...

TA: Europa rond weerstanden na sterke start beursweek, Wall Street blijft twijfelen

17 augustus 2017, 07:55 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Na een nieuwe sterke sessie in Europa zijn de beurzen verder opgeschoven en nadert men langza­am maar zek­er enkele belan­grijke weer­stand­sniveaus. Zo zagen we de DAX gis­teren een mooie plus behalen van 85 pun­ten ter­wi­jl men intra­day nog zelfs rond de 120 pun­ten uitk­wam. Ook de AEX deed het naar behoren gis­teren door een plus van ruim drie pun­ten te realis­eren en hier­mee verder afs­tand te nemen van het 50-daags gemid­delde rond de 521 pun­ten. De AEX sloot gis­teren rond de 525526 pun­ten en heeft hier­mee tevens de 5424525 weer­stand achter zich gelat­en. Het vol­gende doel voor de AEX index bli­jft het testen van de boven­z­i­jde van de huidi­ge opwaartse trend rond de 528532 pun­ten. In Ameri­ka ging het alle­maal wat moeiza­mer gis­teren en daar zagen we dan ook wat beschei­den koer­swin­sten of beurzen die gewoon vlak eindig­den. Hoewel men het dap­per probeerde na de open­ing­su­urt­jes vie­len de koersen toch gewoon terug richt­ing de open­ings­standen waar­door er in de VS weinig is veran­derd. Wel zorgde de terug­val aan het einde van de sessie en de kleine her­stel­be­weg­ing die hierop vol­gde voor enkele mooie can­dle­sticks op de Amerikaanse beurzen die ons wellicht meer kun­nen vertellen over het koersver­loop voor de komende dagen. Zo zien we de bij de Nas­daq en de S&P 500 een spin­ning top en een doji die wellicht het einde van de huidi­ge her­stel­be­weg­ing inlu­iden.


Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: Vanaf 1 jan­u­ari 2017 ver­stu­urt anal­ist Daïm Boscart in samen­werk­ing met senior Trad­er Guy ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt d
it abon­nement uit­proberen tot 1 okto­ber 2017 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Wall Street
Op Wall Street gebeurde er wederom weinig waar­door bijvoor­beeld de Dow Jones index de afgelopen twee dagen maar een beschei­den 30 pun­ten aan beweg­ing heeft lat­en zien. Het lijkt erop dat de Dow Jones zich nog wat onge­makke­lijk voelt ron­dom de 22.000 pun­ten­grens en hier han­delt men ook naar. De her­stel­be­weg­ing van afgelopen maandag die de index weer terug­bracht tot de magis­che grens van 22.000 pun­ten heeft ervoor gezorgd dat er nu wat onzek­er­heid te bespeuren is bij de Dow Jones. Verder spe­len er natu­urlijk nog wat andere zak­en die van invloed zijn op de ontwik­kel­ing van de Dow Jones. Zo zagen we gis­teren opnieuw de notulen van de FED wat vaag bleven ter­wi­jl men met een schuin oog naar Trump bli­jft kijken die de beleg­gers bli­jft ver­bazen. Waar men vorige week schrik had voor een oor­log met Noord-Korea na de ferme waarschuwing van Trump besloot de heer Trump gis­teren om de gesprekken met belan­grijke CEO’s van Amerikaanse groot­macht­en niet meer door te zetten. Verder wacht­en we ook al even op een duidelijk belast­ing­plan waar­van de FED ook graag zou zien dat dit het her­s­tel van de Amerika­nen zou stim­uleren. Kor­tom, de span­ning bli­jft in de markt hangen en waar we verder ook nog tech­nis­che moeil­ijkhe­den op de grafieken zien zal deze onzek­er­heid de komende dagen/​weken ook nog wel even aan­houden.

Voor nu bli­jf ik voor­namelijk even vasthouden aan de week­grafiek van de Dow Jones. Naast het feit dat deze momenteel een erg mooie en duidelijke weer­stand aangeeft is een dergelijke lijn over een lan­gere peri­ode natu­urlijk ook meer betrouw­baar. Op de week­grafiek bli­jft duidelijk dat de Dow Jones na een lange vrucht­bare peri­ode waarin het enorme koer­swin­sten wist te behalen toe is aan een stap­je terug. Op de week­grafiek test de Dow Jones momenteel een belan­grijke weer­stand die net boven de 22.000 pun­ten uitkomt. Naast het feit dat de 22.000 grens een psy­chol­o­gis­che bar­rière is voor de meeste beleg­gers zien we dus ook dat de neer­waartse druk wordt ver­hoogd door de weer­stand­sli­jn die de BULL beweg­ing van de afgelopen negen jaar heeft gevol­gd. Daar­naast bli­jft de afs­tand tussen de MA’s sim­pel­weg te groot ter­wi­jl de RSI ook duidelijk op het Over­bought gebied bli­jft staan. Kor­tom, weinig posi­tieve sig­nalen voor de Dow Jones index waar­van ik dan ook verwacht dat deze de komende dagen verder onder druk zal komen te staan.

