...

TA: Divergentie maakt markten erg lastig te lezen

18 januari 2018, 07:42 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De oplopende diver­gen­tie tussen de Europese en de Amerikaanse mark­ten maakt het momenteel extreem lastig om een goede sit­u­atie van het mark­t­beeld in te schat­ten. Zo zagen we de Dow Jones dins­dag intra­day 300 pun­ten negatief draaien om gis­teren 320 win­st­pun­ten bij te schri­jven. In de tussen­ti­jd doet men het in Europa over­we­gend rustiger aan, de AEX schreef gis­teren twee plus­pun­ten maar dat kwam eigen­lijk enkel door een sterk ASML dat 5% steeg aan de hand van mooie cijfers over Q4 2017. De DAX had geen sterk­houden bin­nen de geled­eren die de index overeind kon houden en dus leverde de DAX 60 pun­ten in.

De scheef­groei tussen Europa en Ameri­ka zet dus door en om deze scheef­groei te ver­duidelijken voor u heb een sim­pel voorbeeld:
  • Vanaf vorige week maandag (8 jan­u­ari) is de Dow Jones 820 pun­ten aan waarde toegenomen. In dezelfde peri­ode heeft de DAX 135 pun­ten moeten inlev­eren. De DAX is dus 1% in waarde geza­kt ter­wi­jl de Dow Jones in diezelfde peri­ode zo’n 3,5% aan waarde is opgelopen. 4,5% diver­gen­tie tussen de groot­ste indus­trie index van Europa en de indus­tri­al index uit Amerika.
Wat deze diver­gen­tie tot gevol­gen heeft is moeil­ijk te zeggen maar duidelijk is dat deze diver­gen­tie het gevolg is van ver­schil­lende inzicht­en over waarderin­gen en bemoeil­ijk­te han­del door externe fac­toren zoals bijvoor­beeld de val­u­ta­markt (lees Euro) die het de EU-indices moeil­ijk maakt.


Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt d
it abon­nement uit­proberen tot 1 april 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
In Europa is de onder­toon in mijn ogen nog steeds wat negatief. De AEX testte gis­teren weliswaar de 564 intra­day top uit 2007 en brak deze top zelfs even waar­door men de hoog­ste koers sinds 2001 op de bor­den wist te zetten. Dit kwam echter enkel en alleen door ASML dat 3,5 AEX punt wist bij te schri­jven door ontzettend mooie cijfers over 2017. Het cyclis­che aan­deel dat erg afhanke­lijk is van bijvoor­beeld de economie en met name in deze tijd waar­bij elek­tro­n­is­che chips niet aan te slepen zijn heeft het order­boek vol, verkoopt zelfs een mooi aan­tal gere­viseerde machines en bli­jft dus goed draaien.

Aan de andere kant zien we de DAX dat in mijn ogen een veel real­is­tis­ch­er ingedeelde index: hier wor­den div­den­den her­belegt bin­nen de index, er zijn 5 fond­sen meer te vin­den dan bin­nen de AEX en nog belan­grijk­er; de fond­sen wegen niet meer dan 10% per stuk bin­nen de DAX. Er is dan ook maar 1 aan­deel dat in de buurt komt van die 10% (Siemens) ter­wi­jl enkele andere grote aan­de­len niet verder komen dan een weg­ing van 7%. Bij de AEX hebben we met ASML, ING, Unilever en Shell al 54% van de index te pakken qua weg­ing en dus hebben die andere 21 fond­sen weinig in de melk te brokke­len.

Gis­teren tik­te de AEX de beoogde 564 weer­stand­szone aan, hier­mee heeft de AEX in principe haar doel bereikt en is de hoog­ste stand sinds 2001 bereikt. Met een kleine marge boven de 564 pun­ten van zo’n 2 pun­ten leg ik de weer­stand­szone voor de AEX rond de 564566 pun­ten. Tot daar verwacht ik wat verkoel­ing van de AEX koers en bli­jft een terugtest richt­ing de 548551 ste­un­zone een mogelijkheid voor de AEX. Bij noterin­gen boven de 566567 pun­ten schakel ik mijn visie bij en kijk ik naar een opwaartse beweg­ing met mogelijkhe­den tot wel 600 pun­ten.

