...

TA: Brent Olie terug tot 200-MA.

7 november 2016, 13:41 | Daïm Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Olie is een veelbe­spro­ken grond­stof de afgelopen peri­ode en dit komt met name door de grote fluc­tu­aties in de koers van het zwarte goud”. Met name de perike­len rond de afsprak­en tussen de OPEC lan­den houden de gemoed­eren bezig. Een deal tussen deze lan­den zou het olieaan­bodover­schot doen afne­men het­geen voor hogere oliepri­jzen kan zor­gen.


Door de grote schom­melin­gen in zow­el de vraag naar olie als het aan­bod van olie is de pri­js van olie tra­di­tion­eel erg volatiel. In het begin van deze eeuw in aan­loop richt­ing de cri­sis van 2008 hebben we gezien wat een toen­e­mende vraag van de werelde­conomie en een nauwe samen­werk­ing tussen olie-exporterende lan­den teweeg kan bren­gen. Door deze com­bi­natie rezen de oliepri­jzen de pan uit en ste­gen tot een record­hoogte van maar­lief­st $147.5 per vat. Deze sti­jging is ongek­end hele­maal als we de Brent koers van van­daag langs de top­ko­ers van 2008 leggen: $46 ofwel een dal­ing van bij­na 70% (!).

Kijk­end naar de korte ter­mi­jn hebben we de afgelopen peri­ode ook veel schom­melin­gen gezien bij de oliepri­js. Zo ver­loor de Brent koers vorige week bij­na 10% van haar waarde nadat men weinig gelooft van de voorne­mens van de OPEC tot pro­duc­tiebeperkin­gen. De oliepro­duc­erende leden van OPEC waren voorne­mens de pro­duc­tie terug te schroeven om het aan­bodover­schot van olie te doen slinken het­geen zal moeten resul­teren in een hogere oliepri­js. Op 28 sep­tem­ber dit jaar kwa­men de OPEC leden samen om dit voorne­men te bespreken en de eerste sig­nalen waren posi­tief. Dit zorgde ervoor dat de koers van Brent (die op de dagchart ook tegen een ste­un stond) opleefde en zo de hoog­ste koers van dit jaar op $53.73. Halver­wege okto­ber kwam men erachter dat niet alle neuzen dezelfde kant opstaan bin­nen de OPEC en dat een defin­i­tief akko­ord om de pro­duc­tie te doen terugschroeven voor­lop­ig nog uit­bli­jven. Zo is de Brent koers weer flink terug geza­kt richt­ing het niveau van voor 28 sep­tem­ber en ziet het er ook tech­nisch niet best uit voor de oliepri­jzen.

Dagchart:
Op de mid­del­lange ter­mi­jn zien we dat Brent heeft gebro­ken met de sti­j­gende trend die begin dit jaar werd ingezet. De Brent koers bereik­te begin dit jaar met een koers op $27.10 de laag­ste koers in meer dan 10 jaar. Hier werd er wel een bodem gevor­md voor de Brent, hier­na vol­gde een aaneen­scha­kel­ing aan hogere top­pen en bodems die wor­den aange­duid met de rode diag­o­nale lijn die nu als weer­stand dient nadat de pri­js er onder doorza­k­te vorige week.

Dai­ly Brent:
Bij de laat­ste test van de deze trendli­jn (ste­un) door de koers van Brent op 31 oktober/​1 novem­ber was de neer­waartse druk te groot en heeft Brent gebro­ken met deze ste­un rond de $48. Daar­naast kwam de koers van Brent hier­mee onder het 50-daags gemid­delde terecht het­geen een bear­ish sig­naal is. De Bren­tko­ers is nu terug geza­kt tot de ste­un­li­jn op $45.5 waar tevens het 200-daags gemid­delde in de buurt wacht. Nu dus een ste­un­zone op de dagchart voor Brent dus, hier zal moeten blijken of de opwaartse druk rond deze ste­un vol­doende is om Brent weer richt­ing de trendli­jn rond de $50 te lei­den. Onder deze ste­un ver­slech­terd het tech­nisch beeld voor Brent en kan de mid­del­langeter­mi­jn­trend voor Brent omk­eren naar een negatieve trend op de dagchart. De vol­gende ste­un­niveaus voor de koers van Brent liggen dan op $43.75 en $41.5. Weer­stand voor Brent op de dagchart nu eerst $48 met daar­boven het 50-daags gemid­delde rond de $49. Hier­boven de $50 als weer­stand voor­dat men weer de jaar­top op $53.73 kan gaan testen.

Korte Ter­mi­jn:
Op de korte ter­mi­jn een totaal ander beeld voor Brent. Op de uur­chart is te zien dat de koers van Brent vanaf begin okto­ber is stil­gevallen tussen de top­pen op $53.1 en de ste­un­li­jn op $50.75. De neer­waartse druk bin­nen deze range bleek te groot voor de koers van Brent nadat de $50.75 ste­un aan een serieuze test werd onder­von­den. De koers van Brent is na het breken met de $50.75 ste­un in een down­trend terecht gekomen op de uur­chart en deze trend zet nu flink door. Na het testen van de ste­un­li­jn van $45.35 afgelopen vri­jdag bli­jft de koers van Brent bewe­gen bin­nen het huidi­ge trend­kanaal. Zo zien we van­daag een test van het bovenkant van het trend­kanaal, vooral­snog lijkt deze niet door te kun­nen zetten en dus bli­jft een ver­volg van de down­trend op de korte ter­mi­jn in de lijn der verwacht­ing. De koers van Brent kan hier­mee terug tot de ste­un­li­jn die wacht rond de $44-$44.4 zone. Weer­stand voor Brent op de korte ter­mi­jn nu dus $46-$46.3 met daar­boven $47.4 als weer­stand.

Hourly Brent:

Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.