Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ”TA Trading Aandelen & Indices Service”. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 JUNI 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie:
Europa
Vanwege het tijdsverschil tussen de Europese en Amerikaanse beurzen had men hier gisteren nog nog wat in te halen. Vrijdagavond doken de beurzen in Amerika namelijk behoorlijk in de min en zodoende moest men gisteren in Europa de gevolgen hiervan ondervinden. De markten hadden direct na opening ondanks zeer mooie futurestanden in de VS direct moeite met op gang komen en waar de Amerikaanse beurzen wat van de winsten weggaven na de opening viel men in Europa ook wat terug. Uiteindelijk sloten de beurzen hier met wat minnen die de markten dus nog een etage verder omlaag wisten te brengen. Erg lang zal deze wond niet open blijven liggen, de futures voorspellen een schitterende opening in Europa en dat is nogal logisch na de koerssprong van ruim 3% in Amerika gisteren.
De stijging van gisteren was de beste dag voor de Amerikaanse beurzen sinds augustus 2015 en dus hebben we ondanks de mooie beursjaren die we achter de rug hebben lang geen mooie dag zoals gisteren gezien. De markten zijn sterk opgelopen maar betekent dit direct dat de markten nu ineens sterk zijn en aan een herstelbeweging zullen beginnen? Het antwoord daarop is altijd onzeker maar ik verwacht van niet, de situatie is totaal niet te vergelijken met destijds toen de Dow Jones met geweld onder het 200-MA zakte. Destijds hebben we een zeer zwakke markt en een zwakke Dow gezien die nog geen maand tijd bijna 16% aan waarde moest inleveren en dat terwijl de markt in de periode daarvoor amper was gestegen. 2015 was namelijk lange tijd een uitzonderlijk saai beursjaar waarin de Dow Jones in een bandbreedte van zo’n 8% bewoog tot het einde van de zomer. Toen begonnen de beurzen te schudden en te bewegen en werd er een felle correctie geplaatst. Het verschil met nu is aanzienlijk, de waarderingen zijn torenhoog geweest en zijn eigenlijk nog steeds wel hoog een daarbij komt dat de indices nog allemaal boven het 200-MA noteren. Enkel de S&P 500 plaatste opnieuw een test van dit 200-MA maar vooralsnog weigeren de Amerikaanse beleggers en algoritmen deze ”heilige draad” te breken.
Toch oogt het met name in Europa technisch erg zwak, de indices noteren hier al een ruime periode onder het 200-daags gemiddelde en daarmee blijft het lastig om omhoog te kijken in Europa. Neem daarbij de ”Death-Cross” die we hebben gezien bij de leider in Europa (de DAX) terwijl ook de AEX nu op ramkoers ligt met een naderende kruising van de 50- & 200-MA lijnen. Verder sloot de DAX gisteren op 11.787 punten en daarmee tastte de index ook nog eens de zeer belangrijke low van 05 – 03 aan toen de DAX een bodem noteerde rond de 11.830 punten. De neerwaartse doorbraak en een slotstand onder de 11.800÷11.830 punten is een nieuw negatief signaal voor de Europese markten die zich kunnen gaan opmaken voor een verdere daling. De stijging die we mogelijk vandaag zien zal naar mijn mening enkel een kleine ”pull-back” beweging zijn in de grotere algehele beweging die duidelijk omlaag is.
Voor de DAX betekent dit dat men op termijn terug kan vallen richting de 11.400 punten met daaronder een volgende steun rond de 11.000 en 10.825 punten terwijl de AEX haar zinnen lijkt te zetten op een test van de 500⁄506 steunzone.
Daily AEX:Daily DAX:Wall Street
In Amerika zijn de bewegingen een stuk feller en volatieler dan in Europa maar men blijft daar wel boven het belangrijke 200-MA noteren. Wel zien we met name voor de Dow Jones en de S&P 500 een negatieve trend ontstaan met lagere toppen en een markt die nadrukkelijk opzoek is naar een diepere bodem. De S&P 500 en de Dow Jones kwamen voor het eerst sinds de zomer van 2016 weer zeer dicht in de buurt van het 200-MA maar wisten net op tijd te keren. Wel zien we dat de dalingen in de VS steeds vaker terugkeren en steeds er heftig zijn. Dit wijst erop dat we mogelijk aan het einde van de stijgende cyclus zitten en dat de onzekerheid vroeg of laat een flink gat zal slaan op de daggrafieken.
De tijd van enkel stijgen is weer voorbij en dat geeft de trader eigenlijk ook weer wat moed. De bewegingen van eind 2016, 2017 en begin 2018 waren ook erg bizar en moesten op een gegeven moment ook wel worden afgestopt. Zodoende zien we nu een markt in transitie met veel onduidelijkheid en onzekerheid maar wat wel degelijk duidelijk is geworden is dat men op het moment wel erg makkelijk afscheid neemt van posities wanneer het iets te heet onder de voeten wordt.
Voor de komende dagen verwacht ik opnieuw veel bewegelijkheid en uiteindelijk een Dow en een SPX die wel op zoek zullen gaan naar het 200-MA. Deze zal minstens een keer nadrukkelijk onder druk komen te staan alvorens men een besluit zal nemen betreffende de richting op de middellange termijn..
Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,