Chipmakers zijn de laatste tijd helemaal hot. Koersen schieten omhoog in een steeds verder digitaliserende maatschappij. Vandaag pakken we de Amerikaanse semi conductor index (SOX), Nvidia, Qualcomm en Intel erbij.
PHLX semiconductor index (SOX)
De SOX is een aandelen index bestaande uit 30 – 35 ondernemingen welke halfgeleiders ontwerpen, maken en distribueren. Met een positie in deze index heb je een aantal mooie onderliggende aandelen in bezit waaronder Nvidia, Intel, Qualcomm en ASML. Aan de namen te zien (los van ASML) heb je dus een stukje exposure naar Amerika in je portefeuille. Het is een mooie index maar vergeet niet dat dit een volatiele en cyclische branche is. Op de onderstaande week chart is meer dan 10 jaar aan groei terug te vinden.
Als we inzoomen op de dag chart zien we een aantal interessante signalen, we lopen ze even langs:
- Dubbele top: in januari en februari wordt een dubbele top neergezet, dit is een patroon wat een inleiding van een TREND REVERSAL kan zijn;
- Gap: eind februari zien we een neerwaartse gap, dit is een teken van zwakte;
- Kruisende moving average: de 20-daagse moving average (groene lijn) duikt onder de 50-daagse moving average (rode lijn) wat kan duiden op een neerwaartse beweging.
Veel interessante signalen welke in dit geval gebruikt kunnen worden om een short positie te rechtvaardigen. Als we kijken naar de laatste twee maanden, zien we een opgaande trend waarbij er steeds hogere bodems neergezet worden. Zolang de blauwe trendlijn gevolgd kan worden zit er een nieuwe aanval op de oude toppen (zwarte weerstandslijn op 1981 USD) in het verschiet.
Nvidia
Dit bedrijf staat bekend als producent van grafische kaarten en moederboord onderdelen voor AMD en Intel. Op de week chart is een stevige groei vanaf 2016 te zien. Kennen we de bitcoin nog? Nvidia wist mooi mee te liften op deze hype waardoor er zelfs een te kort aan grafische kaarten ontstond. Deze grafische kaarten zijn nodig voor het ‘minen’ van bitcoin. Na o.a. het knappen van deze BUBBLE kwam de koers in een vrije val terecht en wist pas bij 125 USD te stabiliseren.
Net voor de CRASH spoot de koers ervandoor richting de 320 USD, op dat moment een all-time high. Wat er toen gebeurde is een teken van veerkracht, binnen twee maanden stond er een V‑vormig herstel op de chart. Eind mei ging het verder waar het was gebleven, all-time highs neerzetten. Ik ben positief over dit bedrijf gezien hun positie in de markt en de vooruitzichten. Denk bijvoorbeeld aan de groei onder gaming, datacenters en autonoom rijden. Op basis van de RSI-indicator en de opwaartse gap denk ik dat de koers te ver is doorgeschoten. Rond de prijs van 320 USD zou ik meer geïnteresseerd zijn, het is ook belangrijk dat de blauwe trendlijn stand houdt.
Intel
Op de dag chart van Intel is ook weer veel te zien. We zien eind februari een all-time high rond de 67 – 68 USD. Na de welbekende CRASH vindt er een stormachtig herstel plaats met twee gaps achter elkaar (groene markeringen), dit is een teken van sterkte. Na de tweede gap ontstaat er een zijwaartse trend tussen de 56 USD en 62 USD. Ik zie een opwaarts potentieel naar de topzone van 67 USD. Wees alert want zodra de koers het trendkanaal aan de onderkant verlaat is de kans groot dat beide gaps opgevuld worden.
Qualcomm
De hofleverancier van Apple wat betreft chips en Apple zelf hebben een haat-liefdeverhouding. Zij hebben hun jarenlange juridische strijd onlangs geschikt. Apple kan simpelweg niet om dit bedrijf heen gezien gezien hun afhankelijkheid m.b.t. 5G-modems.
De dag chart van Qualcomm vertoont veel gelijkenissen met de chart van Intel. Een herstel (ditmaal zonder gaps) gevolgd door een zijwaarts trendkanaal. De aandeel heeft een opwaarts potentieel naar 90 USD waarbij de eerste weerstand op 85 USD ligt. De koers zal zich dan wel op een positieve manier moeten ontworstelen uit het trendkanaal. Toch ben ik niet al te enthousiast gezien de huidige terugval in vraag naar smartphones en de weerstand tegen de uitrol van 5G. Daarnaast is het een erg volatiel aandeel waardoor ik zou wachten op een lager instapmoment.
Conclusie
We kunnen tegenwoordig moeilijk nog om de tech aandelen heen. Gezien de cyclische en volatiele aard van de branche is timing essentieel. Probeer de FOMO (fear of missing out) te beheersen en een mooi instapmoment te vinden op een stevige dip.