Op deze zaterdag schrijf ik de laatste in de serie over de 25 fondsen uit de AEX. Afgelopen donderdag keek ik met u naar RD, Prosus en DSM, vandaag zijn ASML, IMCD en Philips aan de beurt. Daarnaast kijk ik ook naar de AEX.
De “houdbaarheidsdatum” van een analyse komt ook nog even kort aan bod.
Philips is het aandeel waar ik mee begin.
U ziet links nog net de val door het virus en daarna begon Philips te herstellen. Over de bodems heb ik de zwarte trendlijn getekend. De voorlopige top na het virus werd in juli gezet en daarna volgden tot nu toe drie lagere toppen waar ik de blauwe trendlijn over heb getekend. Rechts op de grafiek leek het boven het rode trendlijntje weer de goede kant op te gaan met Philips, maar helaas is de koers daar afgelopen beursweek onder gedoken. De groene horizontale lijn rond euro 39 moet nu voorkomen dat Philips verder zakt.
Afgelopen vrijdag werd die horizontale steun al even getest. Hecht overigens niet al te veel belang aan deze horizontale steun, het is nou niet zo dat die lijn al vele malen succesvol is getest. Kijk ook nog even naar de RSI onder de grafiek, daar bevestigde de RSI de doorbraak van de rode trendlijn in de grafiek.
Op moment van schrijven zou ik Philips niet willen hebben, of het moet zijn dat de groene steun het gaat houden en dat er een kort speculatief ritje naar boven inzit. Voor mij veel te riskant en speculatief, dus ik ga door naar de volgende grafiek. De regelmatige lezer van mijn columns weet wat ik daarmee bedoel.
Een volgende grafiek kan zijn IMCD, hoe ligt dit aandeel er technisch bij?
Ondanks de daling rechts op de grafiek ligt IMCD er niet zo heel slecht bij. Na de bodem in maart door Covid zien we eigenlijk hogere bodems en hogere toppen en dat proces hoeft niet ten einde te zijn. Trek voor de lol zelf eens een lijn over de bodems van mei en begin september en zie dan waar de koers nu is aanbeland. Mocht de koers nu komende beursweek door die door u getrokken lijn vallen, dan is er nog niet echt een man overboord. De steun op euro 93 zal dan zeer waarschijnlijk zijn werk doen. De vraag is wel of u die eventuele daling wilt meemaken, denk dus aan uw stop loss of profit stop.
Voordat ik door ga met ASML kort iets over de “houdbaarheidsdatum” van een analyse.
===== = = = = =
Ik heb de tijden nog meegemaakt dat koersen lange periodes nauwelijks van hun plaats kwamen. Helaas ben ik de jongste niet meer. We belden elkaar op (er was nog geen Whatsapp) als een aandeel wel een heel dubbeltje bewoog! Zo kon een geschreven technische analyse weken‑, maanden- en in sommige gevallen jarenlang zijn waarde behouden. Tegenwoordig gaat het allemaal “iets” sneller en kan het zijn dat een technische analyse van mij de volgende week, dag, uur of zelfs minuut vanwege de koersontwikkeling op de beurs al in de prullenbak kan.
Ik wil daarmee zeggen dat u niet iets klakkeloos moet overnemen van een mening in een column van een maand of week geleden. En soms zelfs niet van diezelfde dag. Steunen en weerstanden kunnen namelijk al doorbroken zijn. Gebruik altijd u uw GBV*.…. en stop losses en profit stops!
===== = = = = =
Dit gezegd hebbende gaan we nu naar ASML.
Ook ASML herstelde prachtig na de klap door Covid-19, kijk maar wat er boven de rode stijgende trendlijn gebeurde. Sinds juli 2020 beweegt ASML per saldo zijwaarts binnen de roze horizontale tradingrange. De grenzen van die tradingrange liggen grofweg op euro 345 en 296.
Binnen die tradingrange is er een lichtpuntje: Afgelopen vrijdag brak de koers opwaarts door de lichtgroene dalende trendlijn. De kans bestaat dat de onderkant van de tradingrange (zoals gezegd op 296) niet gaat worden opgezocht en wellicht zit er meer in het vat. Voor mij overigens (nog) geen reden ASML op te pakken. Bezitters van het aandeel mogen op basis van deze grafiek blijven zitten, maar vergeet de stops niet.
U ziet het al, ik zit inmiddels bij de AEX.
Op het eerste gezicht lijkt het een beetje op de grafiek van ASML. Het grote verschil is dat de AEX sinds juli niet als ASML binnen een tradingrange zijwaarts beweegt maar dat de tradingrange licht neerwaarts is gericht.
Een ander verschil is dat ASML het neerwaartse trendlijntje rechts op de grafiek opwaarts heeft doorbroken en de AEX (nog?) niet.
De index noteert onder het rode dalende trendlijntje én onder de (oranje) steun op 535. Niet best. Aan de andere kant noteert de index nou ook weer niet zo heel ver onder de steun op 535. Het slot van de AEX was 533,88. Daarnaast testte de koers de afgelopen 3 beursdagen de onderzijde van het licht dalende trendkanaal. Er is dus hoop.
De komende beursweek gaan de bulls en bears het uitvechten. En vergeet niet dat aanstaande 3 november de 59ste Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn. Ingrediënten genoeg voor mogelijk een tumultueus beursweekje!
Have a nice weekend!
* Gezond Boeren Verstand
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.