Ook in Amerika openden de beurzen wat laag maar dit werd al snel goed gemaakt: de Dow Jones opende bijna 150 punten lager maar wist dit al snel om te zetten in groene cijfers. Verder maakte ook de S&P 500 een boel van haar 13 verliespunten bij opening goed terwijl de Nasdaq met 25 verliespunten wel wat achterbleef. Dat had echter alles te maken met cijfers van Apple, Amazon en Alphabet die nabeurs kwamen. Deze lijken goed te worden ontvangen gezien het feit dat Apple en Amazon nabeurs mooie koerswinsten toonden. Beide fondsen stegen flink en zo ook de Nasdaq future die inmiddels +30 punten noteert.
Voor de rest zien de futures er helemaal niet zo rooskleurig uit en lijkt het een lastige dag te gaan worden op de beurzen. We mogen er zeker van zijn dat we deze week wat aan koerswaarde gaan inleveren op weekbasis. Deze winstnemingen bieden echter ruimte voor een opwaartse beweging die later kan ontstaan doordat er wat spanningen uit de markt verdwijnen en de technische parameters weer wat ruimte geven voor een vervolgbeweging omhoog.
Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ”TA Trading Aandelen & Indices Service”. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 april 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie:
Europa
In Europa hebben de beurzen een behoorlijke terugtest achter de rug en er is momenteel sprake van meer dan enkel een dipje. De beurzen vallen enkele procenten terug en de DAX is in anderhalve week nu zo’n 4,5% aan waarde gezakt, ook de AEX heeft wat schade opgelopen en staat inmiddels zo’n 3% lager dan de top van 573 punten.
Reden voor de daling is in mijn ogen natuurlijk een stukje winstnemingen op de beurzen die het ontzettend goed hebben gedaan in januari 2018. Verder heeft men met name in Europa natuurlijk nog wat last van de hoge Euro/Dollar koers die de Europese munt onnodig duur maakt. Zo noteert de Euro inmiddels boven de 1,25 en lijkt de munt toch het technische patroon richting de 1,26 te volgen. Ook lopen de yields op de staatspapieren enorm op in Amerika wat natuurlijk ook voor de nodige onrust op de markten zorgt. In de regel haalt men wat meer geld uit de aandelenmarkt wanneer de rentes oplopen en dat is de afgelopen periode zeker het geval geweest.
US 10-YR:
Deze combinatie van de dure Euro in Europa en de scherp oplopende rente in Amerika is de afgelopen periode een beetje een dodelijke combinatie geweest voor een verder oplopend koersverloop. Zodoende hebben de beurzen het een beetje laten afweten en stelt men de winsten veilig in afwachting van een nieuw punt om in te stappen. In Amerika is dit punt moeilijk aan te geven aangezien de koersen daar zo hard zijn gestegen en zo onrealistisch ver van hun MA-lijnen staan dat het maar de vraag is hoe ver men daar daadwerkelijk kan zakken. Technisch gezien zou een terugtest tot het 50-MA of de 200-MA lijn momenteel een gezonde beweging zijn, deze vindt in Europa namelijk al plaats nu. Maar in de Verenigde Staten is de afstand tot deze voortschrijdende gemiddelden zo groot dat men kan spreke van een ware correctie of wellicht wel crash wanneer de afstand tot het 200-MA wordt gedicht. Ik verwacht dan ook dat we een lichte scheefgroei gaan zien tussen Europa en de VS: in Europa kan men de BULLrit weer hervatten na het testen van de 200-MA gebieden terwijl men in Amerika er beter aan doet een periode licht op te lopen of zelfs te consolideren om de afstand tot de MA-lijnen te verkleinen.
Daarnaast zien we de Euro nu boven de 1,25 staan en daarmee komt men steeds dichter bij het koersdoel van 1,26. Wanneer de Euro de 1,26 top heeft bereikt kan men daar weer wat gaan toegeven waardoor de Europese indices weer wat bewegingsruimte krijgen. Bovendien zullen Draghi en de zijnen niet willen dat de Euro nog veel verder oploopt aangezien dit de concurrentiepositie van de Europese markten en met name de zwakkere markten binnen Europa geen goed doet.
Daily Euro:Voor zowel de AEX als de DAX is het nu zoeken naar een technisch belangrijke steunlijn om de lange uptrend te vervolgen. Hiervoor zijn beide indices aangewezen op een belangrijke steunzone aan de onderzijde van de daggrafiek: de AEX kan steun zoeken rond de 552⁄553 punten waar het 50-daags gemiddelde wacht terwijl de Duitse DAX index steun mag verwachten rond de 12.750÷12.850 punten waar een belangrijke steun op de index wacht maar ook het 200-daags gemiddelde uitkomt. De vuistregel die ik hanteer is dat men op de middellange termijn wil blijven stijgen zolang met boven het 200-MA blijft noteren. Nu de DAX is teruggevallen tot 13.000 punten en de voorbeurs indicatoren uitgaan voor een vervolgdaling zal vandaag een mooie instap voor de DAX kunnen ontstaan rond de 12.800÷12.900 punten.
Onder deze niveaus wordt het beeld voor de Europese beurzen wat zwakker en kunnen we uitgaan van een verdere daling op de middellange termijn. Einde rally dan voorlopig dus..
Daily AEX:Wall Street
In Amerika zien we nu een tal van zaken die spelen en dat zorgt ervoor dat we grote koersuitslagen mogen aanschouwen op Wall Street. Allereerst zijn de waarderingen de afgelopen 15 maanden fors opgelopen en is men wat huiverig aan deze kant. Wat winstnemingen vinden plaats en de beurzen zakken wat, verder lopen de rentes op Amerikaans schuldpapier op terwijl de Dollar devalueert.
Met name de laatste zin is erg belangrijk om te onthouden: de Yields op Treasury gaan omhoog, de rente door de staat wordt verhoogd om de leningen weer aantrekkelijk te maken. Normaal gezien moet dit de vraag naar de schuldpapieren weer doen toenemen, hogere yield is natuurlijk altijd iets wat beleggers aantrekt waardoor er weer meer vraag naar dollars ontstaat om de schuldpapieren op te kopen. Uiteindelijk resulteert deze hogere vraag naar de Dollar naar een sterkere Dollar maar dit is nu niet het geval. Iets om in de gaten te houden aangezien de markt nu eigenlijk zegt dat ondanks de toename van Yield (hoogste sinds 2014) men nog steeds verwacht dat het aanbod van Dollars fors zal toenemen om de beleidsplannen van Trump te bekostigen.
Zal dit nog lang zo doorgaan? Dat is natuurlijk de hamvraag, wanneer krijgt men weer vertrouwen in de VS en haar beleid. De FED probeert rentes verder op te schroeven, haalt Dollars van de markt terwijl de overheid de rente op staatsleningen verhoogt. Allemaal maatregelen die de Dollar sterken zouden moeten maken en de komende maanden (februari-maart-april) zullen hierin belangrijk worden aangezien we in maart de eerste renteverhoging van de FED mogen verwachten.
Qua indices denk ik zoals gezegd dat er nog iets van af kan waarna de beurzen een voorzichtig zijwaarts/oplopend verloop mogen laten zien waarbij de focus op nieuwe koerswinsten ligt maar er tevens de mogelijkheid wordt geboden om de steunlijnen te laten oplopen tot acceptable niveaus.
Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,