Op de beurs zie je tegenwoordig veel sectoren floreren maar binnen de Nederlandse bankensector wil het nog niet vlotten. Het ongunstige renteklimaat en de angst voor slechte leningen lijkt de koers in hun greep te houden Hoe staan ze ervoor in Amerika? We bekijken Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan Chase. Drie banken met een P/E ratio (K/W verhouding) van rond de 10.
Goldman Sachs
Bijna heel 2019 bewoog de koers tussen een trading range van 193 — 222 USD. In een ogenschijnlijke zijwaartse beweging denkt men vaak dat er bijna geen rendement behaald kan worden. De periode tussen juni en november van 2019 zijn een schoolvoorbeeld van swing trading. Per ellips heb ik aangegeven met welke positie je kan inspelen op de steun- en weerstandslijn. Bij de derde SHORT positie zien we dat de koers niet nogmaals de steunlijn opzoekt. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat een strakke stop loss gehanteerd wordt. Hierbij kan gedacht worden aan een niveau net iets boven de weerstandslijn.
Bij de CRASH deden waren er qua verlies geen verschillen tussen Nederlandse of Amerikaanse banken. Beide lieten verliezen tussen de 50% — 60% zien. Na een herstel van ruim twee maanden beweegt de koers weer tussen de bekende trading range. We zijn nu weer op een punt gekomen welke zich leent voor een LONG positie. De upside richting de weerstandslijn bedraagt zo’n 15%. Zelf zou ik de eigen stop loss strak onder de steunlijn zetten om zo een eventueel verlies te beperken.
Morgan Stanley
De chart van Morgan Stanley vertoont veel veegelijkenissen met de chart van Goldman Sachs. Het grote verschil is dat de koers minder netjes tussen de boven- en onderkant van de trading range stuitert. Bij de chart van Goldman Sachs waren de signalen voor een long- of shortpositie duidelijker af te lezen.
Bij de chart van Morgan Stanley speelt de RSI-indicator een belangrijkere rol. Bij de derde ellips (longpositie) is te zien dat de koers halverwege de trading range begint terug te vallen. Zonder de RSI-indicator is het lastig in te schatten of de longpositie wel of niet geliquideerd zou moeten worden. Op het moment dat de koers halverwege de trading range bewoog was er een waarde van 70 te zien op de indicator. Dit ‘overbought’ signaal samen met de terugvallende koers kan een goede reden zijn om een eventuele longpositie te liquideren en opzoek te gaan naar een nieuwe positie.
Op het moment van schrijven zijn de bulls & bears flink bezig rond de weerstandslijn (48 USD). Indien de weerstand niet gebroken kan worden is er een mooi neerwaarts potentieel van ruim 15% richting de steunlijn rond de 40 USD. Het is nu te vroeg om positie te kiezen gezien de strijd rond de weerstandslijn nog niet gestreden is.
JPMorgan Chase
De derde Amerikaanse bank laat weer een hele andere chart zien. In 2018 en 2019 wordt de weerstandslijn op 117 USD meerdere malen getest zonder doorbraak. In het derde kwartaal van 2019 sneuvelde de weerstand dan toch. De koers reikte naar een nieuwe all-time high op 139 USD. Dit hoogtepunt werd opgevolgd door een vrije val van zo’n 45%.
Tussen maart en nu beweegt de koers zijwaarts tussen de 82 — 104 USD. In juni vond een demarrage plaats richting de welbekende steunlijn maar een doorbraak bleef uit. Sindsdien beweegt de koers langs de neergaande blauwe trendlijn, het sentiment is op de korte termijn negatief. Pas bij een doorbraak van de blauwe trendlijn zie ik opwaartse kansen. De eerste horde zal dan de bovenkant van de trading range zijn (104 USD), gevolgd door de zwarte weerstandslijn (117 USD).
Conclusie
Vandaag hebben wij drie Amerikaanse banken bekeken met een P/E ratio van rond de 10. Chart technisch ligt Goldman Sachs er het beste bij. Indien de steun op 193 USD standhoudt zie ik een mooie longkans met als koersdoel de weerstand op 222 USD. De twee overige banken laten nog even op zich wachten. Zo houd ik bij Morgan Stanley nauwlettend het gevecht rond de weerstand in de gaten. Bij JPMorgan Chase wacht ik nog af of de neergaande trendlijn doorbroken gaat worden.
Disclaimer
De informatie is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of aankopen. Indien u gebruik maakt van de verstrekte informatie doet u dat voor eigen rekening en risico.