...

TA: Europa sterk ondanks dure Euro

5 januari 2018, 08:49 | Daïm Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De beurzen liepen gis­teren nog eens flink op en dat is opmerke­lijk te noe­men aangezien de Euro op haar beurt ook een mooie inhaal­slag wist te mak­en. De Europese munt liep op tot ver boven de 1,20 ten opzichte van de Dol­lar en tik­te intra­day zelfs even bij­na de 1,21 aan. Nor­maliter zou dit een mooie aan­lei­d­ing zijn voor de beurzen in Europa om te zakken maar het tegen­overgestelde gebeurde: de AEX, CAC 40 en de DAX liepen flink en de DAX sloot voor het eerst sinds dagen weer eens boven het 50-daags gemid­delde. Al met al een mooie sessie dus van de Europese beurzen die sterk bli­jven liggen ondanks de Euro. Wel is het als je het aan mij vraagt oppassen in Europa: de Euro bli­jft namelijk sterk liggen en van­daag of maandag kun­nen we wellicht de uit­braak boven de 1,21 gaan zien. In dat geval zou de Euro de hoog­ste stand in ruim drie jaar tijd op de bor­den gaan zetten en daarmee komen de Europese indices nog­maals flink onder druk te staan. Ik geloof per­soon­lijk dan ook niet in een aan­val op de jaar­top­pen van 2017 zolang de Euro rond de uit­braak­zone van 1,2÷1,21 bli­jft staan.

Ondanks dat de Europese indices de Euro negeer­den de afgelopen twee dagen geloof ik nog steeds dat de sleu­tel voor Europa bij de Euro bli­jft liggen. Een hogere Euro zal Europa doen cor­rigeren ter­wi­jl we bij een afzwakking van de Euro een nieuwe aan­val op de top­pen van 2017 mogen verwacht­en.


Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt d
it abon­nement uit­proberen tot 1 maart 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
Het is de afgelopen dagen erg hard gegaan in Europa en de beurzen zijn 2018 na een slip­pert­je mooi ges­tart. De AEX tik­te bijvoor­beeld bij de open­ing van het jaar even kort de 540 pun­ten aan ter­wi­jl de Duitse DAX index bij de open­ing van het jaar terugviel tot 12.750 pun­ten. Gis­teren sloot de AEX op 554 pun­ten ter­wi­jl de DAX de dag afs­loot rond de 13.167 pun­ten. Bei­de indices hebben dus een behoor­lijke inhaal­slag weten te mak­en en hebben vanaf de bodem deze week al een ruime sprong gemaakt. De AEX staat zo’n 14 pun­ten boven de bodem van dins­dag ter­wi­jl de DAX 420 pun­ten is geste­gen. Al met al hebben we dus een sterke beweg­ing gezien in Europa de afgelopen dagen en wat opvalt is dat de mark­ten zich erg veerkrachtig tonen ondanks dat het zo nu en dan toch even tegen zit door de dure waarder­ing van de Euro.

Men trekt zich met name op aan de zeer sterke vorm van de Amerikaanse beurzen die 2018 waanzin­nig goed zijn begonnen. De Amerika­nen zijn namelijk opnieuw bezig aan een recor­dreeks die doet denken aan de ontwik­kelin­gen die we zagen in het zeer sterke beurs­jaar 2017. Momenteel is het met name de Nas­daq die vleugels heeft en de Amerikaanse techin­dex laat zeer goede vorm zien de afgelopen paar dagen. Waar de Amerikaanse techin­dex het jaar 2017 af wist te sluiten rond de 6.900 pun­ten noteert men inmid­dels alweer bij­na 7.100 pun­ten en zo heeft de Nas­daq in slechts 3 dagen tijd een plus van ruim 180 pun­ten weten te realis­eren. Waar de waarderin­gen van de tech­fond­sen al ontzettend hoog waren had ik een dergelijke beweg­ing in het begin van het nieuwe jaar voor de Nas­daq zek­er niet verwacht. Het bli­jft echter een sig­naal dat de geld­stromen op Wall Street nog steeds op volle gang is en dat er nog steeds ruimte is voor nieuwe intred­ers op de markt of zelfs bestaande par­ti­jen die hun belan­gen ver­groten.

Zo hebben we gis­teren ook de Dow Jones de magis­che grens van 25.000 pun­ten zien over­schri­j­den met een mooie sessie waar­bij de index in totaal 150 pun­ten aan waarde wist te win­nen. Zodoende sloot de Dow Jones op 25.075 pun­ten en hebben alle grote indices in Ameri­ka de voor­lop­ige doel­zones bereikt. De Dow Jones sloot boven de 25.000 pun­ten en de S&P 500 en de Nas­daq wis­ten de bar­rières van 2.700 pun­ten en 7.000 pun­ten al in een eerder sta­di­um te door­breken. Voor de komende dagen is het nu dan ook zaak om te kijken voor de Amerika­nen wat te doen. Komt er een ver­vol­gbe­weg­ing richt­ing een vol­gende mijl­paal of gaan we voor het eerst sinds de aanstelling van Trump wat afkoel­ing op de beurzen zien? Het cijfer­seizoen komt er ook weer aan en daar gaan een aan­tal bedri­jven het zeer lastig kri­j­gen om de waarderin­gen van de afgelopen maan­den te kun­nen ver­ant­wo­or­den. De cijfers zullen daar­voor erg goed moeten zijn en of dit haal­baar is gaan we vol­gende week zien wan­neer de Amerikaanse banken het cijfer­seizoen zullen starten.

De AEX noteerde al even boven het 50-daags gemid­delde en toonde daarmee betere vorm dan de overige Europese indices. De Ned­er­landse hoofdin­dex had aan de boven­z­i­jde dus wat ruimte om zich opwaarts te ontwikke­len tot de dal­ende lijn over de top­pen van de laat­ste weken die zo rond de 553554 pun­ten uitkomt. Daar is de AEX inmid­dels dan ook belandt en zodoende gaan we de komende dagen een eerste test zien van de 553555 weer­stand­szone waar een belan­grijk knelpunt op de grafiek ligt. Hier zal de AEX namelijk moeten door­breken om de jaar­top van 2017 rond de 557558 pun­ten te bereiken. Echter zal de neer­waartse druk natu­urlijk voel­baar zijn op de Europese beurzen en samen met een oplopende Euro kan deze druk de fond­sen in Europa wat lager zetten. Zodoende bli­jft het oplet­ten in Europa en kan men ook zo weer terugtrekken richt­ing de 50-MA zones die voor de AEX rond de 546547 pun­ten ligt.

Dai­ly AEX::Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.