Voor het eerst in lange tijd zijn er dit keer geen verzoeken en mag ik de grafieken uitkiezen. Mijn keuze is gevallen op de AEX en vijf aandelen uit die index. Zonder dralen ga ik van start.
Alle getoonde grafieken zijn intraday.
ASR:
Waarschijnlijk het minst populaire aandeel van de vijf die ik vandaag de revue laat passeren, maar wat mij betreft een interessante. Laten we eens kijken naar de beweging van 2022. In het begin van het jaar werkt ASR naar een top om daarna met meer dan drie euro weg te vallen. U ziet ook dat de koers weer steeg naar, jawel, de top van eerder dit jaar.
De koers is nu aangekomen bij de rode weerstandslijn en als die weerstand opwaarts wordt uitgenomen dan zou de koers met meer dan 3 euro kunnen oplopen. Dit is een grafiek om in de gaten te houden!
Unilever:
Dit is een grafiek waar ik geen chocola van kan maken. Kijkt u maar eens naar de wilde bewegingen die in 2022 op de grafiek te zien zijn. U zou zich kunnen afvragen waarom ik hem dan in mijn column opneem.
Wel, ik doe dat om te laten zien dat ik als technisch analist niets moet. Als ik mijn grafieken aan het scannen ben op mogelijke trades en ik zie bovenstaande grafiek dan is een blik van 1 tiende van een seconde genoeg. Ik gooi de grafiek aan de kant en ga naar de volgende. Het is dus letterlijk: Volgende!
AEX:
Het is op het randje, maar de uitgebreide analyse van 23 januari is nog steeds van toepassing. In die column beschreef ik de hoofd-schouderformatie en als u die nog even wilt teruglezen klik dan op deze link. Terwijl u het stukje leest ga ik verder met de update van de AEX.
De koers is inmiddels al twee keer boven de paarse neklijn gekomen. De eerste keer was dat kortstondig en woensdag jl. sloot de koers er zelfs boven. Echter, de bears geven zich nog niet gewonnen en drukken de koers (intraday) naar de neklijn. Ik ben persoonlijk dus nog steeds heel voorzichtig met de AEX.
Een slotkoers boven de neklijn én boven de twee meest recente toppen doen het H&S scenario in de prullenbak verdwijnen.
Ahold-Delhaize:
Het was een mooie run binnen het rode stijgende trendkanaal, de koers van Ahold liep schitterend op. Zoals we weten komt aan (bijna) alles een eind, zo ook aan de mooie stijging. De grafiek heeft netjes de nodige verkoopsignalen gegeven.
De laatste weken bevindt de koers zich ook in een stijgend trendje, zoals u kunt zien minder indrukwekkend. Op deze grafiek vindt ik de oranje lijn het belangrijkste. Mocht Ahold daar al komen dan verwacht ik daar de nodige weerstand. Een scenario zou kunnen zijn dat de koers daarop afketst en de daling weer inzet.
Heeft u Ahold-Delhaize blijf dan zitten en kijk goed naar waar uw profit stop/ stop loss komt.
ING:
Net als bij Ahold vindt ik ook op deze grafiek de oranje lijn de belangrijkste. Ik moet wel duidelijk melden dat daar de overeenkomst ophoudt, want de lijn ligt op een heel ander niveau.
De oranje lijn ligt over drie recente toppen en de vierde keer dat de koers er in de buurt kwam knalde de koers er met redelijk veel geweld door. We hebben hier dus te maken met een uitbraak. Dat is positief maar ik ga direct het enthousiasme iets indammen, want de onderliggende RSI doet niet mee. Zie de paarse lijn. Het is niet verschrikkelijk maar meer een klein signaaltje, iets om op te letten.
Zit u in Ahold dan is de kans aanwezig dat het uitbraakniveau weer wordt opgezocht, dat deze getest zal gaan worden. Durft u dat aan dan kunt u blijven zitten met uw positie en kijk dan wel even goed naar uw stop loss/ profit stop.
ASML:
Op de grafiek heb ik alle lijnen die ik had getrokken weggehaald. Daarvoor in de plaats heb ik alleen het groene blokje getekend. Dat is naar mijn bescheiden mening het belangrijkste op deze grafiek.
Scenario 1:
Het zou zo kunnen zijn dat de koersbeweging binnen het blokje een dubbele bodem gaat worden. Bij een opwaartse uitbraak zou u dan de hoogte van het blokje kunnen nemen en dat op de koers van uitbraak zetten. Zodoende krijgt u de target.
===== = = = =
Wilt u uw favoriet tegenkomen in mijn columns? Vraag hem dan eenvoudig aan bij de reacties.
===== = = = =
Scenario 2:
De beweging binnen het blokje zou een soort van tradingrange kunnen zijn. Zou de koers er dan aan de onderzijde uitvallen dan kunt u ook weer de hoogte van het blokje pakken en die onder de uitbraak plakken. u verkrijgt dan het koersdoel aan de onderzijde.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.