Door de grote schommelingen in zowel de vraag naar olie als het aanbod van olie is de prijs van olie traditioneel erg volatiel. In het begin van deze eeuw in aanloop richting de crisis van 2008 hebben we gezien wat een toenemende vraag van de wereldeconomie en een nauwe samenwerking tussen olie-exporterende landen teweeg kan brengen. Door deze combinatie rezen de olieprijzen de pan uit en stegen tot een recordhoogte van maarliefst $147.5 per vat. Deze stijging is ongekend helemaal als we de Brent koers van vandaag langs de topkoers van 2008 leggen: $46 ofwel een daling van bijna 70% (!).
Kijkend naar de korte termijn hebben we de afgelopen periode ook veel schommelingen gezien bij de olieprijs. Zo verloor de Brent koers vorige week bijna 10% van haar waarde nadat men weinig gelooft van de voornemens van de OPEC tot productiebeperkingen. De olieproducerende leden van OPEC waren voornemens de productie terug te schroeven om het aanbodoverschot van olie te doen slinken hetgeen zal moeten resulteren in een hogere olieprijs. Op 28 september dit jaar kwamen de OPEC leden samen om dit voornemen te bespreken en de eerste signalen waren positief. Dit zorgde ervoor dat de koers van Brent (die op de dagchart ook tegen een steun stond) opleefde en zo de hoogste koers van dit jaar op $53.73. Halverwege oktober kwam men erachter dat niet alle neuzen dezelfde kant opstaan binnen de OPEC en dat een definitief akkoord om de productie te doen terugschroeven voorlopig nog uitblijven. Zo is de Brent koers weer flink terug gezakt richting het niveau van voor 28 september en ziet het er ook technisch niet best uit voor de olieprijzen.
Dagchart:
Op de middellange termijn zien we dat Brent heeft gebroken met de stijgende trend die begin dit jaar werd ingezet. De Brent koers bereikte begin dit jaar met een koers op $27.10 de laagste koers in meer dan 10 jaar. Hier werd er wel een bodem gevormd voor de Brent, hierna volgde een aaneenschakeling aan hogere toppen en bodems die worden aangeduid met de rode diagonale lijn die nu als weerstand dient nadat de prijs er onder doorzakte vorige week.
Daily Brent:
Bij de laatste test van de deze trendlijn (steun) door de koers van Brent op 31 oktober/1 november was de neerwaartse druk te groot en heeft Brent gebroken met deze steun rond de $48. Daarnaast kwam de koers van Brent hiermee onder het 50-daags gemiddelde terecht hetgeen een bearish signaal is. De Brentkoers is nu terug gezakt tot de steunlijn op $45.5 waar tevens het 200-daags gemiddelde in de buurt wacht. Nu dus een steunzone op de dagchart voor Brent dus, hier zal moeten blijken of de opwaartse druk rond deze steun voldoende is om Brent weer richting de trendlijn rond de $50 te leiden. Onder deze steun verslechterd het technisch beeld voor Brent en kan de middellangetermijntrend voor Brent omkeren naar een negatieve trend op de dagchart. De volgende steunniveaus voor de koers van Brent liggen dan op $43.75 en $41.5. Weerstand voor Brent op de dagchart nu eerst $48 met daarboven het 50-daags gemiddelde rond de $49. Hierboven de $50 als weerstand voordat men weer de jaartop op $53.73 kan gaan testen.
Korte Termijn:
Op de korte termijn een totaal ander beeld voor Brent. Op de uurchart is te zien dat de koers van Brent vanaf begin oktober is stilgevallen tussen de toppen op $53.1 en de steunlijn op $50.75. De neerwaartse druk binnen deze range bleek te groot voor de koers van Brent nadat de $50.75 steun aan een serieuze test werd ondervonden. De koers van Brent is na het breken met de $50.75 steun in een downtrend terecht gekomen op de uurchart en deze trend zet nu flink door. Na het testen van de steunlijn van $45.35 afgelopen vrijdag blijft de koers van Brent bewegen binnen het huidige trendkanaal. Zo zien we vandaag een test van het bovenkant van het trendkanaal, vooralsnog lijkt deze niet door te kunnen zetten en dus blijft een vervolg van de downtrend op de korte termijn in de lijn der verwachting. De koers van Brent kan hiermee terug tot de steunlijn die wacht rond de $44-$44.4 zone. Weerstand voor Brent op de korte termijn nu dus $46-$46.3 met daarboven $47.4 als weerstand.
Hourly Brent:
Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
US Markets
TA: Brent Olie terug tot 200-MA.
7 november 2016, 13:41
|
Daïm Boscart
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 7 / 12
|
Olie is een veelbesproken grondstof de afgelopen periode en dit komt met name door de grote fluctuaties in de koers van ”het zwarte goud”. Met name de perikelen rond de afspraken tussen de OPEC landen houden de gemoederen bezig. Een deal tussen deze landen zou het olieaanbodoverschot doen afnemen hetgeen voor hogere olieprijzen kan zorgen.