Na de uitzonderlijke rally van de olieprijzen de afgelopen twee dagen is het tijd om de commodities weer eens onder een vergrootglas te leggen. De prijzen van grondstoffen zijn de afgelopen weken enorm volatiel en uiteenlopend gebleken. Voor de olie koersen geldt dat deze al ver waren terug gezakt en rond enkele steunniveaus stonden, een herstel lag ook in de lijn der verwachtingen. In mijn TA van 18 – 11 voorspelde ik al dat de Brent koers zou herstellen tot $50-$52, de inspanningen van de OPEC hebben dit herstel extra kracht bijgezet. Kijkend naar de goudprijs blijf ik bij mijn eerdere uitspraken, de goudprijs zal mijn inziens binnen afzienbare tijd een flinke tik krijgen. De huidige correctie is nog niet gedaan en ik voorzie binnen afzienbare tijd een koersval voor goud tot $1.050-$1.105.
Eindelijk een overeenkomst tussen de OPEC landen
De olieprijzen waren de afgelopen periode een speelbal voor speculanten. Er werd aan alle kanten getrokken aan de olieprijs door de speculaties over een mogelijke afspraak tussen de OPEC landen. Deze landen hadden het voornemen om de olieproductie terug te dringen om zo het enorme aanbodoverschot wat de afgelopen jaren is ontstaan terug te dringen.
Wat hebben de Olieproducerende landen nu eigenlijk afgesproken? Het antwoord is vrij simpel, de OPEC landen gaan hun productie beperken om zo het aanbodoverschot van olie terug te doen slinken. Daarnaast zijn ook enkele niet-OPEC landen onder aanvoering van Rusland betrokken bij de deal, ook deze zullen de olieproductie wat terugschroeven. Op deze manier proberen de betreffende landen de olieprijzen weer op te laten lopen.
Het gevecht om marktaandeel de afgelopen jaren was zeer gunstig voor de consument maar een absolute ramp voor de olieproducerende landen. De olieprijzen werden flink aangetast door de constant stijgende olieproductie terwijl de vraag niet synchroom liep met de productie. Geen van de landen was tot op heden bereid om de productie te verlagen en zo marktaandeel in te leveren.
Technisch overzicht olie
De ontwikkelingen rondom de OPEC-meeting waren voer voor de speculanten om posities in olie te nemen. Hierdoor zagen we de afgelopen periode enorm veel volatiliteit in de olieprijzen die schommelden in een range van $45-$53. Nu de kogel door de kerk is en het erop lijkt dat de olieproductie beperkt zal worden staat de koers van Brent olie op de hoogste stand sinds juli vorig jaar.
De olieprijs heeft de afgelopen twee dagen een enorme rally gemaakt, dat dit met de OPEC meeting te maken had kan niet worden ontkend. De dag voor de meeting zakte de olieprijs richting de ondergrens op $45,92 en leek het erop dat men een hard hoofd had in een overeenstemming tussen de landen. Toen langzaam aan bekend was dat er een akkoord in de maak was schoot de prijs van Brent omhoog. ”The Day After” noteerde Brent zelfs een koers van $54,5 een verschil van maar liefst 18,7% in vergelijking met de low van de dag voor de besprekingen.
Met de stijging van de afgelopen twee dagen zijn de kaarten opnieuw geschud en kan men weer verder omhoog kijken om de gewilde niveaus van rond de $60 te bereiken. Op de dagchart van Brent staat de koers vlak tegen de dubbele weerstand op $54,5 aan, hier komen zowel de oplopende lijn over de toppen als de horizontale weerstandlijn van $54,5 samen. Bij een uitbraak boven de $54,5 ligt de weg open voor Brent om op zoek te gaan na de weerstand rond de $60.
Aan de onderkant ligt de eerste steun voor Brent nu rond de openingskoers van gisteren ($51,5) toen Brent opende met een GAP up van $1 ten opzichte van de hoogste koers van de dag ervoor. Indien dit GAP wordt gesloten ($50,5) kan de koers weer terugvallen tot $50 met daaronder $47 als steun.
Daily Brent:Goud
Kijkend naar de ontwikkelingen van de goudprijs blijf ik zeer negatief voor de toekomstige koersverwachtingen van de goudprijs. In mijn TA van 18 – 11 toonde ik u een Death-Cross voor de goudprijs, in dit geval houdt dit in dat het 50-MA het 200-MA neerwaarts kruist. Deze ontwikkeling is vaak een verkoopsignaal aangezien een dergelijke beweging vaak een voorbode is voor een negatieve koersverloop op de middellange termijn. Daarnaast stond de goudprijs destijds tegen de belangrijke $1.200 steun aan, dit steunniveau is inmiddels ook doorbroken.
Dankzij deze ontwikkelingen kan de goudprijs de komende dagen terug vallen richting de $1.155 steun waarna de volgende doelen voor de goudprijs $1.105 en $1.050 worden. Zodoende kan goud naar mijn mening dus nog een dikke $100 terugvallen voordat men zich weer kan gaan opmaken voor een herstel richting de $1.200.
Daily Goud:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
US Markets
TA Commodoties: OPEC faciliteert Rally Olie, Correctie Goud nog niet klaar
2 december 2016, 13:40
|
Daïm Boscart
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 10 / 12
|