Defensieve aandelen horen ook in een portefeuille thuis. Het zijn vaak niet de meest spannende namen maar wel de rotsen in de branding. Aandelen die in tijden van een recessie of economische neergang beter blijven liggen en als minder volatiel gezien kunnen worden. Een goed geselecteerd defensief aandeel levert op de langen termijn ook nog eens koerswinst en dividend op. In de AEX zijn er een aantal te vinden, we kijken vandaag naar Unilever, Wolters Kluwer en Relx. Deze drie aandelen deden het met een daling van 25 – 35% tijdens de CRASH ‘beter’ dan de meeste aandelen waar uitslagen van ‑50% of hoger op de borden stond.
Unilever
Unilever is een onderneming die zich wereldwijd bezighoudt met producten op het gebied van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen. Het is een van de meest defensieve aandelen, op een rode beursdag kan Unilever zomaar een van de weinige zijn die dan een (kleine) plus laat zien. Op de week chart kunnen we zien dat begin 2009 een uptrend is ingezet welke pas in maart van dit jaar doorbroken is. De koers wist zich na de doorbraak nog kort op te trekken tot boven de trendlijn. Dit was van korte duur en de koers zocht middels twee gaps toch de bodem op.
Op de dag chart is te zien dat vanaf de bodem op 40 EUR een pullback ontstond maar de trendlijn kon niet meer bereikt worden. Nadat de trendlijn onder de pullback doorbroken werd, kwam de koers op adem in een zijwaarts trendkanaal tussen de 43,50 en 46 EUR. De koers heeft in 2018 en 2019 meermaals in een neerwaartse beweging de 46 EUR weerstand getest. Op de korte termijn zal dat ook de eerste horde vormen voordat het verder omhoog kan.
Wolters Kluwer
Dan komen we bij twee wat stoffige aandelen welke middels digitalisering met de tijd mee proberen te gaan. De uitgeverij en dataleverancier Wolters Kluwer is halverwege 2012 de weg naar boven ingeslagen. Op de week chart zien we drie trendlijnen welke steeds steiler worden. Bij een technische analyse hoeft men niet per se van één trendlijn uit te gaan. Wanneer de koers versneld of vertraagd mag men gerust de trendlijn bijstellen om zo beter onderbouwde keuzes te maken. Wanneer een nieuwe trendlijn doorbroken wordt kan een oude trendlijn een steunlijn vormen, meer hierover op de dag chart.
Op de dag chart zien we dat de trendlijn begin maart gebroken wordt en op de weg naar beneden twee GAPS heeft gevormd. De koers werd door de oudere trendlijn opgevangen gevolgd door een rebound richting de trendlijn welke in maart gebroken werd. Vanwege de beperkte upside ben ik op de korte termijn horizon niet lyrisch over dit aandeel.
Relx
Relx is net als Wolters Kluwer een dataleverancier en zit al zo’n 8 jaar in een uptrend. Het bedrijf werkt vooral met langetermijncontracten waardoor de omzet niet meteen in gevaar komt. Tijdens de CRASH is deze trend geschonden maar binnen één maand kwam de koers weer op de trendlijn te liggen.
Op de dag chart kunnen we zien dat Relx een herstel van ongeveer 38% het snelst en het sterkst hersteld is van deze drie aandelen. Na het herstel is de koers weer boven de trendlijn uitgekomen, dit is een goed teken. Het aandeel is interessant om op te pikken voor de lange termijn wanneer de trendlijn nogmaals getest wordt en standhoudt rond de 20 EUR. De eerste opwaartse horde ligt op 22 EUR, dit prijsniveau werd in 2019 meermaals getest als weerstand en steun.
Conclusie
Aan het begin gaf ik al aan defensieve aandelen ook een plek verdienen in een portefeuille. Van deze aandelen ben ik het meest positief over Unilever. Het heeft een mooie trackrecord en er zijn weinig kansen om dit aandeel tegen een discount te kopen. Binnen de trading range waarin het zich nu beweegt is het koopwaardig.