Maandag waren een aantal aandelen uit de AEX en de AEX zelf aan de beurt. We zagen hele interessante verschillen in de grafieken. Vandaag kijk ik met u naar de Dow Jones en drie aandelen die deel uitmaken van deze index. Zijn deze grafieken ook zo verschillend?
De Dow, we hebben deze index al vaker voorbij zien komen. Toch pak ik de grafiek er weer even bij:
Op deze daggrafiek zien we de val en het herstel. U ziet het blauwe stijgende trendlijntje waarboven het herstel een tijdje plaatsvond. Dat was echter te hoog gegrepen, de DJI zakte erdoor en nu zien we al een aantal weken een zijwaartse beweging. Gisteren en eergisteren werd de bovenkant van de bandbreedte getest waarbij het de index niet lukte opwaarts uit te breken.
Ik verwacht voor de komende periode een zijwaartse beweging tussen 22.930 en 24.570. Op basis van de bandbreedte mogen we bij een opwaartse uitbraak voorzichtig rekening houden met het behalen van 26.210 punten.
Dan trekken we nu onze sportschoenen aan en rennen we naar Nike:
Als we niet te nauw kijken zien we overeenkomsten met de Dow. Nike vertoont ook een herstel, procentueel wel meer dan de DJI, en gaat daarna zijwaarts. Aan de onderkant wordt bij de wijsvingertjes steeds het niveau van ongeveer USD 84,75 getest en aan de bovenkant ongeveer USD 92, zie het neerwaarts gerichte pijltje.
Net als bij de Dow Jones is de afgelopen twee dagen de bovenkant van de tradingrange getest. Mijn verwachting voor Nike is een beweging tussen bovengenoemde niveaus en bij een eventuele opwaartse uitbraak kan USD 99,25 in beeld komen.
Zou de daggrafiek van Pfizer er hetzelfde uitzien?
U hoeft geen technisch analist te zijn om te antwoorden… een duidelijke née! Ja natuurlijk, ook Pfizer is gedaald en jawel, ook PFE is hersteld. Maar anders en procentueel meer dan de Dow en Nike.
U ziet dat het herstel plaatsvond boven de (blauwe) stijgende trendlijn, maar dat de pharmaciereus dat niet volhield. De trendlijn werd neerwaarts doorbroken en nu zien we een dalend trendkanaaltje. Negatief voor het toekomstig koersverloop toch? Niet direct zou ik zeggen. Deze beweging zou wel eens een zogenaamde adempauze kunnen zijn, even pas op de plaats na het (enorme) herstel. Even wat balans zoeken tussen kopers en verkopers om wellicht daarna verder te kunnen stijgen.
Bij Pfizer zou een opwaartse uitbraak uit het dalende trendkanaaltje wel een tot een rit naar de top van het begin van dit jaar kunnen leiden.
Als laatste aandeel kijk ik naar een aandeel uit weer een andere sector, namelijk Exxon Mobil. Welk enorme herstel laat deze grafiek zien?
Geen, niets, nada, ok…een beetje. Ik pak dit aandeel bewust op een wat langer timeframe, want bij veel aandelen was er sprake van toppen toen het virus toesloeg. Niet bij Exxon, dat aandeel was zijwaarts aan het bewegen. Of beter nog: steeds lagere toppen aan het neerzetten en steun zoekend op USD 66. Kijk naar het blauwe dalende trendlijntje en de rode horizontale lijn.
Natuurlijk is er wel een herstel, ik overdrijf, maar het herstel valt in het niet bij de grafieken die ik de afgelopen weken liet zien. Alles herstelde in meer of mindere mate en we hebben alleen iets dergelijks bij General Electric en onze eigen RD gezien: ook moeite met een herstel van enig formaat.
Voor de nabije toekomst ben ik als technisch wat minder positief op dit aandeel. Ik zou geen positie willen hebben. Ik zou liever iets later toeslaan, bij wat meer bewijs dat de weg omhoog kan worden ingeslagen. Mijn aandacht wordt pas groter als XOM opwaarts uit het dalend trendkanaaltje weet te breken en vervolgens het topje van eind april op USD 47,60 opwaarts weet uit te nemen. Dan ben je er weliswaar niet vroeg bij maar heb je wel meer “zekerheid”.
Conclusie:
Net als bij de analyse van afgelopen maandag vind ik het weer interessant om de enorme verschillen te zien als reactie op de forse daling. Grafieken die richting 100% herstel gaan en grafieken die “niets” laten zien.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.