...

TA Commodoties: OPEC faciliteert Rally Olie, Correctie Goud nog niet klaar

2 december 2016, 13:40 | Daïm Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Na de uit­zon­der­lijke ral­ly van de oliepri­jzen de afgelopen twee dagen is het tijd om de com­modi­ties weer eens onder een ver­g­root­glas te leggen. De pri­jzen van grond­stof­fen zijn de afgelopen weken enorm volatiel en uiteen­lopend gebleken. Voor de olie koersen geldt dat deze al ver waren terug geza­kt en rond enkele ste­un­niveaus ston­den, een her­s­tel lag ook in de lijn der verwachtin­gen. In mijn TA van 18 – 11 voor­spelde ik al dat de Brent koers zou her­stellen tot $50-$52, de inspan­nin­gen van de OPEC hebben dit her­s­tel extra kracht bijgezet. Kijk­end naar de goud­pri­js bli­jf ik bij mijn eerdere uit­sprak­en, de goud­pri­js zal mijn inziens bin­nen afzien­bare tijd een flinke tik kri­j­gen. De huidi­ge cor­rec­tie is nog niet gedaan en ik voorzie bin­nen afzien­bare tijd een koersval voor goud tot $1.050-$1.105.


Ein­delijk een overeenkomst tussen de OPEC lan­den
De oliepri­jzen waren de afgelopen peri­ode een speel­bal voor spec­u­lanten. Er werd aan alle kan­ten getrokken aan de oliepri­js door de spec­u­laties over een mogelijke afspraak tussen de OPEC lan­den. Deze lan­den had­den het voorne­men om de oliepro­duc­tie terug te drin­gen om zo het enorme aan­bodover­schot wat de afgelopen jaren is ontstaan terug te drin­gen.

Wat hebben de Oliepro­duc­erende lan­den nu eigen­lijk afge­spro­ken? Het antwo­ord is vrij sim­pel, de OPEC lan­den gaan hun pro­duc­tie beperken om zo het aan­bodover­schot van olie terug te doen slinken. Daar­naast zijn ook enkele niet-OPEC lan­den onder aan­vo­er­ing van Rus­land betrokken bij de deal, ook deze zullen de oliepro­duc­tie wat terugschroeven. Op deze manier proberen de betr­e­f­fende lan­den de oliepri­jzen weer op te lat­en lopen.

Het gevecht om mark­taan­deel de afgelopen jaren was zeer gun­stig voor de con­sument maar een absolute ramp voor de oliepro­duc­erende lan­den. De oliepri­jzen wer­den flink aange­tast door de con­stant sti­j­gende oliepro­duc­tie ter­wi­jl de vraag niet syn­ch­room liep met de pro­duc­tie. Geen van de lan­den was tot op heden bereid om de pro­duc­tie te ver­la­gen en zo mark­taan­deel in te lev­eren.

Tech­nisch overzicht olie
De ontwik­kelin­gen ron­dom de OPEC-meet­ing waren voer voor de spec­u­lanten om posi­ties in olie te nemen. Hier­door zagen we de afgelopen peri­ode enorm veel volatiliteit in de oliepri­jzen die schom­melden in een range van $45-$53. Nu de kogel door de kerk is en het erop lijkt dat de oliepro­duc­tie beperkt zal wor­den staat de koers van Brent olie op de hoog­ste stand sinds juli vorig jaar.

De oliepri­js heeft de afgelopen twee dagen een enorme ral­ly gemaakt, dat dit met de OPEC meet­ing te mak­en had kan niet wor­den ontk­end. De dag voor de meet­ing zak­te de oliepri­js richt­ing de onder­grens op $45,92 en leek het erop dat men een hard hoofd had in een overeen­stem­ming tussen de lan­den. Toen langza­am aan bek­end was dat er een akko­ord in de maak was schoot de pri­js van Brent omhoog. The Day After” noteerde Brent zelfs een koers van $54,5 een ver­schil van maar lief­st 18,7% in vergelijk­ing met de low van de dag voor de besprekin­gen.

Met de sti­jging van de afgelopen twee dagen zijn de kaarten opnieuw geschud en kan men weer verder omhoog kijken om de gewil­de niveaus van rond de $60 te bereiken. Op de dagchart van Brent staat de koers vlak tegen de dubbele weer­stand op $54,5 aan, hier komen zow­el de oplopende lijn over de top­pen als de hor­i­zon­tale weer­stan­dli­jn van $54,5 samen. Bij een uit­braak boven de $54,5 ligt de weg open voor Brent om op zoek te gaan na de weer­stand rond de $60.

Aan de onderkant ligt de eerste ste­un voor Brent nu rond de open­ingsko­ers van gis­teren ($51,5) toen Brent opende met een GAP up van $1 ten opzichte van de hoog­ste koers van de dag ervoor. Indi­en dit GAP wordt ges­loten ($50,5) kan de koers weer terug­vallen tot $50 met daaron­der $47 als ste­un.

Dai­ly Brent:Goud
Kijk­end naar de ontwik­kelin­gen van de goud­pri­js bli­jf ik zeer negatief voor de toekom­stige koersverwachtin­gen van de goud­pri­js. In mijn TA van 18 – 11 toonde ik u een Death-Cross voor de goud­pri­js, in dit geval houdt dit in dat het 50-MA het 200-MA neer­waarts kruist. Deze ontwik­kel­ing is vaak een verkoopsig­naal aangezien een dergelijke beweg­ing vaak een voor­bode is voor een negatieve koersver­loop op de mid­del­lange ter­mi­jn. Daar­naast stond de goud­pri­js des­ti­jds tegen de belan­grijke $1.200 ste­un aan, dit ste­un­niveau is inmid­dels ook door­bro­ken.

Dankz­ij deze ontwik­kelin­gen kan de goud­pri­js de komende dagen terug vallen richt­ing de $1.155 ste­un waar­na de vol­gende doe­len voor de goud­pri­js $1.105 en $1.050 wor­den. Zodoende kan goud naar mijn mening dus nog een dikke $100 terug­vallen voor­dat men zich weer kan gaan opmak­en voor een her­s­tel richt­ing de $1.200.

Dai­ly Goud:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart
US Mar­kets




Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.