...

TA: Amerika opnieuw omlaag, Facebook leidt schade door vertrouwensbreuk

20 maart 2018, 09:21 | Daïm Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De Amerikaanse beurzen hebben de negatieve reeks van vorige week ook begin deze week een ver­volg gegeven door gis­teren een behoor­lijk stuk­je omlaag te bewe­gen. De Nas­daq viel bij­na 2% aan waarde terug en daar had techgi­gant Face­book een zeer groot aan­deel in. Het fonds viel namelijk bij­na 7% aan waarde terug toen bek­end werd dat Cam­bridge Ana­lyt­i­ca een soort data-lek bin­nen Face­book gebruik­te om ruim 50 miljoen Amerika­nen te tar­geten ron­dom de Amerikaanse Pres­i­dentsverkiezin­gen. Een grote klap in het gezicht van data-reus” Face­book die dat soort gegevens ten aller tij­den zeer streng zouden moeten beveili­gen onder het mom van pri­va­cy” voor haar klanten. Daar­naast geeft het een nare bijs­maak aangezien we alle­maal de uist­lag van de verkiezin­gen ken­nen en er daad­w­erke­lijk iets voor te zeggen is dat deze data heeft kun­nen bij­dra­gen in het route van Trump naar het Witte Huis.

Daar­naast zagen we de alge­hele markt ook wat negatief ogen gis­teren. Men bli­jft zich toch wel zor­gen mak­en over het koersver­loop voor de aankomende peri­ode waar importheffin­gen en poli­tieke insta­biliteit voor voorzichtigheid en verkoop­druk zor­gen. Zo vie­len de Europese indices zoals de AEX en de CAC40 weer onder het 200-MA en bleef de DAX opnieuw omlaag nadat de 12.500 in beeld leek te komen.

Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt dit abon­nement uit­proberen tot 1 JUNI 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
In Europa toon­den de beurzen vorige week nog wel veerkracht door ondanks de negatieve sessies op Wall Street alsnog een winst op week­ba­sis over de streep te trekken. Met name de DAX die toch al een lange peri­ode onder druk staat presteerde naar behoren en schreef 40 win­st­pun­ten tegen­over een ver­lies van 400 Dow Jones pun­ten vorige week. Een knap staalt­je werk dus dat voor­namelijk werd gevoed door onrust in Ameri­ka door een pro­tec­tion­is­tis­che Trump die een nieuwe ontsla­gronde afrondde. De Min­is­ter van Buiten­landse zak­en mocht opstap­pen en daar­bij wer­den ook nog wat adviseurs de laan uit­ges­tu­urd. In principe niet een heel veron­trustende ontwik­kel­ing maar op dit gebied lijkt men zich toch behoor­lijk zor­gen te mak­en. Temeer omdat de ontsla­gen een beves­tig­ing zijn van het pad dat Trump wil bewan­de­len, de tarieven gaan omhoog en wie daar tegenin dreigt te gaan kan zijn spullen pakken (of doet dat zelf voor­dat Trump het doet denk hier­bij aan Cohn).

Nu ook de tech­fond­sen een dre­un kre­gen gis­teren door het datalek van Face­book was er in Ameri­ka geen par­tij meer die probeerde de kar te trekken. De Nas­daq is in een paar sessies aan het wegza­kken en is inmid­dels in een paar dagen tijd alweer 260 pun­ten ver­loren nadat men de nieuwe top had gezet rond de 7.605 pun­ten. Met name het aspect waarin Face­book data lijkt te hebben ver­loren doet de techin­dus­trie veel zeer nu. Techreuzen als Face­book, Ama­zon en Apl­ha­bet (Google) zijn vaak ook voor een groot deel opslag cen­tra van data en infor­matie over vri­jwel iedere per­soon die eens op inter­net is geweest. Deze data heeft vanzelf­sprek­end hoge com­mer­ciële waarde maar brengt ook een grote ver­ant­wo­ordelijkheid met zich mee wan­neer we het vanu­it het pri­va­cy” oog­punt bek­ijken. Zodoende had­den ook Alpha­bet (Google), Ama­zon en overige bedri­jven die veel data opslaan en verkopen een lastige dag gis­teren.

De onrust en de dal­ing op de beurzen is dan ook niet meer iets wat aan een zaak is toe te schri­jven maar is eigen­lijk een men­gel­moes van verve­lende zak­en gewor­den. Er spe­len een aan­tal ontwik­kelin­gen die de mark­ten in de war bren­gen en de beleg­ger hoofd­pi­jn geven en deze zak­en bli­jven zich opstapelen:

  • Zor­gen om handelstarieven
  • Zor­gen om pri­va­cy­waar­borg­ing in de techsector
  • Zor­gen om poli­tieke instabiliteit
  • Zor­gen om rentev­er­hogin­gen van de FED (mor­gen)
  • Zor­gen om tech­nisch zwakke Europese beurzen
  • Zor­gen om tech­nis­che verzwakkin­gen in de VS na de zwakke sessies van vorige week en gisteren
Ook op tech­nisch vlak zijn er genoeg rede­nen om u zor­gen te gaan mak­en. Wat er gis­teren is gebeurt heeft namelijk grote invloed op een aan­tal zaken:
  1. De AEX en de CAC40 sloten opnieuw onder het 200-MA, slechte vorm in Europa
  2. De DAX liet een Death-Cross” zien, het 50-MA kruistte het 200-MA neer­waarts, een teken van aan­houdende verkoop­druk en een duidelijk verkoopsignaal
  3. De S&P 500 en de Nas­daq vie­len terug bin­nen de negatieve trend en de uit­braak van begin vorige week is hier­mee volledig teni­et gedaan
  4. De Dow Jones brak uit onderz­i­jde van de sym­metrische driehoek (dal­ende top­pen, sti­j­gende bodems) en daarmee hebben de BEARS de stri­jd om richt­ing gewon­nen. Men kan nu vooral naar bene­den kijken waar de 23.300÷23.350 lonkt…

Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Dai­ly Dow Jones:Dai­ly S&P 500:Dai­ly Nas­daq:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.