De scheefgroei tussen Europa en Amerika zet dus door en om deze scheefgroei te verduidelijken voor u heb een simpel voorbeeld:
- Vanaf vorige week maandag (8 januari) is de Dow Jones 820 punten aan waarde toegenomen. In dezelfde periode heeft de DAX 135 punten moeten inleveren. De DAX is dus 1% in waarde gezakt terwijl de Dow Jones in diezelfde periode zo’n 3,5% aan waarde is opgelopen. 4,5% divergentie tussen de grootste industrie index van Europa en de industrial index uit Amerika.
Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ”TA Trading Aandelen & Indices Service”. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 april 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie:
Europa
In Europa is de ondertoon in mijn ogen nog steeds wat negatief. De AEX testte gisteren weliswaar de 564 intraday top uit 2007 en brak deze top zelfs even waardoor men de hoogste koers sinds 2001 op de borden wist te zetten. Dit kwam echter enkel en alleen door ASML dat 3,5 AEX punt wist bij te schrijven door ontzettend mooie cijfers over 2017. Het cyclische aandeel dat erg afhankelijk is van bijvoorbeeld de economie en met name in deze tijd waarbij elektronische chips niet aan te slepen zijn heeft het orderboek vol, verkoopt zelfs een mooi aantal gereviseerde machines en blijft dus goed draaien.
Aan de andere kant zien we de DAX dat in mijn ogen een veel realistischer ingedeelde index: hier worden divdenden herbelegt binnen de index, er zijn 5 fondsen meer te vinden dan binnen de AEX en nog belangrijker; de fondsen wegen niet meer dan 10% per stuk binnen de DAX. Er is dan ook maar 1 aandeel dat in de buurt komt van die 10% (Siemens) terwijl enkele andere grote aandelen niet verder komen dan een weging van 7%. Bij de AEX hebben we met ASML, ING, Unilever en Shell al 54% van de index te pakken qua weging en dus hebben die andere 21 fondsen weinig in de melk te brokkelen.
Gisteren tikte de AEX de beoogde 564 weerstandszone aan, hiermee heeft de AEX in principe haar doel bereikt en is de hoogste stand sinds 2001 bereikt. Met een kleine marge boven de 564 punten van zo’n 2 punten leg ik de weerstandszone voor de AEX rond de 564⁄566 punten. Tot daar verwacht ik wat verkoeling van de AEX koers en blijft een terugtest richting de 548⁄551 steunzone een mogelijkheid voor de AEX. Bij noteringen boven de 566⁄567 punten schakel ik mijn visie bij en kijk ik naar een opwaartse beweging met mogelijkheden tot wel 600 punten.
De DAX heeft de afgelopen periode dan ook weinig positiefs laten zien. Vorige week leverde de DAX op weekbasis 75 punten in en deze week staan we ongeveer op ‑60 punten deze week. Een negatieve score van ‑135 punten en dus loopt men ten aanzien van de Dow Jones 950 punten achter. Grote divergentie tussen Amerika en Europa dus.
Reden voor de divergentie tussen Europa en de VS is nog steeds de Euro die een uitbraak heeft geforceerd boven de 1,21. Vanaf dat punt wist de Euro mooi op te lopen tot 1,22 en zelfs 1,23 maar sindsdien ligt de Euro wat stil boven de uitbraakzone. De consolidatie boven de uitbraakzone houdt de opwaartse mogelijkheden voor de Euro in stand maar men moet daarvoor wel boven de 1,21 en boven het oplopende trendkanaal blijven staan. Dit is nu nog steeds het geval en dus blijft de Euro op dit moment BULLISH. Een verdere opgaande beweging richting de 1,26 blijft van kracht met de huidige condities op de daggrafiek en dit zal de Europese beurzen blijven afremmen.
Daily Euro:Daily AEX:Daily DAX:Wall Street
Op Wall Street is de BULL volledig losgeslagen. De koersuitslagen zijn in mijn beleving niet meer rationeel en ook de technische parameters die al jaren een betrouwbare partner zijn bij het inschatten en waarderen van de beurzen worden compleet genegeerd. Zo zien we de RSI meters op uur, dag en weekbasis op absolute recordhoogtes staan. Op weekbasis waren de Dow Jones en de S&P 500 nog nooit zo Overbought en dat zou normaliter een belangrijk signaal moeten zijn voor beleggers om hun belangen wat af te bouwen en voorzichtig uit te kijken naar een dalende beweging.
Ook zien we de indices al verschillende sessies boven de bovenste Bollinger Bands noteren wat normaliter (zelfs in 2017!!!) niet gebeurde of in ieder geval werd opgevolgd met koersverlies de dagen daarna.
Ik onderken de kracht van de BULLS en de kopende partijen en zolang ik de beurs volg (de Tech-Bubble heb ik niet bewust meegemaakt, wel veel over gelezen) heb ik nog nooit zo een koopziek gedrag gezien op de beurzen. De weekgrafiek van de Dow Jones met daarop de bizarre RSI standen zichtbaar is een voorbeeld daarvan. De laatste beweging omhoog (eind 2016/2017) lijkt wel op die van een cryptomunt en dus ben ik, net als ik over de cryptomunten ben, pessimistisch over het aankomende verloop van de Amerikaanse beurzen. Ook al doen ze het nu bijzonder goed sluit ik niet uit dat daar een zeer grote daling op de korte termijn kan plaatsvinden. Wanneer beurzen in 8 dagen 800 punten kunnen stijgen kunnen ze tijdens een paniekerige verkoopgolf dit ook binnen een week weer verliezen en gezien de afstand tot de MA-lijnen, de RSI meters die zwaar OB noteren en de bewegingen buiten de bovenste BBs blijf ik huiverig als het over de Amerikaanse beurzen gaat..
RSI Dow Jones:Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Met vriendelijke groet,