...

TA: Dure Euro drukt Europese beurzen, DAX moet opletten nu

28 november 2017, 07:45 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Door een verder oplopende Euro gis­teren kre­gen de Europese mark­ten het na een sterk begin toch wat benauwd. Men begon de dag in Europa namelijk in de min maar deze min werd bin­nen no-time” van de bor­den geveegd. Zo zagen we dat de AEX een min van twee pun­ten wist om te tov­eren tot twee plus­pun­ten ter­wi­jl de DAX na een terug­val tot 13.000 pun­ten zich wist op te werken tot 13.100 pun­ten. Toen de Euro wat lat­er begon op te lopen verd­we­nen de win­sten in Europa echter weer net zo hard en richt­ing het einde van de dag toen de Euro 1,195 noteerde doken de Europese indices weer volop in het rood. De DAX sloot zodoende 60 pun­ten lager en sloot hier­mee exact op 13.000 pun­ten, de AEX index leed 2,5 punt schade. Zodoende is met name de DAX op een cru­ci­aal punt belandt aangezien de Duitse hoofdin­dex weer rond de 13.000 ste­un­li­jn staat.

In Ameri­ka deden de beurzen het wat rustiger aan en daar zagen we dan ook een redelijk vlakke dag. Toch was het sen­ti­ment in de VS wel negatief gezien de grote hoeveel­heid aan rode cijfers die daar op de bor­den ston­den. Enkel de Dow Jones wist hoger te sluiten en deze 22 plus­pun­ten. De overige indices moesten licht inlev­eren en gaven daarmee aan dat men niet blind omhoog aan het staren is. Retail­ers had­den gis­teren een goede dag door de posi­tieve cijfers die wer­den weer­legd na Black Fri­day. Dit is vaak een goede indi­ca­tor voor de retail­sec­tor om het ver­loop van de gun­stige decem­ber­maand in te schat­ten.


Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgti ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt d
it abon­nement uit­proberen tot 1 feb­ru­ari 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

In Europa is de sit­u­atie toch duidelijk aan het ver­slechteren. Opnieuw kwa­men de beurzen gis­teren onder druk te staan en als we zien hoe ver de Europese beurzen van hun top­pen ver­wi­jdert staan is dit een groot ver­schil met de sit­u­atie in Ameri­ka. Daar zagen we vorige week bijvoor­beeld nog nieuwe All Time Highs op de bor­den ver­schi­j­nen. Dit oplopende ver­schil tussen de Europese en Amerikaanse beurs­standen is voor­namelijk te wijten aan de oplopende Euro van de laat­ste weken. Deze ontwik­kel­ing zagen we eerder dit jaar ook rond de peri­ode mei/​juli toen de Euroko­ers flink opliep en de Europese mark­ten even in zwaar vaar­wa­ter terecht kwa­men. Aan de andere kant zagen we de Amerikaanse mark­ten toen ook stug opwaarts door bewe­gen maar uitein­delijk moest men daar ook lichtelijk cor­rigeren. Het ver­haal met diver­gen­ties is immers dat men deze ver­schillen zal gaan weg­ne­men alleen hoe lang het duurt voor­dat een van de mark­ten begint met het verkleinen van dit ver­schil is alti­jd maar de vraag.

Nadat de AEX al enkele dagen onder het 50-daags gemid­delde noteert begint het er sterk op te lijken dat de DAX deze beweg­ing gaat vol­gen. De Duitse hoofdin­dex viel gis­teren terug tot 13.000 pun­ten op slot­ba­sis en hier­mee is de DAX voor de zoveel­ste keer teruggevallen tot de 13.000 pun­ten­grens nadat men getra­cht heeft hier afs­tand van te nemen. Deze koer­son­twik­kel­ing zorgt ervoor dat de DAX tevens erg dicht in de buurt komt van het 50-MA dat slechts 13 pun­ten onder de 13.000 pun­ten­grens wacht. De DAX bal­anceert momenteel dus op een zij­den draad­je en dat is de dubbele ste­un­zone van 12.897÷13.000 pun­ten. Een geringe dal­ing van­daag kan de DAX dus op dag­ba­sis onder deze dubbele ste­un­zone zetten waar­na ik een groot gapend gat zie op de dag­grafiek. Een noter­ing onder deze ste­un­zone zou dus een redelijke koo­ers­dal­ing kun­nen veroorza­k­en tot zo’n 12.500÷12.680 pun­ten waar de vol­gende ste­unge­bieden wacht­en.