Verder lat­en ook de Nas­daq en de S&P 500 weinig zien na de zwakke dag van gis­teren. Bei­de indices sloten gis­teren na een opwaartse poging toch vlak af waar­door er een negatief beeld is ontstaan door de zwakke can­dle­sticks. Een doji of spin­ning top na een dergelijke her­stel­be­weg­ing van de afgelopen dagen staat vaak sym­bool voor de besluiteloosheid onder beleg­gers, de verkoop­druk neemt toe aan de boven­z­i­jde ter­wi­jl er weinig beleg­gers opnieuw instap­pen. Een cor­rigerende beweg­ing zou dan ook een logisch ver­volg zijn na de koer­son­twik­kelin­gen van gis­teren.

Week­ly Dow Jones:Dai­ly NAS­DAQ:Dai­ly S&P 500:DAX:
Van­daag ook aan­dacht voor de DAX die na een zeer sterke her­stel­be­weg­ing weer in de pic­ture is gekomen als SHORT kan­di­daat. De Duitse hoofdin­dex viel de afgelopen weken flink terug en testte zelfs even het 200-MA. Deze test van het lopende 200-daags gemid­delde was een trig­ger voor de Duitse BULLS om de index weer richt­ing het noor­den te begelei­den en dit gebeurde dan ook. De index steeg de afgelopen dagen bij­na 400 pun­ten en hier­mee is het aan de boven­z­i­jde van de neer­waartse trend aan­be­landt. Na het aan­tikken van de 12.300 pun­ten viel de DAX dan ook direct wat terug in waarde waar­door de DAX cor­rect han­delde vol­gens het tech­nis­che plaat­je van de index. De DAXA bli­jft namelijk oper­eren bin­nen een dal­ende trend waar­bij de index nu de boven­z­i­jde heeft getest om ver­vol­gens weer richt­ing de onderkant van het dal­ende trend­kanaal te bewe­gen. Hier wacht rond de 11.900÷12.000 een sterke ste­un­zone met daar­bij het 200-daags gemid­deld.

Dai­ly DAX:
AEX:
De AEX bli­jft het ver­baz­ing­wekkend goed doen de afgelopen dagen en we zien de Ned­er­landse hoofdin­dex elke dag sterk sluiten. De opwaartse beweg­ing van gis­teren was wederom een mooi voor­beeld van de koop­drang op het Dam­rak waar­door de index inmid­dels alweer bij­na vijf pun­ten boven het 50-MA wist te sluiten. De in tegen­stelling tot de DAX opereert de AEX bin­nen een opwaartse trend die de index richt­ing de jaar­top van 538 pun­ten probeert te bren­gen. Deze diver­gen­tie tussen de DAX en de AEX oogt miss­chien leuk maar is gevaar­lijk en om gek van te wor­den. De DAX lijkt op haar dag­grafiek namelijk rijp voor een cor­rigerende beweg­ing ter­wi­jl er voor de AEX nog ruimte is voor een sti­jging van wel 10 pun­ten.

Aangezien ik de grotere indices zoals de DAX, S&P en de Dow Jones toch wat betrouw­baarder acht dan de AEX en de sig­nalen hier nog op rood staan verwacht ik voor­lop­ig dan ook geen won­deren van de AEX. Waar het plaat­je over het grotere geheel toch wat negatief wordt verwacht ik dat de AEX de komende dagen ook wat zal moeten inlev­eren. Een nieuwe test van de 521 pun­ten waar het 50-daags gemid­delde wacht lijkt me dan ook logisch koers­doel. Mogen de beurzen de rest van de week onverwachts toch naar het noor­den bewe­gen is de AEX spekkop­er en met de huidi­ge ruimte op de dag­grafiek kan met dan doorstoten tot wel 533 of 538 pun­ten.

Dai­ly AEX:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.