In Amerika deden de beurzen het wat rustiger aan en daar zagen we dan ook een redelijk vlakke dag. Toch was het sentiment in de VS wel negatief gezien de grote hoeveelheid aan rode cijfers die daar op de borden stonden. Enkel de Dow Jones wist hoger te sluiten en deze 22 pluspunten. De overige indices moesten licht inleveren en gaven daarmee aan dat men niet blind omhoog aan het staren is. Retailers hadden gisteren een goede dag door de positieve cijfers die werden weerlegd na Black Friday. Dit is vaak een goede indicator voor de retailsector om het verloop van de gunstige decembermaand in te schatten.
Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgti ook signalen op aandelen en indices via de ”TA Trading Aandelen & Indices Service”. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 februari 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie:
In Europa is de situatie toch duidelijk aan het verslechteren. Opnieuw kwamen de beurzen gisteren onder druk te staan en als we zien hoe ver de Europese beurzen van hun toppen verwijdert staan is dit een groot verschil met de situatie in Amerika. Daar zagen we vorige week bijvoorbeeld nog nieuwe All Time Highs op de borden verschijnen. Dit oplopende verschil tussen de Europese en Amerikaanse beursstanden is voornamelijk te wijten aan de oplopende Euro van de laatste weken. Deze ontwikkeling zagen we eerder dit jaar ook rond de periode mei/juli toen de Eurokoers flink opliep en de Europese markten even in zwaar vaarwater terecht kwamen. Aan de andere kant zagen we de Amerikaanse markten toen ook stug opwaarts door bewegen maar uiteindelijk moest men daar ook lichtelijk corrigeren. Het verhaal met divergenties is immers dat men deze verschillen zal gaan wegnemen alleen hoe lang het duurt voordat een van de markten begint met het verkleinen van dit verschil is altijd maar de vraag.
Nadat de AEX al enkele dagen onder het 50-daags gemiddelde noteert begint het er sterk op te lijken dat de DAX deze beweging gaat volgen. De Duitse hoofdindex viel gisteren terug tot 13.000 punten op slotbasis en hiermee is de DAX voor de zoveelste keer teruggevallen tot de 13.000 puntengrens nadat men getracht heeft hier afstand van te nemen. Deze koersontwikkeling zorgt ervoor dat de DAX tevens erg dicht in de buurt komt van het 50-MA dat slechts 13 punten onder de 13.000 puntengrens wacht. De DAX balanceert momenteel dus op een zijden draadje en dat is de dubbele steunzone van 12.897÷13.000 punten. Een geringe daling vandaag kan de DAX dus op dagbasis onder deze dubbele steunzone zetten waarna ik een groot gapend gat zie op de daggrafiek. Een notering onder deze steunzone zou dus een redelijke kooersdaling kunnen veroorzaken tot zo’n 12.500÷12.680 punten waar de volgende steungebieden wachten.
De AEX blijft gewoon negatief op de korte termijn en opnieuw stootte de index zijn hoofd aan het weerstandbiedende 50-daags gemiddelde dat rond de 542,4 punten wacht. Zodoende werd de AEX weer in de rode cijfers gedwongen en sloot men precies op 538 punten. Net als de DAX sloot de AEX dus rond een belangrijke steunlijn maar deze werd recent al eens redelijk makkelijk neerwaarts doorbroken. Daarom verleg ik nu de focus naar de volgende steunlijn rond de 536 punten die enkele weken geleden wel knap haar werk deed. Daaronder wacht het volgende steungebied met 528 als belangrijke steunlijn (oude weerstandslijn) terwijl het 200-MA inmiddels oploopt tot zo’n 525 punten.
Daily EUR/DOLLAR:Daily AEX:Daily DAX:Naar mijn idee zullen de Amerikanen deze keer toch echt moeten gaan toe bewegen naar de Europese beurzen die naar mijn idee nog verder kunnen wegzakken. De situatie in de VS is namelijk erg bijzonder aan het worden en de koerswinsten stapelen elkaar op in Amerika. De markten spotten daar met enkele belangrijke natuurwetten van de beurs die ervoor zorgen dat er geen correcties en geen volatiliteit meer op de markten te bespeuren is. Zo gaf ik gisteren al enkele voorbeelden aangaande het gebrek van volatility, 96% van de handelsdagen heeft de Dow Jones in een bandbreedte van kleiner dan 1% gehandeld. Verder zitten we nu in de 13e beursmaand na de verkiezing van Trump en al deze maanden werden winstgevend afgelsoten. Nog een unicum voor de beurzen die verder ook aan het einde van de economische cyclus (ruim 9 jaar) zitten.
Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat er in Amerika een soort overhitte beurssituatie is ontstaan waarbij ook veel nieuwe beleggers de markt zijn ingezogen. Deze zien enkel de voordelen van beleggen en ik vraag me af hoe deze groep in Amerika en Europa zal reageren wanneer de volatility toeneemt. Dagen met een bandbreedte van 1% of meer zijn tegenwoordig uniek maar normaal gesproken zijn dit hele normale bewegingen op de beurs. Wanneer het dalen in Amerika weer zal gaan beginnen kunnen die extra hevig worden door overdreven verkoopgolven als gevolg van de ontstane situatie waarbij dalen een verboden woord is en volatility een onbekend begrip is.
Op het moment laten de technische grafieken van enkele grote indices dan ook geen verdere stijging meer toe. Wat opvalt is dat de Nasdaq tegen de bovenkant van het stijgende trendkanaal noteert terwijl de S&P 500 nu aan het stoeien is met de 2.600 weerstandsgrens. Verder zagen we de Dow Jones gisteren nieuwe records in de boeken zetten door een top te noteren op 23.639 puten terwijl de Dow Transport opnieuw een moeilijke dag had en dus een minnetje liet zien van 25 punten.
Al met al zie ik op Wall Street geen duidelijke signalen en zie ik veel markten tegen weerstanden staan. Dit kan twee acties veroorzaken 1) Een uitbraak 2) een terugtest. Zelf verwacht ik het tweede scenario aangezien ik de huidige situatie op de beurzen nogal ongewoon vind. Er wordt niet gecorrigeerd, enkel gestegen, prijzen blijven oplopen, er kruipen divergenties (nationaal en internationaal) in de markt. Een negatief nieuwsfeitje kan zodoende wel eens grote gevolgen hebben voor het Amerikaanse koersverloop en ik verwacht binnen niet al te lange tijd dan ook eindelijk eens een correctie van formaat in de VS.