Het is maandag. Ik stel voor niet te reizen en dichtbij huis te blijven met grafieken van de AEX, RD, DSM en ASML. Persoonlijk vind ik het uiterst interessant te kijken of en hoe de grafieken herstellen na de enorme daling. Vandaag gaan we enkele mooie exemplaren zien!
Ik begin met de index waar de drie aandelen onderdeel van uitmaken, de AEX. Alle vier de grafieken zijn daggrafieken.
Het herstel heb ik al in eerdere analyses besproken, dus daar ga ik vandaag niet op in. Rechts op de grafiek ziet u een soort tradingrange, een gebied waarbinnen de koers zich de laatste weken beweegt. Wilt u het een dalend trendkanaal noemen…prima! Mij maakt het niet zoveel uit, in beide gevallen zou ik naar het moment van uitbraak kijken. Dat zou meer duidelijk kunnen maken over het mogelijke toekomstige koersverloop.
Ik ga nu naar Royal Dutch:
De hoeksteen van de portefeuille. Ik loop niet graag met de kudde mee en wil daar wel eens anders over denken. Maar goed, hoe ligt RD er technisch bij? U ziet het al, na het dieptepunt is er wel iets van een herstel, maar in vergelijking met mijn analyses van de afgelopen weken steekt RD alleen gunstig af tegen General Electric (zie de korte analyse van gisteren). Voor de rest kunnen we het op moment van schrijven best een achterblijvertje noemen.
Er is sprake van een dalend trendkanaaltje dus ik kijk per saldo naar beneden. Mocht RD de bovenkant van het trendkanaal gaan opzoeken, dan is dat misschien een gelegenheid om afscheid te nemen. Maar dat is een situatie die dan op dat moment moet worden beoordeeld.
ASML als volgende doen? Prima.
Nu, dat is een sterker herstel dan RD en ook de AEX. Kijk eerst eens onderin de grafiek. Het wijsvingertje wijst naar een niveau waar de daling steun vond op een steunniveau uit het verleden en aan een herstel begon. Zie het pijltje links onderin de grafiek. Interessant!
Ik heb een stijgend trendlijntje getekend en daarboven ziet u dat de opmars hapert. Ik heb een boog getekend om de niveaus enigszins aan te geven. Zolang ASML boven de trendlijn weet te blijven kan het verder omhoog. Als de toppen van de afgelopen maand opwaarts worden uitgenomen ziet er een rit in naar de top van februari van dit jaar.
Laten we ook DSM er nog eens eventjes bij pakken.
Dit is weer een heel andere grafiek. Voor de crisis had DSM het uitstekend naar zijn zin binnen de horizontale tradingrange tussen grofweg 104 en 118. De crisis bracht niets meer dan een (tijdelijke) val uit de range om er al relatief snel weer binnen terug te keren. Voorlopig zal DSM binnen de range blijven opereren, waarbij u en ik nu al weten dat DSM daar vroeg of laat uit zal breken.
Conclusie:
Ik vind het machtig interessant om te zien óf en hoe de grafieken ontwikkelen na de uitbraak. Vertaald: hoe u denkt over de gevolgen voor ieder individueel aandeel. En dat heeft weer gevolgen voor de desbetreffende index.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.