De AEX bli­jft gewoon negatief op de korte ter­mi­jn en opnieuw stootte de index zijn hoofd aan het weer­stand­biedende 50-daags gemid­delde dat rond de 542,4 pun­ten wacht. Zodoende werd de AEX weer in de rode cijfers ged­won­gen en sloot men pre­cies op 538 pun­ten. Net als de DAX sloot de AEX dus rond een belan­grijke ste­un­li­jn maar deze werd recent al eens redelijk makke­lijk neer­waarts door­bro­ken. Daarom ver­leg ik nu de focus naar de vol­gende ste­un­li­jn rond de 536 pun­ten die enkele weken gele­den wel knap haar werk deed. Daaron­der wacht het vol­gende ste­unge­bied met 528 als belan­grijke ste­un­li­jn (oude weer­stand­sli­jn) ter­wi­jl het 200-MA inmid­dels oploopt tot zo’n 525 pun­ten.

Dai­ly EUR/DOLLAR:Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Naar mijn idee zullen de Amerika­nen deze keer toch echt moeten gaan toe bewe­gen naar de Europese beurzen die naar mijn idee nog verder kun­nen wegza­kken. De sit­u­atie in de VS is namelijk erg bij­zon­der aan het wor­den en de koer­swin­sten stape­len elka­ar op in Ameri­ka. De mark­ten spot­ten daar met enkele belan­grijke natu­ur­wet­ten van de beurs die ervoor zor­gen dat er geen cor­rec­ties en geen volatiliteit meer op de mark­ten te bespeuren is. Zo gaf ik gis­teren al enkele voor­beelden aan­gaande het gebrek van volatil­i­ty, 96% van de han­dels­da­gen heeft de Dow Jones in een band­breedte van klein­er dan 1% gehan­deld. Verder zit­ten we nu in de 13e beurs­maand na de verkiez­ing van Trump en al deze maan­den wer­den win­st­gevend afgel­soten. Nog een unicum voor de beurzen die verder ook aan het einde van de economis­che cyclus (ruim 9 jaar) zit­ten.

Al deze ontwik­kelin­gen zor­gen ervoor dat er in Ameri­ka een soort over­hitte beurssi­t­u­atie is ontstaan waar­bij ook veel nieuwe beleg­gers de markt zijn inge­zo­gen. Deze zien enkel de voorde­len van beleggen en ik vraag me af hoe deze groep in Ameri­ka en Europa zal rea­geren wan­neer de volatil­i­ty toe­neemt. Dagen met een band­breedte van 1% of meer zijn tegen­wo­ordig uniek maar nor­maal gespro­ken zijn dit hele nor­male beweg­in­gen op de beurs. Wan­neer het dalen in Ameri­ka weer zal gaan begin­nen kun­nen die extra hevig wor­den door over­dreven verkoop­gol­ven als gevolg van de ontstane sit­u­atie waar­bij dalen een ver­bo­den woord is en volatil­i­ty een onbek­end begrip is.

Op het moment lat­en de tech­nis­che grafieken van enkele grote indices dan ook geen verdere sti­jging meer toe. Wat opvalt is dat de Nas­daq tegen de bovenkant van het sti­j­gende trend­kanaal noteert ter­wi­jl de S&P 500 nu aan het stoeien is met de 2.600 weer­stands­grens. Verder zagen we de Dow Jones gis­teren nieuwe records in de boeken zetten door een top te noteren op 23.639 puten ter­wi­jl de Dow Trans­port opnieuw een moeil­ijke dag had en dus een min­net­je liet zien van 25 pun­ten.

Al met al zie ik op Wall Street geen duidelijke sig­nalen en zie ik veel mark­ten tegen weer­standen staan. Dit kan twee acties veroorza­k­en 1) Een uit­braak 2) een terugtest. Zelf verwacht ik het tweede sce­nario aangezien ik de huidi­ge sit­u­atie op de beurzen nogal onge­woon vind. Er wordt niet gecor­rigeerd, enkel geste­gen, pri­jzen bli­jven oplopen, er kruipen diver­gen­ties (nation­aal en inter­na­tion­aal) in de markt. Een negatief nieuws­feit­je kan zodoende wel eens grote gevol­gen hebben voor het Amerikaanse koersver­loop en ik verwacht bin­nen niet al te lange tijd dan ook ein­delijk eens een cor­rec­tie van for­maat in de VS.

Dai­ly Nas­daq:Dai­ly Dow Trans­port:Dai­ly Dow Jones:Dai­ly S&P 500:Met vrien­delijke groet,
Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.