...

TA: Bewegelijke sessie tilt beurzen naar hoger niveau

27 maart 2018, 07:46 | Daïm Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Na een wilde sessie met veel volatiliteit hebben de beurzen gis­teren een flinke slag kun­nen slaan in een poging tot her­s­tel na twee zwakke weken. De Amerikaanse beurzen open­den fors hoger, liepen ver­vol­gens wat terug maar door een zeer sterke eind­spurt wist men uitein­delijk knap hoger te sluiten. De Amerikaanse mark­ten liepen zelfs met 3% aan waarde op en daarmee wist men een sterk punt te mak­en. In Europa waren de beurzen wat min­der posi­tief, de AEX sloot 2,7 pun­ten lager ter­wi­jl de DAX juist 100 pun­ten lager sloot. Reden hier­voor kun­nen we vin­den bij het slot van de Amerikaanse beurzen die afgelopen vri­jdag de week erg zwak afs­loten. Van­daag kun­nen de Europese beurzen in navol­ging van Ameri­ka dus wat verder omhoog maar het oogt alle­maal nog steeds erg broos. De volatiliteit verk­lapt dat er nog een grote mate van onzek­er­heid in de mark­ten zit en dat kan het tij zomaar weer doen keren. Vooral­snog oogt het zwak op de tech­nis­che grafieken en dit komt door een aaneen­scha­kel­ing van lagere top­pen en de mogelijkheid tot diepere bodems.

Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt dit abon­nement uit­proberen tot 1 JUNI 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
Van­wege het tijdsver­schil tussen de Europese en Amerikaanse beurzen had men hier gis­teren nog nog wat in te halen. Vri­jda­gavond doken de beurzen in Ameri­ka namelijk behoor­lijk in de min en zodoende moest men gis­teren in Europa de gevol­gen hier­van ondervin­den. De mark­ten had­den direct na open­ing ondanks zeer mooie future­standen in de VS direct moeite met op gang komen en waar de Amerikaanse beurzen wat van de win­sten weg­gaven na de open­ing viel men in Europa ook wat terug. Uitein­delijk sloten de beurzen hier met wat min­nen die de mark­ten dus nog een etage verder omlaag wis­ten te bren­gen. Erg lang zal deze wond niet open bli­jven liggen, de futures voor­spellen een schit­terende open­ing in Europa en dat is nogal logisch na de koerssprong van ruim 3% in Ameri­ka gis­teren.

De sti­jging van gis­teren was de beste dag voor de Amerikaanse beurzen sinds augus­tus 2015 en dus hebben we ondanks de mooie beurs­jaren die we achter de rug hebben lang geen mooie dag zoals gis­teren gezien. De mark­ten zijn sterk opgelopen maar betekent dit direct dat de mark­ten nu ineens sterk zijn en aan een her­stel­be­weg­ing zullen begin­nen? Het antwo­ord daarop is alti­jd onzek­er maar ik verwacht van niet, de sit­u­atie is totaal niet te vergelijken met des­ti­jds toen de Dow Jones met geweld onder het 200-MA zak­te. Des­ti­jds hebben we een zeer zwakke markt en een zwakke Dow gezien die nog geen maand tijd bij­na 16% aan waarde moest inlev­eren en dat ter­wi­jl de markt in de peri­ode daar­voor amper was geste­gen. 2015 was namelijk lange tijd een uit­zon­der­lijk saai beurs­jaar waarin de Dow Jones in een band­breedte van zo’n 8% bewoog tot het einde van de zomer. Toen begonnen de beurzen te schud­den en te bewe­gen en werd er een felle cor­rec­tie geplaatst. Het ver­schil met nu is aanzien­lijk, de waarderin­gen zijn toren­hoog geweest en zijn eigen­lijk nog steeds wel hoog een daar­bij komt dat de indices nog alle­maal boven het 200-MA noteren. Enkel de S&P 500 plaat­ste opnieuw een test van dit 200-MA maar vooral­snog weigeren de Amerikaanse beleg­gers en algo­rit­men deze heilige draad” te breken.

Toch oogt het met name in Europa tech­nisch erg zwak, de indices noteren hier al een ruime peri­ode onder het 200-daags gemid­delde en daarmee bli­jft het lastig om omhoog te kijken in Europa. Neem daar­bij de Death-Cross” die we hebben gezien bij de lei­der in Europa (de DAX) ter­wi­jl ook de AEX nu op ramko­ers ligt met een naderende kruis­ing van de 50- & 200-MA lij­nen. Verder sloot de DAX gis­teren op 11.787 pun­ten en daarmee tastte de index ook nog eens de zeer belan­grijke low van 05 – 03 aan toen de DAX een bodem noteerde rond de 11.830 pun­ten. De neer­waartse door­braak en een slot­stand onder de 11.800÷11.830 pun­ten is een nieuw negatief sig­naal voor de Europese mark­ten die zich kun­nen gaan opmak­en voor een verdere dal­ing. De sti­jging die we mogelijk van­daag zien zal naar mijn mening enkel een kleine pull-back” beweg­ing zijn in de grotere alge­hele beweg­ing die duidelijk omlaag is.

Voor de DAX betekent dit dat men op ter­mi­jn terug kan vallen richt­ing de 11.400 pun­ten met daaron­der een vol­gende ste­un rond de 11.000 en 10.825 pun­ten ter­wi­jl de AEX haar zin­nen lijkt te zetten op een test van de 500506 steunzone. 

Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Wall Street
In Ameri­ka zijn de beweg­in­gen een stuk feller en volatiel­er dan in Europa maar men bli­jft daar wel boven het belan­grijke 200-MA noteren. Wel zien we met name voor de Dow Jones en de S&P 500 een negatieve trend ontstaan met lagere top­pen en een markt die nadrukke­lijk opzoek is naar een diepere bodem. De S&P 500 en de Dow Jones kwa­men voor het eerst sinds de zomer van 2016 weer zeer dicht in de buurt van het 200-MA maar wis­ten net op tijd te keren. Wel zien we dat de dalin­gen in de VS steeds vak­er terugk­eren en steeds er heftig zijn. Dit wijst erop dat we mogelijk aan het einde van de sti­j­gende cyclus zit­ten en dat de onzek­er­heid vroeg of laat een flink gat zal slaan op de dag­grafieken.

De tijd van enkel sti­j­gen is weer voor­bij en dat geeft de trad­er eigen­lijk ook weer wat moed. De beweg­in­gen van eind 2016, 2017 en begin 2018 waren ook erg bizar en moesten op een gegeven moment ook wel wor­den afgestopt. Zodoende zien we nu een markt in tran­si­tie met veel onduidelijkheid en onzek­er­heid maar wat wel degelijk duidelijk is gewor­den is dat men op het moment wel erg makke­lijk afscheid neemt van posi­ties wan­neer het iets te heet onder de voeten wordt.

Voor de komende dagen verwacht ik opnieuw veel bewegelijkheid en uitein­delijk een Dow en een SPX die wel op zoek zullen gaan naar het 200-MA. Deze zal min­stens een keer nadrukke­lijk onder druk komen te staan alvorens men een besluit zal nemen betr­e­f­fende de richt­ing op de mid­del­lange ter­mi­jn..

Dai­ly Dow Jones:
Dai­ly S&P 500:Dai­ly Nas­daq:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.