Afgelopen dinsdag heb ik een uitgebreide analyse van de Nasdaq gemaakt. Klik op NASDAQ om deze nog even terug te lezen voor de methodiek. Gezien de leuke reacties, o.a. van lezer AK-47, dacht ik kom, laat ik er nog een doen. Dus als allerlaatste technische analyse van 2020 van mijn kant wederom een uitgebreide analyse. Ik heb voor Koninklijke Olie gekozen. We gaan snel van start.
Net als bij de analyse van de Nasdaq begin ik met het kijken naar de maandgrafiek van RD. Dit doe ik voor het “grote plaatje”.
Op deze manier zie je snel waar de huidige koers zich bevindt ten opzichte van het verleden, of de koers zich in een uptrend bevindt of juist in een downtrend, wellicht in een zijwaartse tradingrange. Ik zal na deze zin even wachten met schrijven om u even de gelegenheid te geven rustig te bekijken waar RD zich bevindt.
Zo, ik ben weer terug. Wat zijn uw bevindingen? Vergeleken met de maandgrafiek van de Nasdaq kunnen we concluderen dat Olies niet op of vlakbij een all-time-high staat! Meer koershistorie dan terug tot in 2005 geeft mijn programma niet, maar het is veilig te stellen dat Olies juist heel laag staat. De recente stijging, is dat het begin van een langdurige stijging of is het niet meer dan een dead cat bounce? Ik probeer daar later op terug te komen.
U zult me er niet vaak op betrappen lijntjes te trekken op een maandgrafiek, maar hier kon ik het echt niet laten. De bruine lijn is te mooi! Zie de drie groene pijlen waar de koers de lijn aantikt. Kijk vervolgens naar de neerwaartse doorbraak en het bij de rode lijn weer aantikken van diezelfde bruine lijn. Daar deed de bruine lijn dienst als weerstand.
Zo krijg je dus ook op een maandgrafiek een kneiter van een verkoopsignaal. Als u naar het koersverloop daarna kijkt begint u wellicht te begrijpen waarom ik altijd op een stop hamer. De stop is puur ter bescherming van uw vermogen en om te voorkomen dat u op dood geld zit. Dan zijn er in dit specifieke geval (de grafiek is namelijk van RD) altijd nog individuen die met het argument van het hoge dividend komen. Alles wat ik daarop te zeggen heb is: “Succes!”.
De weekgrafiek komt er aan:
De weekgrafiek is een barchart met minder koershistorie dan de maandgrafiek, daar heb ik overigens zelf voor gekozen. Het aantal trendlijnen en/of horizontale lijnen heb ik beperkt, ik heb me gefocust op het rechter gedeelte van de grafiek.
Alhoewel ik absoluut niet voor printen ben is het hier wellicht een leuke oefening om voor één keer de grafiek te printen en te kijken hoeveel trendlijnen en/of horizontale lijnen u kunt trekken. Wat ik daarmee hoop te bereiken is dat u zich kunt gaan realiseren hoeveel verkoopsignalen (belletjes!) u wel niet kreeg om afscheid te nemen van het aandeel. En uzelf daarmee een dienst te bewijzen, zodat u nu niet op dood geld zit en in de “hoopstand” bent geschakeld. Ziet u dat, op de laatste dag van het jaar verzin ik een nieuw woord!
Ik ziet inmiddels bij de daggrafiek gebruikmakend van een candlechart.
De groene horizontale lijn was van cruciaal belang. Deze lijn moest de broek van Royal Dutch Shell ophouden en voorkomen dat de koers richting nul ging.
De blauwe lijn achtte ik in eerdere analyses van de afgelopen maanden belangrijk als koopsignaal. Als de koers daar opwaarts door zou gaan zouden de seinen op groen gaan.
De rode lijn is nu interessant en belangrijk, deze houdt tot op heden (en ik durf te schrijven de rest van dit jaar!!) een verdere stijging tegen.
De oranje lijn is in die zin belangrijk, die houdt een aanval op de rode lijn tegen.
Als laatste chart van vandaag en tevens dit jaar ga ik inzoomen op de daggrafiek.
Als ik kijk naar de koersontwikkeling vanaf 9 – 10 december dan zie ik een lager topje en een lager bodempje. Over het laatste topje heb ik de oranje horizontale lijn getekend. Zoals gezegd, daar zal de koers eerst opwaarts door moeten breken alvorens er überhaupt een aanval op de rode weerstandslijn kan komen.
Ik heb ook de groene horizontale tradingrange toegevoegd met als grenzen ongeveer 16 euro en 14 euro. Die kan later weer van pas komen bij het berekenen van koersdoelen.
Met deze diepteanalyses heeft u een klein beetje een idee hoe ik de markt benader. Zo kijk ik of ik in een grafiek (ja, u leest het goed) wil beleggen/investeren/traden. Een korte termijn trader/daytrader kan op deze manier ook de markt analyseren en kan dan bijvoorbeeld naar de uur‑, 10 minuten en 5 minuut grafieken kijken.
Dit was het voor 2020! Ik wil u vriendelijk bedanken voor het lezen van mijn columns, voor het geven van reacties, voor de verzoeken om van uw favoriet een technische analyse te maken en de vele sterren als beoordeling van mijn analyses.
Ik wens u een fijne Oudejaarsavond, doe voorzichtig en ik hoop u weer terug te zien in 2021 !!!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.