Vandaag schrijf ik mijn voorlaatste technische analyse van dit jaar. Op veel fronten een apart en bewogen jaar. Vandaag een ander soort analyse dan dat u van mij gewend bent, namelijk een uitgebreide analyse van slechts een item, een index in dit geval. Ik kijk op de verschillende timeframes naar de Nasdaq. Zo krijgt u een goed overall beeld van deze Amerikaanse index.
Ik begin deze uitgebreide analyse vanzelfsprekend (voor mij althans) bij de maandgrafiek.
De maandgrafiek dient voor het grote plaatje en daarin ben ik niet geïnteresseerd in details. Dientengevolge kijk ik niet niet Japanese candlesticks of bars o.i.d., maar maak ik gebruik van een “area” chart, zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen. Elk einde van de maand wordt de slotkoers als een puntje neergezet en die puntjes worden allemaal met een lijntje verbonden. Het gebied onder de lijn wordt vervolgens met een kleurtje weergegeven. De uitslagen in een specifieke maand kunnen dus groter zijn, maar die worden niet weergegeven en zijn voor dit doel ook minder belangrijk.
Mijn koershistorie van de Nasdaq gaat terug tot net iets verder dan 1974. Op bovenstaande grafiek heb ik hem terug tot 1976 gezet. We kunnen met één oogopslag constateren dat deze index op zijn all-time-high staat.
Middels de weekgrafiek gaan we naar het volgende timeframe.
Op de weekgrafiek wil ik alweer iets meer detail zien dan op de maandgrafiek, vandaar dat ik deze grafiek heb laten plotten met bars. Elke bar geeft een beursweek weer, inclusief highs en lows van die week. Het is totaal niet zichtbaar op deze grafiek, maar een enkele bar geeft ook de openings- en de slotkoers weer van die week. De bars staan hier zo dicht opeen dat u de opening en slot niet ziet. Verder gaat deze grafiek niet verder terug dan 2014 en voor de volledigheid meld ik dat ik daar zelf voor heb gekozen.
Met de maandgrafiek in het achterhoofd zien we hier dat de index op of in ieder geval dichtbij het all-time-high staat. Wellicht bekruipt u het gevoel van hoogtevrees en dat is zeker begrijpelijk. What goes up must come down. Waarom zou de Nasdaq zich daaraan kunnen onttrekken?
Hoe weten we nu wanneer we het hoogste punt hebben gezien of dat we daarbij in de buurt zitten? Voor mij is dé methode om dat te “voorspellen” de technische analyse. Vaak, niet altijd!!!, waarschuwt de grafiek met signaaltjes en de kunst is die puzzlestukjes te vinden. Of zoals ik ook wel schrijf, de belletjes te horen. Vaak lukt dat, maar lang niet altijd. Als u een betere methode dan technische analyse weet, dan mag u mij daarvoor ‘s nachts wakker maken!
Zullen we naar de daggrafiek gaan?
De daggrafiek heb ik geplot terug tot en met de top van voor het virus en met behulp van Japanese candlesticks. Zo kunt u snel zien wat de invloed was van het virus en dat de Nasdaq redelijk snel (misschien wel het snelst van alle grafieken) de top van voor Corona heeft bereikt én daar ruim boven is gekomen. Wat COVID-19? Wat problemen? Wat lock-down? Wat faillissementen? Gaan met die banaan, alsmaar hoger!
Ter hoogte van de blauwe lijn leek er even een hapering te zijn, maar we zijn nu verder in de tijd en kunnen zien dat de Nasdaq ook die barrière heeft geslecht. Een lijn om nu in de gaten te houden is de lichtgroene stijgende trendlijn. Deze doet dienst als steun en bij een neerwaartse doorbraak zou dat zo’n eerste belletje kunnen zijn, een eerste signaaltje dat het wellicht over is met de pret.
Ik ga eens inzoomen op de daggrafiek voor meer detail.
Japanese candlesticks laten meer details zien ten opzichte van de in het Westen meer gebruikte bars, vandaar mijn keuze voor de candles.
U ziet de blauwe horizontale lijn terug, dit was een tijdje een weerstandslijn maar doet nu dienst als steun op 12.056 punten. Verder heb ik een paarse stijgende trendlijn getekend en een stijgend trendkanaaltje. De indicator die u meestal onder mijn grafieken ziet, de RSI, heb ik hier weggelaten. Ik kan u verklappen dat deze tot nu toe gezellig meedoet met de hogere toppen in de koersgrafiek.
Belletjes op het ‘Hoogste” punt zouden kunnen komen in de vorm van een negatieve divergentie, een neerwaartse doorbraak van een voortschrijdend gemiddelde, een val uit het stijgende trendkanaaltje, een koerspatroon en/of een bepaalde candle. Op moment van schrijven zie ik niets van dat al, dus mogen we hopen op (nog) hogere koersen.
Laat u echter nooit in slaap sussen door de beurs, u zou altijd alert moeten zijn en uw stop telkens opnieuw moeten bepalen.
Mocht u nog een favoriet hebben voor de laatste analyse van het jaar op donderdag aanstaande, geeft u dat dan onder deze analyse even door?
Ik wens u een fijne voortzetting van de dag.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.