkt en ik vervolgens vraag welke van de 1 miljoen niet werkt.
Lezer jobo nogmaals bedankt voor de geweldige vraag en wellicht heeft mijn stukje iets van antwoord gegeven.
===== = = = = =
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.