Het is maandag, het begin van een nieuwe week en om de reis niet te vermoeiend te maken op de eerste werkdag van de week blijf ik dichtbij huis met een greep uit de AEX. Vier aandelen die onderdeel uitmaken van de AEX en wel Aalberts, KPN, Unilever en Vopak.
Ik bespreek ze vandaag op alfabetische volgorde dus trap af met Aalberts.
Technische analyse kan u meestal behoeden voor al te grote zeperds. Kijkt u terug naar het moment dat Aalberts neerwaarts door de rode stijgende trendlijn zakte. Dat kon een signaal zijn om eens kritisch naar het bezit van dit aandeel in uw portefeuille te kijken. Het is een signaal om minimaal de positie af te bouwen en bij bevestiging geheel te verkopen. Het zou een grote rit neerwaarts besparen.
Aalberts vormde geen bodem, het was meer een kwestie van Hit & Run. Recent zette Aalberts net iets boven het 50% retracementniveau een top neer. Rond het huidige niveau (de slotkoers van vrijdag) moet het aandeel nu steun zoeken anders is een verdere daling naar de onderkant van het stijgende trendkanaal vrijwel zeker.
Door naar KPN:
Deze grafiek is ook mooi, er staan een aantal waarschuwingen op, achtereenvolgens de lagere top, de neerwaartse doorbraak van de rode stijgende trendlijn, het weer aan de onderkant aantikken van diezelfde rode trendlijn (de pull back) en daarmee weer een lagere top en de ‘gap’. Als ik gedetailleerder zou kijken zou ik vast nog meer waarschuwingen vinden dat de grafiek stap voor stap aan het verzwakken was. U kent vast de uitspraak wel: “Er gaat geen belletje op de top”. Ik ben het er helemaal mee eens! Meestal gaan er namelijk meerdere belletjes rond de top.
Het dieptepunt na het virus is weer een Hit & Run en net als Aalberts herstelde KPN recent tot aan ongeveer 50%. Op moment van schrijven worstelt KPN met de blauwe stijgende trendlijn. Bij een slot boven die lijn kunnen we voorzichtig omhoog blijven kijken en anders wordt de paarse horizontale steun (eigenlijk steuntje) rond euro 2,16 opgezocht.
Unilever:
Bij de blauwe pijl ziet u wederom een Hit & Run, van een langzame bodemvorming is geen sprake. Bij de rode pijl ziet u dat Unilever recent zo’n 50% is hersteld van de daling. Met een klein beetje fantasie heb ik een stijgend trendkanaal getekend, maar deze is verre van perfect.
In het geval ik Unilever niet in mijn portefeuille zou hebben, dan heb ik geen enkele haast het aandeel in te lijven. Zou ik het wel in portefeuille hebben, dan is er geen dringende reden afscheid te nemen, waarbij ik wel rekening houd met het opzoeken van de onderkant van het trendkanaal.
Als laatste voor vandaag bespreek ik Vopak.
Deze vind ik heel interessant en wel om de volgende reden: Vopak zet na het virus een hogere top neer, met gemak! Zie het blauwe wijsvingertje en later op de grafiek het rode wijsvingertje. Als u alle analyses terugleest (niet nodig en alleen als u vandaag helemaal niets te doen hebt) dan zult u geen grafiek tegenkomen die er na Corona zo uitziet.
Vopak zette dan weliswaar een hogere top na het virus neer, het kon dat niet vasthouden en moest toch weer inleveren. De laatste weken houden kopers en verkopers elkaar in evenwicht binnen een horizontale tradingrange. De bijbehorende niveaus zijn euro 49,75 aan de bovenzijde en euro 46,90 aan de onderzijde. Een opwaartse uitbraak zou Vopak zo’n kleine drie euro hoger brengen en een neerwaartse uitbraak een kleine drie euro lager.
Conclusie:
Vandaag hebben we vier aandelen uit de AEX voorbij zien komen. Bij geen van de vier heb ik op moment van schrijven de dringende behoefte ze in de portefeuille op te nemen. Daarmee zeg ik niet dat ze er heel slecht bijliggen.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.