Afgelopen zaterdag maakte ik een uitgebreide analyse van de AEX. Deze manier van analyseren sprak lezer Mister bluesky waarschijnlijk aan, want in zijn reactie verzocht hij Arcelor Mittal op dezelfde manier te analyseren. Zo ziet u dat ik altijd met uw verzoeken rekening probeer te houden en dus vandaag de analyse van Arcelor. Wilt u de uitgebreide analyse van de AEX nog even teruglezen, klikt u dan hier.
Vandaag analyseer ik het aandeel Arcelor Mittal op dezelfde manier als dat ik in het weekend de AEX uitgebreid bekeek. Ik trap af met de maandgrafiek die veel koershistorie weergeeft, maar weinig detail omdat ik een lijngrafiek gebruik.
Kijkend naar die maandgrafiek kan ik relatief veilig de uitspraak doen dat Arcelor Mittal wel eens hoger heeft genoteerd. Ik denk dat er niet veel lezers zullen zijn die het hiermee oneens zullen zijn!
Mijn programma waar ik de grafieken mee maak geeft de koershistorie terug tot in 2005 en Mittal noteert momenteel dichtbij het laagste punt. Iets anders dat deze grafiek vertelt is dat er wellicht sprake is van uitbodeming, kijkt u maar eens naar de lichtgroene lijn. Die horizontale lijn ligt over een dieptepunt in 2016 en die van 2020. Persoonlijk vind ik het nu nog iets te vroeg om van uitbodeming te spreken en blijf ik heel voorzichtig met dit aandeel.
We schieten door naar de weekgrafiek:
Voor de weekgrafiek heb ik gekozen terug te gaan tot in 2015 met de koershistorie en de barchart te gebruiken. Er vallen drie lijnen op, te beginnen met de blauwe. Deze lijn ligt over de toppen die sinds 2018 werden gevormd. De trend over de laatste jaren is dus dalend. Dit betekent direct dat het over deze periode gezien niet al te verstandig is Arcelor in de portefeuille te hebben.
Dan wil ik met u naar de rode lijn kijken, een inter chartlijn die over bodems is getrokken en — als u niet te nauw kijkt — over toppen. De lijn ligt op ongeveer 11 euro 50 en doet nu dus dienst als weerstand. Die weerstand is vrij serieus en zal naar mijn verwachting niet zomaar opwaarts worden doorbroken. Mocht dat toch gebeuren, dan markeer ik dat als een redelijk belangrijke uitbraak die perspectief zou kunnen bieden.
Dan is er nog een lijn onbesproken en wel de groene. Dit is een stijgende trendlijn over de bodems na Corona. Mochten kopers steeds hoger in de markt komen dan zal in de toekomst vanzelf de rode en blauwe lijn opwaarts worden uitgenomen. Voor nu acht ik dat een te optimistisch scenario, maar ik laat me graag verrassen.
Ik ben inmiddels doorgestoomd naar de daggrafiek waarop u de drie lijnen van de weekgrafiek zult herkennen, die heb ik laten staan. Ik heb een extra lijn getrokken over de toppen die zijn neergezet na de dreun van het virus, zie de paarse lijn. De lijn is te vinden zo rond euro 10,80. Rechts op de grafiek, voor diegenen die een vergrootglas bij de hand hebben, is te zien dat kopers en verkopers niet goed weten wat ze met dit niveau aanmoeten. De lijn werd eerder al drie keer vrij duidelijk aangetikt als weerstand en de laatste beursweken beweegt de koers er als bijen rond de korf zwermen. De lijn geldt niet meer als harde weerstand, maar de koers beweegt er een beetje omheen.
Mocht die paarse lijn worden uitgenomen, dan zal Arcelor Mittal met een ander bijltje moeten hakken en wel de eerder bij de weekgrafiek beschreven rode weerstandslijn. Dat zal een zwaardere dobber worden.
Met de vierde en laatste grafiek voor vandaag zoom ik in op de daggrafiek.
Op deze daggrafiek met een kort stukje koershistorie zien we om te beginnen de blauwe lijn. Deze ligt over de tails van een aantal candles en brengt Arcelor steeds iets hoger. Natuurlijk gaat het spannend worden of de lijn het gaat houden en of er dan ook de uitbraak komt uit de horizontale tradingrange. Bij een uitbraak uit de tradingrange wordt het koersdoel euro 11,40. Nu weet ik niet hoe het met u zit, maar ik word daar niet echt warm of koud van. Timing, kosten en de spread zullen dit opslokken, daar valt niet mee te verdienen. Dus als technisch analist denk ik maar één ding: volgende grafiek!!! Lees: ander aandeel en kijken of daar wel een trade van de grafiek afspat.
Conclusie:
Voor de lange termijn belegger zou Mittal een kansje kunnen bieden. Op de maandgrafiek zagen we een mogelijk uitbodeming, maar ik vind het nog te vroeg.
Op de weekgrafiek heb ik euro 11,50 aangemerkt als belangrijk niveau. Daarboven zou het voor middellange beleggers interessanter kunnen worden, maar vooralsnog zou u tegen de trend in beleggen.
Met een mogelijke uitbraak uit de tradingrange komen we op koersdoel euro 11,40 waar we niets mee kunnen. Wel ligt die 11,40 in de buurt van euro 11,50 die weer belangrijk is!
Laat het even weten of u ook een verzoek heeft en wie weet gaat u uw favoriet terugvinden in mijn columns.
Ik wens u een prettige derde dinsdag van september!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.