...

TA: Ferme daling beurzen reden tot zorgen

5 februari 2018, 08:01 | Daïm Boscart | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De beurzen hebben een zeer zwakke week achter de rug en de vorm van 2017 en begin 2018 lijkt totaal verd­we­nen. De Dow Jones sloot de dag vri­jdag zelfs af met maar lief­st 665 min­pun­ten en intra­day zagen we zelfs even een ver­lies van 700 pun­ten. Relatief gezien is dit een dal­ing van 2,5% en mogen we wel spreken van een flinke dal­ing maar absolu­ut gezien is dit num­mer 6 in de groot­ste dalin­gen ooit voor de Dow Jones. Slechts vijf keer eerder ver­loor de Dow Jones meer pun­ten in een sessie en dus kun­nen we stellen dat de schrik er goed in zit. Ook de S&P 500 en de Nas­daq kenden vanzelf­sprek­end een zwakke sessie: de S&P 500 ver­loor 60 pun­ten en schreef daarmee ook 2% aan waarde af ter­wi­jl de Nas­daq met 145 ver­liespun­ten ook flink werd ger­aakt. De Nas­daq had daar­naast ook last van Apple & Apl­ha­bet van wie de cijfers uitein­delijk slecht wer­den ont­van­gen: Alpha­bet ver­loor bij­na 5,5% aan koer­swaarde ter­wi­jl Apple 4,5% aan koer­swaarde moest inlev­eren. Enkel het fab­uleuze Ama­zon bleef weer sti­j­gen op cijfers, ondanks de cor­rec­tie van de beurzen schreef Ama­zon 3% aan waarde bij.

Ook in Europa zat de schrik er goed in en van­daag mogen we direct gaan aan­schouwen hoe men nu daad­w­erke­lijk zal gaan rea­geren op de ver­liezen die we in de VS hebben gezien. De schade in Europa viel relatief gezien nog wel mee maar in Europa waren de beurzen dan ook al wat vooruit­gelopen op een mogelijke tik van de beren. Echter lijkt het wel duidelijk dat we extra dienen op te let­ten en dat de markt nu erg ver­rader­lijk is. Met name in Europa leunt men nu op de laat­ste ste­un­gren­zen en een verdere dal­ing hier kan de mark­ten voor­lop­ig in een BEAR­markt bren­gen. In Ameri­ka is men de afs­tanden met de 50-MA lij­nen flink aan het verkleinen en het lijkt er dan ook op dat dit voor­lop­ig de haven is waar de Amerikaanse beurzen willen gaan aan­leggen om daar­na een serieuze poging te gaan wagen om koer­sh­er­s­tel af te dwin­gen.

Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt dit abon­nement uit­proberen tot 1 april 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
Ook in Europa hebben we een bewogen week achter de rug. Zoals u weet zijn de Europese indices sterk afhanke­lijk van de vorm van de Amerikaanse beurzen en dat viel dan ook terug te zien in de koer­suit­sla­gen van de Europese beurzen vorige week. De AEX ver­loor op week­ba­sis 3% aan koer­swaarde en sloot met 550 pun­ten alweer 23 pun­ten onder de jaar­top van 2018 die slechts twee weken gele­den werd geno­teerd. Ook de DAX kende een slechte week en de Duit­sers lopen eigen­lijk al een tijd­je voorop in de Europese dal­ing: de index ver­loor 555 pun­ten op week­ba­sis en noteert daarmee een weekver­lies van meer dan 4%.

De Duitse hoofdin­dex sloot de week af op 12.785 pun­ten, slechts enkele tien­tallen pun­ten boven het 200-daags gemid­delde en daarmee is de DAX op een cru­ci­aal punt belandt: verder dalen betekent namelijk een breuk met het 200-daags gemid­delde en dat is een belan­grijke indi­ca­tor voor een veran­der­ing van de trend. Breuken met het 200-MA zijn namelijk erg zeldza­am en dienen vaak als waarschuwingssig­naal voor beurzen en han­de­laren om te wak­en voor een draai van de trend. De DAX komt namelijk ook al van 13.600 pun­ten (nog geen twee weken gele­den) en noteert nu 815 pun­ten lager. Een dal­ing van meer dan 6% heeft de DAX dus al achter de rug en dus kun­nen we hier spreken van een serieuze cor­rec­tie. Wan­neer beurzen in een kort tijds­bestek meer dan 5% dalen kun­nen we naar mijn maat­staven spreken van een cor­rec­tie en de risi­co’s die daarmee gepaard gaan. Men zal namelijk erg zenuwachtig gaan wor­den wan­neer de DAX van­daag onder het 200-MA duikt en dreigt te gaan sluiten onder deze lijn. In dat geval kan er namelijk een ware verkoop­golf op de DAX ontstaan die de index nog verder in de moeil­ijkhe­den kan bren­gen. Voor van­daag is het eind­doel voor de DAX dan ook meer dan helder: boven het 200-MA bli­jven en zek­er op slot­ba­sis niet te veel van deze lijn afwijken. In dat geval kan de DAX weer her­stellen en hopen om met een sti­j­gende beweg­ing op Wall Street een her­s­tel richt­ing de 13.000 pun­ten in te zetten. Lukt het de DAX niet om boven de 12.750 pun­ten te bli­jven kan het wel eens heel snel verder aflopen richt­ing de 11.800÷12.000 pun­ten.

