Vier interessante grafieken vandaag. Kanshebbers wellicht ook, ieder op zijn eigen wijze. Ik bekijk de daggrafieken van Royal Dutch Shell, Unilever, Akzo en ASM International. Unilever en Kononklijke Olie bekeek ik al eerder deze week en ik vind ze interessant genoeg om ze nog eens voorbij te laten komen. Laten we ze maar gaan bekijken.
Ik start deze zaterdagse column met een in potentie mooie grafiek: Unilever.
Wat direct opvalt is het stijgende trendkanaal waar Unilever zich in bevind, als reactie op de klap van Corona. Bekijk overigens ook even hoe interessant de blauwe dalende trendlijn is!
Terug naar het stijgende trendkanaal dat ik al in eerdere analyses beschreef. Binnen dat trendkanaal ziet u de oranje horizontale lijn, te vinden op het niveau 52,25. U ziet dat Unilever met dat niveau al drie keer moeite had, waaronder afgelopen beursweek. Als u uw vergrootglas pakt, dan ziet u ook dat er afgelopen vrijdag een uitbraakje is neergezet. Uitbraakje, want het stelt (nog) niet veel voor. Unilever sloot gisteren op euro 52,40 en dat is nipt boven de oranje lijn.
Mocht het nu tot een uitbraak komen, dan kunt u waarschijnlijk zeer veel plezier gaan beleven aan Unilever. Het zou dan zomaar kunnen dat de bovenkant van het stijgende trendkanaal kan worden opgezocht. Heeft u Unilever, houd u ze dan vast, natuurlijk met uw stop loss of profit stop. Heeft u ze niet, bekijk het aandeel dan zeer serieus. Neemt u actie, vergeet dan uw profit stop niet!
We gaan naar Koninklijke Olie.
Het blijft kommer en kwel bij dit aandeel. Afgelopen donderdag liep RD verder weg bij de rode dalende trendlijn. Ik had al eerder geschreven dat Olies verder kon wegzakken naar het low van maart dit jaar. Afgelopen donderdag noteerde RD een low van euro 10,35 en gisteren werd zelfs even 10,10 opgezocht, 20 cent lager dan de low uit maart op euro 10,30.
Wat zou er nu kunnen gebeuren met het zielige wegkwijnende aandeel? Er zijn 2 belangrijke scenario’s. Laten we met de positieve beginnen en dat is dat kopers nu in de markt gaan komen en het aandeel gaan opdrijven, weg van de steun op euro 10,30 en opwaarts door de rode dalende trendlijn en vervolgens opwaarts door euro 11,50. Eerlijk gezegd heb ik daar op moment van schrijven niet zoveel fiducie in…
Het tweede scenario is dat de steun van maart het niet gaat houden. Met andere woorden, dat Olies onder de 10,30 gaan en wellicht nog lagere regionen gaat opzoeken. Het zou te triest voor woorden zijn dat het eens zo trotse aandeel zo ver zou zakken. Toch kan ik het nu niet uitsluiten dat dit scenario geen werkelijkheid zou kunnen gaan worden.
Is er nog een mooi grafiek? Laten we maar eens naar Akzo gaan kijken.
Dat is een beter verhaal dan bij Olies. Akzo zat in het herstel na Corona een tijdje gevangen tussen euro 79,60 aan de onderzijde en euro 85,30 aan de bovenzijde. Geen nieuws overigens voor diegene die regelmatig mijn columns leest. Ook geen nieuws voor de regelmatige lezer dat bij een eventuele uitbraak uit de horizontale tradingrange de koers op zou kunnen lopen naar een te berekenen koersdoel van 91 euro.
Wat we nu zien op deze tot en met vrijdag bijgewerkte daggrafiek is dat de koers nu op weg lijkt naar dat koersdoel van 91 euro. Akzo heeft er zin in bij deze tweede poging, want eerlijk is eerlijk: Akzo zette eerst nog een valse uitbraak neer. Dit keer echter lijkt het Akzo menens en zou het zomaar op weg kunnen zijn naar het koersdoel.
De laatste voor vandaag is ASM International.
Wat kunnen we op de daggrafiek van ASMI waarnemen? Ten eerste zien we dat het aandeel netjes boven de lichtgroene stijgende trendlijn beweegt. Zolang ASM Int. daarboven blijft gaat het dus goed met de koers van dit aandeel. Ten tweede (en tegelijkertijd derde) zien we ASM Int. afgelopen donderdag twee vliegen in één klap slaan. Het aandeel breekt namelijk in slechts een beurssessie opwaarts door de oranje horizontale weerstandslijn op 126,50 en ook maar direct door de blauwe dalende trendlijn. Wat een kracht. Dat iedereen daar een beetje van schrok zagen we de volgende beursdag (vrijdag). Het aandeel ging intraday nóg hoger dan het high van donderdag, maar daarna werd er winst genomen. ASM Int. zakte terug naar de blauwe dalende trendlijn, terug naar het niveau van de uitbraak.
Bovenstaande is best goed nieuws, want het zou (met een stop loss!) zomaar een leuk instapmoment kunnen zijn. Pik het aandeel op om te zien of de uitbraak doorzet. Wie weet liggen er mooie dingen in het verschiet voor dit aandeel.
Maak er een mooi weekend van en blijf gezond.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.