U bent het gewend inmiddels, ook vandaag krijgt u zes grafieken te zien voorzien van technisch commentaar. Drie daarvan zijn op verzoek van een lezer en dat hadden er zelfs vijf kunnen zijn! Laten we maar beginnen.
Hebben we nu de bodem gezien en gaan we alleen nog maar omhoog of is dit slechts een upswing in een neergaande markt? Misschien zien we iets van een antwoord terug in de volgende grafieken.
Philips:
Tenzij ik heel erg ga uitlopen met de column zijn alle grafieken met het slot van gisteren 5 oktober 2022.
Misschien wel de meest duidelijke grafiek als we antwoord zoeken op die vraag. Bij Philips is nog steeds helemaal niets van een bodem te zien. Laat staan opveren, laat staan de “definitieve” bodem. Née, Philips voelt zich vertrouwd in de neergaande trend en lijkt nog lang niet te hebben gebroken met de lagere toppen en lagere bodems.
AEX (weekgrafiek, deel 2 in een serie van 3):
Hierboven ziet u de weekly chart in vervolg op de maandgrafiek van afgelopen dinsdag. Wilt u eerst nog even nalezen wat ik daar ook alweer schreef over de maandgrafiek klik dan hier: Maandgrafiek AEX. Terwijl u dat leest heb ik tijd om over de weekgrafiek te schrijven.
De index is tevens op verzoek van lezer Mister bluesky. Hij bedoelde de daggrafiek, die volgt echter in het weekend.
Opzet weekgrafiek:
Ook hier gaan we eerst kijken hoe de grafiek tot stand komt. Van elke week wordt de OHLC genomen. Dit moet ik misschien even uitleggen: Open High Low Close. De High en de Low van een week worden met een verticale streep met elkaar verbonden. Een klein streepje naar links staat voor de Open en een klein streepje naar rechts voor de Close. Dat geeft dan een week weer. Als je dat voor meerdere weken doet heb je een weekly barchart.
Interpretatie weekly barchart:
Met de monthly area chart vers in het geheugen kunnen we de weekly barchart gaan“lezen”. We zouden bijvoorbeeld lijntjes kunnen gaan trekken.
Stand van zaken:
De rode lijn over de toppen geeft de trend van de laatste periode aan. Maar er speelt meer, zie de horizontale lijn. Deze laatste ligt over een top ergens in februari 2020 en lijkt nu als steun gebruikt te worden.
Als dit dé bodem gaat worden dat zou het een mooie zijn. De keerzijde.…mochten we er doorheen zakken dan hebben we nog een aardige rit richting Zuiden tegemoet.
In het weekend kijk ik met u naar de daggrafiek.
Relx op verzoek van lezer Mister bluesky:
In tegenstelling tot Philips zien we Relx de afgelopen dagen duidelijk opveren. Zo kocht u het aandeel op 26 september op het laagste punt van de dag voor euro 24,19. Gisteren moest u op het hoogste punt van de dag euro 26,21 aftikken, ruim 2 euro meer!
Hier wil ik niet zover gaan neer te schrijven dat dit dé bodem is. Née, verre van dat. Wel mooi om te zien is dat de blauwe trendlijn met kracht opwaarts is doorbroken. Heeft iemand Relx, blijf dan zitten en bepaal voorbeurs waar uw stop komt.
Apple:
Ook Apple is in slechts enkele dagen aardig aangedikt. Mooi en aardig, maar als we het in perspectief plaatsen zit de koers nog steeds in een dalend trendkanaal én staat nog onder het blauwe weerstandslijntje.
Ik wil Apple nog niet in mijn portefeuille.
IMCD op verzoek van lezer Mister bluesky:
Low 29 sept.: 117,30
High gisteren: 132,90.
Dadendrang kunnen we IMCD niet ontzeggen.
Nu gaan we het even in perspectief zetten. Ik zie een aantal positieve punten:
- IMCD testte de bodem van juni dit jaar succesvol
- de koers ontsnapte aan het rode dalende trendje en
- sloot dinsdag boven het horizontale oranje weerstandje.
Daar was zeker mooi geld aan te verdienen voor de alerte vogel. Gisteren echter sloot de koers alweer onder die oranje lijn. Kan het dan niet hoger? Jawel, altijd, maar ik ben bijvoorbeeld nieuwsgierig wat er vandaag gaat gebeuren. Heeft u IMCD, bepaal dan voorbeurs uw stop. Loopt de koers op? Prachtig, laat dan uw stop trailen.
ASML:
ASML brak weliswaar uit het dalende trendkanaal (rood), zocht de bovenkant daarna op als steun en wist onlangs zelfs het groene dalende trendlijntje opwaarts uit te nemen. Ben ik dan enthousiast? Neen. Boven het oranje weerstandje zou ik een stapje positiever worden, maar nu gewoon nog niet. Wat niet is kan komen!
Ik zie u in het weekend weer.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.