De AEX bleef vorige week gedurende de dag telkens best wel sterk liggen maar aan het einde van de sessies zagen we toch dat de AEX bezweek onder de ferme druk van Wall Street en van de DAX die toch behoor­lijk aan het dalen waren. Tech­nisch gezien zak­te de AEX dan ook weg na een korte oplev­ing van de index richt­ing de 564 pun­ten afgelopen don­derdag. Toen opende de AEX met een leuke winst van drie pun­ten om ver­vol­gens de dag af te sluiten met ruim 4 min­pun­ten. Daarmee was de eerste aanzet van de AEX al gegeven en met de dal­ing van afgelopen vri­jdag ver­loor de AEX in twee dagen tijd bij­na 14 pun­ten aan koer­swaarde en zak­te men vanaf de top van een week daar­voor zelfs 23 pun­ten terug. De dal­ing van de AEX lijkt dan ook al fors maar eigen­lijk zijn er nog steeds dik 15 pun­ten te gaan tot het 200-daags gemid­delde dat rond de 535 pun­ten wacht. Indi­en men net als de DAX wil afza­kken tot deze vrij serieuze ste­un­li­jn voor hulp zal er nog een flinke pluk af moeten gaan de komende dagen. Ik verwacht echter dat men op het Dam­rak naar de VS en de Duit­sers zullen kijken voor het ver­loop van deze week. Met name op de DAX zal er wat opwaartse druk wor­den uit­geoe­fend op de koersen en het is dan ook de vraag of men deze opwaartse druk kan omzetten in koer­sh­er­s­tel voor de Europese beurzen. Indi­en dat het geval is kan de AEX deze week weer proberen om richt­ing de 558564 pun­ten toe te werken. Indi­en men nog verder afzwakt is de AEX afhanke­lijk van de 535 ste­un­li­jn die het dan zal gaan opzoeken om de kracht en de werk­ing van de huidi­ge opgaande trend te testen.


Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Wall Street
We mogen dan toch echt gaan spreken van de eerste serieuze cor­rec­tie op Wall Street sinds begin 2016. De koersen vie­len afgelopen week flink terug en met name de nor­maal sterke Dow Jones kreeg er flink van langs: in totaal moest de Dow Jones 1100 pun­ten inlev­eren en daarmee viel de index meer dan 4% terug. Ook de S&P 500 ver­loor flink: de brede US index leverde 110 pun­ten in en ver­loor daarmee ook bij­na 4% aan waarde, de Nas­daq ver­loor met 265 pun­ten 3,5% aan waarde en werd nog een klein beet­je ges­paard van­wege een sterk Ama­zon.

Deze negatieve koer­suit­sla­gen zijn natu­urlijk erg voel­baar op de Amerikaanse en Europese aan­de­len­mark­ten en het sen­ti­ment keerde zich dan ook tegen de mark­ten. De prik omlaag op de Amerikaanse beurzen is op zich een reden voor lichte zor­gen op de mark­ten. Het Buy The Dip” mech­a­nisme in Ameri­ka lijkt namelijk even uit­gew­erkt en de dip-kop­ers” hebben het vorige week serieus lat­en afweten. Het feit dat we afgelopen vri­jdag in pun­ten een van de groot­ste dalin­gen in de geschiede­nis van de Dow Jones hebben gezien geeft natu­urlijk aan dat de kopende par­ti­jen geen moeite hebben gedaan om de dal­ing af te wen­den. Sterk­er nog, deze verkoop­golf werd breed gedra­gen en heeft de mark­ten flink pijn gedaan.

De vraag die we ons nu moeten stellen is wat de defin­i­tie van een behoor­lijke dip is voor de Amerika­nen. Op zich is het OK dat de mark­ten wat win­sten hebben genomen en dat men flink heeft moeten inlev­eren om zo wat ruimte te mak­en op de RSI meters die duidelijk over­span­nen waren maar ook om de ruimte tot het 50- en 200-MA weer duidelijk te verkleinen. Hier­mee zien de grafieken er weer wat gezon­der uit en is er tevens weer wat koopruimte ontstaan in de tech­nis­che zin.

Echter kan de dip” natu­urlijk ook nog wat dieper gaan en kun­nen de Amerikaanse BULLS nog even de hand op de knip houden in afwacht­ing van een verdere dal­ing tot de 50-MA niveaus. Daar wacht wellicht een mooie instap voor een lange long posi­tie om het koer­sh­er­s­tel proberen te vol­gen. De verwachtin­gen, cijfers en bedri­jf­s­re­sul­tat­en zijn immers nog alti­jd goed alleen wil men lijkt het eerst wat van de over­dreven geste­gen koersen afhalen om de sit­u­atie op de beurzen min­der ges­pan­nen en aan­ge­namer te mak­en.

Voor nu is het lastig te zeggen wat te doen in de VS. Per­soon­lijk lijkt het ver­standig om even langs de zijli­jn de ver­richtin­gen van de beurzen in de gat­en te houden en te wacht­en op een draaipunt. Dit kan het 50-MA zijn (bijv. 25000 voor de DJ) maar ook na een dal­ing van meer dan 1100 pun­ten kan men wel degelijk al van­daag gaan besluiten om opnieuw in te stap­pen. Pas bij een dal­ing onder de 50-MA lij­nen kun­nen we daad­w­erke­lijk naar bene­den gaan kijken in de VS om te zien in hoev­erre men ver­vol­gens de afs­tand tot het 200-MA wil verkleinen. Tot die tijd is de focus nog echter op een lichte dal­ing tot de 50-MA zone waar­na er ruimte ontstaat voor koer­sh­er­s­tel.

Dai­ly Dow Jones:Dai­ly S&P 500:Dai­ly Nas­daq:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.