Afgelopen zaterdag ben ik begonnen met 4 van de in totaal 25 aandelen uit onze AEX te bespreken. Vandaag zal ik de volgende vier aandelen behandelen en zo behandel ik ze de komende periode alle 25. Ik kijk naar Arcelor Mittal, Aegon, Randstad en Wolters Kluwer. Ik waarschuw alvast dat geen van de 4 vandaag behandelde aandelen vuurwerk oplevert, maar toch is het goed ze de revue te laten passeren. We gaan op pad!
Zoals gezegd vier aandelen vandaag en ik begin met Wolters Kluwer.
Links op de grafiek ziet u de invloed van het virus dat ons tot op de dag van vandaag lastigvalt, Wokkels ging net als veel aandelen ook Zuidwaarts. Het aandeel herstelde zich aardig en u kunt het hier niet zien, maar dat herstel reikte hoger dan de top net voor Corona. Maar daarna stokt het een beetje.
Over de per saldo opwaartse beweging heb ik de niet zo heel belangrijke blauwe stijgende trendlijn getekend. Nog niet zo heel belangrijk daar de lijn zo’n 3 á 4 raakpunten kent, waarvan twee keer in oktober. Ik heb ook een lichtgroene horizontale lijn getekend waar Wolters Kluwer momenteel boven noteert. Die lijn is rond 72 euro te vinden. Zoals al opgemerkt, geen van de vier grafieken levert vuurwerk op en Wokkels al helemaal niet.
Zolang dit aandeel boven de blauwe stijgende trendlijn weet te blijven gaat de uitgever vanzelf hoger. Mocht de koers onder de lichtgroene lijn duiken, word u dan wat voorzichtiger.
Ik vervolg met Aegon.
Een groot verschil van de grafiek van Aegon met die van Wolters Kluwer is dat het de financial bij lange na niet is gelukt boven de top van voor Covid-19 uit te stijgen. De financial was zelfs voor het virus al bezig met een langdurig proces van lagere toppen en lagere bodems waarbij de daling door het virus niet eens zo enorm opviel, het past min of meer in het al ingezette proces. Een zwakke broeder uit de AEX en Aegon kan opgenomen worden in een rijtje waar RD ook deel van uitmaakt. We gaan eens naar de lijnen kijken.
De optimist kijkt naar de lichtgroene stijgende trendlijn waar de koers van Aegon boven beweegt. De pessimist kijkt naar de donkergrijze lijn waar Aegon zich onder beweegt. De optimist kijkt ook nog naar de paarse lijn en denkt Aegon noteert daar maar mooi boven. Terug naar de pessimist, die ziet de financial onder de rode horizontale lijn bewegen. En ik denk: volgende grafiek, hier valt niets te halen! Ik kijk“morgen” wel weer naar deze grafiek, of er dan een trade van het scherm afspat.
En de volgende grafiek is Randstad.
Randstad blijft achter bij de grafiek van Wolters Kluwer, maar doet het weer beter dan die van Aegon. Ook Randstad is het niet gelukt de top van voor het virus opwaarts uit te nemen, of er zelfs maar in de buurt te komen. U weet dat ik altijd hamer op een stop loss of profit stop. Dat is puur om te voorkomen dat u op dood geld zit, hopend dat de koers ooit weer op uw aankoopniveau komt. Dat aankoopniveau kan de volgende dag al zijn, of 2 of 3 jaar later.…of nooit.
Randstad noteert sinds augustus/september binnen de lichtgroene horizontale lijn en de rode horizontale lijn. Randstad beweegt dus zijwaarts binnen een bandbreedte de laatste tijd. Ik heb een oranje stijgend trendlijntje getekend, maar de rode weerstandslijn was sterker, de koers ketste af op euro 46,95 en RH zakte vervolgens door het trendlijntje. Nu moeten we gaan kijken of de uitzender het gaat redden boven de lichtgroene stijgende trendlijn.
Afgelopen maandag, gisteren dus, gebeurde er iets opvallends, kijkt u maar naar de oranje pijl. Kopers tilden Randstad naar het allerhoogste niveau op de grafiek na het virus. De optimisten wisten het niveau niet vast te houden en het aandeel werd weer binnen de bandbreedte gedrukt. Op moment van schrijven is de grafiek niet interessant, maar boven euro 46,95 is er ruimte voor een aardige stijging. Houd u dit maar eens in de gaten.
De hekkensluiter voor vandaag is Arcelor Mittal.
Even iets over de “houdbaarheidsdatum” van mijn analyses. Soms is het zo dat de dezelfde dag of de volgende dag al is verstreken, simpelweg door de koersontwikkeling van het aandeel of de index (of de valuta of rente). De analyse kan dan in de prullenbak. Aan de andere kant kan een analyse soms heel lang mee, zoals een special over Arcelor Mittal die ik toch alweer een tijdje terug heb geschreven. Wilt u die nog even teruglezen, klikt u dan op deze link.
Als u de special heeft gelezen, dan is er vandaag slechts één belangrijke aanvulling: Arcelor Mittal is inmiddels opwaarts door de rode weerstandslijn op euro 11,50 gebroken.
Wat zien we op bovenstaande daggrafiek? Wel, in ieder geval dat het Arcelor niet is gelukt de top van voor het virus te bereiken. Wel zien we sinds het dieptepunt in maart per saldo hogere bodems en hogere toppen. U ziet ook een stijgend trendkanaal waarbinnen Mittal opwaarts door de 11,50 brak en sindsdien is de koers er niet meer onder geweest. Nu is het lichtgroene stijgende trendlijntje van belang. Blijft het staalconcern daar boven, dan gaat het vanzelf hoger en hoger. Een overweging waard dit aandeel op te nemen (of had u het bij de uitbraak al gekocht?) en vergeet u dan uw stop loss niet? Of uw profit stop als u MT al eerder kocht.
Succes en een fijne dinsdag!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.