Soms is het moeilijk een index of aandeel te kiezen om in mijn column over te schrijven. Er zijn dan geen interessante ontwikkelingen, grafieken liggen er saai bij. Soms word ik geholpen door een lezer die een verzoek indient. Maar vandaag.…vandaag is dat anders. Ik zie heel veel geweldige grafieken met koersen die exploderen. Of juist niet en dan zijn ze ook interessant.
Op een gewone dag bespreek ik doorgaans vier grafieken, maar vandaag heb ik er vijf gekozen. De AEX en vier aandelen: Arcelor Mittal, RD, ABN en ASML.
Ik begin dit rondje met Arcelor Mittal.
Nou, u ziet het waarschijnlijk al, need I say more?
Binnen het stijgende trendkanaal stootte het aandeel al de kop tegen euro 11,50, ging even naar beneden en drong er toen door en in de periode daarna werd de oude weerstand als nieuwe steun gebruikt. Dat zien we wel vaker in de technische analyse. Op de grens van oktober en november ziet u dat de koers niet eens meer (helemaal) naar de onderkant van het stijgende trendkanaal ging, maar dat de rode (steun)lijn de koers opving.
De weken daarna ziet u Arcelor naar de bovenkant van het trendkanaal lopen en jawel, gisteren klapte de koers uit datzelfde trendkanaal! En passant, dus op dezelfde dag, rekende Mittal af met de lichtgroene horizontale weerstandslijn, die over de bodem van eind januari 2020 ligt. Al met al een sterk dagje! En wat een mooie grafiek! Alle vandaag gebruikte grafieken zijn inclusief het slot van gisteren, maandag dus.
Arcelor Mittal ligt er technisch dus veelbelovend bij.
Ik ga naar ABNAmRo.
Bij ABN is in tegenstelling tot Mittal geen sprake van een stijgend trendkanaal maar van een dalend trendkanaal. Lagere toppen werden afgewisseld met lagere bodems. Maar kijk even met iets meer aandacht naar de laatste maanden, de onderkant van het dalende trendkanaal werd niet meer opgezocht en er werd een horizontale tradingrange zichtbaar.
En kijk nu s.v.p. naar gisteren, gisteren rolden kopers over elkaar heen en stuwden de financial omhoog en wel zover dat de koers opwaarts uit het dalende trendkanaal brak. En ook uit de horizontale tradingrange. Net als bij Mittal twee vliegen in één klap. De laagste koers was gisteren euro 7,30 en de high en tevens slot was euro 8,35. Net als bij Arcelor explodeerde de koers!
Hoe mooi dit ook allemaal is, vandaag zal ABN met toppen uit augustus en september moeten afrekenen om verder te kunnen stijgen. Die toppen doen dienst als weerstand zo rond euro 8,40 — 8,45. Maar hoe we het ook wenden of keren, gisteren was een mooi dagje voor ABN!
Nu de AEX:
Jaaaaaaa, schitterend toch? Net als bij ABN een dalend trendkanaal maar toch geheel anders. Ziet u hoe? Wel, bij ABNAmRo ligt het dalende trendkanaal dichtbij de bodem van hetgeen er gebeurde na COVID-19 en bij de AEX bij de top.
De AEX bekijk ik vaker dus de regelmatige lezer van mijn column herkent het plaatje wel. Onlangs een neerwaartse doorbraak van 535 hetgeen niet best was gevolgd door een snel en opmerkelijk herstel uit de gevarenzone. Dat herstel reikte al snel tot aan de bovenkant van het dalende trendkanaal en als u het vergrootglas erbij haalt afgelopen vrijdag al nipt boven de dalende trendlijn van het trendkanaal.
Ja, en dan gisteren: een gap gevolgd door een koersexplosie, wat een geweld! Ook hier weer twee vliegen in één klap, want ook de top van juli dit jaar werd opwaarts uitgenomen. Het ideale plaatje zou nu een throw back zijn naar het uitbraakniveau om spijtoptanten nog in te laten stappen en dan verder omhoog. We gaan het zien.….
Nog zo’n mooie grafiek: ASML.
Dit keer geen dalend of stijgend trendkanaal maar een horizontale tradingrange. Euro 296 aan de onderzijde en euro 345 aan de bovenzijde. In oktober werd de onderzijde al niet meer aangeraakt en daarna steeg ASML prachtig, vorige week werd er zelfs een gap neergezet. Gisteren was er weer sprake van een gap én brak ASML opwaarts uit de tradingrange. De zoveelste twee vliegen!
Bij ASML zien we iets waar we wel even op moeten letten, de horizontale lijn over de top van begin juli. Daar heb ik de zwarte horizontale lijn over getekend en die doet dienst als weerstand. Op euro 355,50. Mocht ASML ook daar doorheen weten te breken, dan gaat ook dit plaatje er geweldig uitzien!
De hekkensluiter van vandaag is Koninklijke Olie.
De hekkensluiter kan wellicht een ietwat negatieve associatie oproepen, maar dat is geenszins het geval bij deze grafiek. De regelmatige lezer van mijn column weet dat ik aardig voorzichtig was met RD, ik waarschuwde regelmatig. Nu kunnen we die voorzichtigheid laten varen. Ik zie een aantal positieve ontwikkelingen:
1. een opwaartse uitbraak van de dalende trendlijn
2. bevestiging bij de onderliggende RSI
3. een dubbele bodem inclusief uitbraak van de neklijn en
4. een koersexplosie!
Dit ziet er goed uit, wat heet, uitstekend! We mogen alleen nog hopen op een throw back om de spijtoptanten de gelegenheid te geven nog in te stappen.
Het was moeilijk kiezen uit alle mooie en/of interessante grafieken vandaag, ik hoop dat u vindt dat dat gelukt is. Mist u nu uw favoriete index, aandeel, valuta of grondstof, laat het me dan hieronder bij de commentaren even weten. Wie weet staat uw favoriet binnenkort in deze column!
Ik wens u een prettige dag!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.