Op deze donderdag komen er weer een aantal verzoeknummers voorbij, dit keer van lezers Helena en Polyglot. Helena wil haar favoriet Alfen zien en lezer polyglot verzocht om zilver, olie en Ballard Power Systems. Drie van de vier genoemde items laat ik terugkomen in de analyse van vandaag.
Daarnaast kijk ik naar de Bitcoin.
Het is wel zo beleefd dames voor te laten gaan vandaar dat ik met het verzoek van Helena begin.
One picture tells more than a thousand words. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik technisch analist ben een geen fundamenteel analist. Twee andere redenen zijn dat ik niet slim genoeg ben om fundamenteel analist te zijn en dat ik te lui ben!
Een blik van een tiende van een seconde vertelt dat Alfen zich in een uptrend bevindt. Kijkt u maar naar hetgeen zich afspeelt boven de donkergroene stijgende trendlijn. Natuurlijk ben ik het met u eens als u zegt dat er van alles gebeurt boven die lijn, maar in eerste instantie gaat het er even om de uptrend te herkennen. Als dat lukt gaan we nu verder in detail.
Check nu de lichtgroene trendlijn, de stijging lijkt zich in een iets steilere trend te voltrekken. Onder de blauwe lijn werden even twee lagere toppen neergezet, op dat moment al niet schokkend en inmiddels weten we dat het slechts een pauze in de stijging was. De opwaartse uitbraak vond plaats in november 2020.
Boven de rode trendlijn zag u de stijging versnellen, maar we weten inmiddels ook dat Alfen die felle stijging niet vast wist te houden. Zie ook even een detail bij de RSI waar een negatieve divergentie werd neergezet t.o.v. een nieuwe koerstop in de grafiek.
Wat vandaag, wat nu als u Alfen bezit? Als u een hele strakke profit stop had bent u inmiddels uitgestopt, gefeliciteerd met de winst. Als u de stop wat ruimer had neergelegd, of niet met grote discipline had toegepast (dit is niet goed) dan heeft u Alfen nog steeds en ik vermoed dat dat niet verkeerd is. Op moment van schrijven verwacht ik aan de hand van bovenstaande daggrafiek dat er voor Alfen meer in het vat zit.
Bovenstaande grafiek is van het zilver en deze heeft u te danken aan lezer polyglot. Wilt u ook uw favoriet door de technische mangel gehaald hebben, laat het dan hieronder bij de reacties even weten, het is gratis!
Als we hier van links naar rechts naar de koersontwikkeling kijken dan zien we iets anders dan bij Alfen: het zilver beweegt zijwaarts. Uiteraard met uitslagen, maar per saldo is het zijwaarts.
Iets meer in detail duikend zien we de lichtgroene dalende trendlijn waaronder lagere toppen werden neergezet. Lagere bodems bleven echter uit.
De rode stijgende trendlijn ligt onder enkele hogere bodems die in november, december en januari werden neergezet. In 2021 hebben we gezien dat de koers in één dag redelijk fel daalde en daarmee kwam het avontuur van zilver boven de rode trendlijn aan een eind. Zie ook de bevestiging van de RSI onder de grafiek. Wat aardig is om te zien is waar de daling (vooralsnog?) eindigde… jawel, op de reeds veel eerder getrokken lichtgroene trendlijn. Die laatste lijn heeft sinds de opwaartse uitbraak al twee keer dienst gedaan als steun.
Op moment van schrijven ben ik niet zo bang voor een verdere daling. Ik verwacht een voortzetting van de zijwaartse beweging en ik besef direct dat de steun van de zijwaartse beweging op dit gedeelte van de grafiek lager ligt. Voor nu denk ik dat de lichtgroene trendlijn zijn werk als steun goed zal doen.
Bovenstaande grafiek is weer heel anders dan de eerste twee en dat maakt TA (voor mij) ook zo interessant. De grafiek heeft u ook te danken aan lezer polyglot.
Brent Crude Oil, want daar praten we over, zien we vanaf begin 2020 tot diep in mei een aardige duikeling maken. Pas daarna begint de koers aan herstel. Dat is overigens t.o.v. de US dollar.
Boven de donkergroene trendlijn ziet u van alles gebeuren met als belangrijk moment de opwaartse uitbraak door de rode dalende trendlijn. Dat maakte uiteindelijk de weg vrij voor een stijging die de top van eind augustus opwaarts wist uit te nemen. Op moment van schrijven bevindt Brent Crude Oil zich in een mooi stijgend trendkanaal waarbinnen deze week weer een nieuwe top is neergezet. Onder de grafiek ziet u dat de RSI geen zin heeft om aan dat feestje mee te doen. We hebben dus een negatieve divergentie te pakken.
Ik lig niet zo wakker van die divergentie en verwacht BCO binnen het stijgende trendkanaal (per saldo) verder te zien stijgen.
Ik eindig en begin met de Bitcoin. Deze zin is wellicht iets cryptisch maar dat past wel een beetje bij een cryptomunt toch? Ik praat over eindig omdat het de laatste grafiek van vandaag is. Ik praat over begin omdat ik er een uitgebreide analyse van maak. Dit keer in een andere vorm dan dat u van mij gewend ben, namelijk uitgespreid over vier columns. Wat ik wel handhaaf is dat ik van lange termijn naar uiteindelijk een gedetailleerde daggrafiek ga.
Als we dingen toch eens van te voren wisten! Dan had ik nu heel rijk geweest, puur en alleen door mijn centjes in de Bitcoin te stoppen.
Hierboven ziet u de zogenaamde area chart zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen. In dit geval een maandgrafiek. Iedere maand wordt de slotkoers als een puntje neergezet en die puntjes worden dan met elkaar verbonden. Zo ontstaat de ietwat donkerblauw getrokken lijn. Daarboven wordt het wit gelaten en het gebied (area) onder de lijn wordt lichter blauw gekleurd.
Ik ga er verder geen analyse op loslaten. Kijk er gewoon naar en droom even weg bij de gedachte dat u er vanaf het begin inzat.
Een fijne donderdag!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.