De DAX heeft de afgelopen peri­ode dan ook weinig posi­tiefs lat­en zien. Vorige week leverde de DAX op week­ba­sis 75 pun­ten in en deze week staan we ongeveer op ‑60 pun­ten deze week. Een negatieve score van ‑135 pun­ten en dus loopt men ten aanzien van de Dow Jones 950 pun­ten achter. Grote diver­gen­tie tussen Ameri­ka en Europa dus.

Reden voor de diver­gen­tie tussen Europa en de VS is nog steeds de Euro die een uit­braak heeft geforceerd boven de 1,21. Vanaf dat punt wist de Euro mooi op te lopen tot 1,22 en zelfs 1,23 maar sinds­di­en ligt de Euro wat stil boven de uit­braak­zone. De con­sol­i­datie boven de uit­braak­zone houdt de opwaartse mogelijkhe­den voor de Euro in stand maar men moet daar­voor wel boven de 1,21 en boven het oplopende trend­kanaal bli­jven staan. Dit is nu nog steeds het geval en dus bli­jft de Euro op dit moment BULL­ISH. Een verdere opgaande beweg­ing richt­ing de 1,26 bli­jft van kracht met de huidi­ge con­di­ties op de dag­grafiek en dit zal de Europese beurzen bli­jven afrem­men.


Dai­ly Euro:Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Wall Street
Op Wall Street is de BULL volledig los­ges­la­gen. De koer­suit­sla­gen zijn in mijn belev­ing niet meer ration­eel en ook de tech­nis­che para­me­ters die al jaren een betrouw­bare part­ner zijn bij het inschat­ten en waarderen van de beurzen wor­den com­pleet genegeerd. Zo zien we de RSI meters op uur, dag en week­ba­sis op absolute record­hoogtes staan. Op week­ba­sis waren de Dow Jones en de S&P 500 nog nooit zo Over­bought en dat zou nor­maliter een belan­grijk sig­naal moeten zijn voor beleg­gers om hun belan­gen wat af te bouwen en voorzichtig uit te kijken naar een dal­ende beweg­ing.

Ook zien we de indices al ver­schil­lende sessies boven de boven­ste Bollinger Bands noteren wat nor­maliter (zelfs in 2017!!!) niet gebeurde of in ieder geval werd opgevol­gd met koersver­lies de dagen daar­na.

Ik onderken de kracht van de BULLS en de kopende par­ti­jen en zolang ik de beurs volg (de Tech-Bub­ble heb ik niet bewust meege­maakt, wel veel over gelezen) heb ik nog nooit zo een koopziek gedrag gezien op de beurzen. De week­grafiek van de Dow Jones met daarop de bizarre RSI standen zicht­baar is een voor­beeld daar­van. De laat­ste beweg­ing omhoog (eind 2016/2017) lijkt wel op die van een cryp­to­munt en dus ben ik, net als ik over de cryp­to­munten ben, pes­simistisch over het aankomende ver­loop van de Amerikaanse beurzen. Ook al doen ze het nu bij­zon­der goed sluit ik niet uit dat daar een zeer grote dal­ing op de korte ter­mi­jn kan plaatsvin­den. Wan­neer beurzen in 8 dagen 800 pun­ten kun­nen sti­j­gen kun­nen ze tij­dens een paniek­erige verkoop­golf dit ook bin­nen een week weer ver­liezen en gezien de afs­tand tot de MA-lij­nen, de RSI meters die zwaar OB noteren en de beweg­in­gen buiten de boven­ste BBs bli­jf ik huiv­erig als het over de Amerikaanse beurzen gaat..

RSI Dow Jones:Dai­ly Dow Jones:Dai­ly S&P 500:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.