Wat ik in een ver land doorkrijg is dat de beurs vandaag een halve sessie kent, dus u heeft maar een halve dag vandaag om rijker of armer te worden! En daarna is het Kerst, dan kunt u uw rijkdom op een andere manier vieren.
Vandaag ga ik drie verzoeknummers behandelen: Unilever, Akzo en Wolters Kluwer. Zelf heb ik gekozen voor de AEX, die lekker wispelturig is.
Zullen we met Wolters Kluwer beginnen?
Onder de bodems van juni tot en met november heb ik de rode stijgende trendlijn getrokken en daar wist Wokkels al die tijd boven te blijven. Er werden hogere bodems en hogere toppen neergezet in die periode. In de eerste week van november was er zelfs even een uitschieter en leek het aandeel de top van voor Corona ver achter zich te gaan laten. Dat feestje duurde echter maar enkele dagen en WKL keerde helaas weer terug naar de rode trendlijn. Ook dat duurde niet lang, want na ongeveer een week dook de koers onder die rode trendlijn.
Na die neerwaartse doorbraak van de rode trendlijn is het ook weer niet zo dat Wolters Kluwer naar ongekend lage niveaus zakte. Née, het blijft eigenlijk een beetje plakken daar onder die rode lijn. In mijn optimisme heb ik zelfs al een nieuw stijgend trendlijntje getekend, het lichtgroene lijntje. Mijn advies is overigens daar nog niet veel waarde aan te hechten.
Ja, dan de hamvraag, wat moet je met dit aandeel, of zoals ik het stel: met deze grafiek? Wel, niet kopen nu, dat is mijn eerste reactie. Zit u daarentegen (nog) in dit aandeel, blijf dan de dag voor Kerstmis ook maar zitten. Mits de koers niet nog even door het lichtgroene lijntje valt. Daar ergens zou een stop moeten liggen.
Akzo is de tweede grafiek die ik vandaag bekijk. Overigens, de grafieken van Akzo, Unilever en Wolters Kluwer zijn op verzoek van lezer Mister bluesky. Heeft u voor het einde van het jaar ook nog een verzoek, laat het me dan onder de column even weten en wellicht behandel ik uw favoriet(en).
Akzo doet het niet slecht in vergelijking met veel grafieken, want het heeft het niveau van de top van voor COVID-19 al bereikt. Er zijn veel aandelen die dat niet nadoen. Er zijn inmiddels twee dagen geweest waarop Akzo hoger wist te reiken: 16 en 19 oktober.
Akzo heeft de laatste maanden niet zo veel zin in onrust, liever blijft het dichtbij huis, vooral niet teveel bewegen met die koers. Lekker gezapig wat op en neer, dan breekt het lijntje niet. Vooral geen commotie in de tent. Ik heb een advies, laat u niet in slaap sussen! Vroeg of laat gaat er een beweging komen.
Voor nu zit het aandeel gevangen tussen de lichtgroene stijgende trendlijn en de rode dalende trendlijn. En hoewel Akzo in slechts enkele dagen van de groene naar de rode lijn steeg lijkt het me redelijk veilig te beweren dat met de halve sessie van vandaag Akzo voor de Kerst niet door een van beide lijnen breekt.
Ik zie geen reden tot kopen op moment van schrijven, maar als u het bezit dan zou ik blijven zitten. Besteed u dan even aandacht aan uw stopniveau.
Two down, two to go! Ik ga met u naar Unilever.
In deze grafiek kon ik lekker met kleurtjes aan de gang, als een kind lekker kleuren, maar dan wel binnen de lijntjes!
Groen:
U ziet het stijgende trendkanaal waar Unilever van eind maart tot en met bijna eind oktober in is te vangen.
Blauw:
Dat is de horizontale tradingrange waarbinnen de koers zich bewoog van eind juli tot en met begin december.
Rood:
Het dalende trendkanaal waarbinnen de koers zich sinds half november tot op moment van schrijven beweegt.
Is er met de lagere toppen en lagere bodems dan helemaal niets positiefs te melden. Ik moest even zoeken, maar ik heb iets gevonden. Kijk onder de grafiek naar de indicator, de RSI. Deze zet geen lagere toppen neer, maar juist hogere. Een positieve divergentie dus. Nu schrijf ik vaak genoeg dat de grafiek leidend is, maar graag wil ik voor Kerstmis ook iets positiefs melden!
Als u nog in Unilever zit dat heeft u óf geen stop gehanteerd óf u zich er niet snoeihard aan gehouden. Want een stop bedenken is één, een stop toepassen en zich er aan houden is twee. Ondanks de positieve divergentie zou ik Unies nog niet kopen.
En dan de moeilijkste grafiek voor vandaag: de AEX.
Ik hoor u zeggen, waarom kies je die dan, kan je het jezelf niet gemakkelijk maken en een simpelere grafiek kiezen. Ja, dat kan. Maar veel lezers vinden onze index belangrijk, dus wil ik ze niet teleurstellen. Dus.… de AEX.
Waarom is deze grafiek “moeilijk”? Wel, dat zit hem in afgelopen week. De index bewoog mooi binnen het rode (roze) dalende trendlijnkanaal en dat was lekker voorspelbaar. Toen schoot de koers er opwaarts uit en begon binnen het groene stijgende trendkanaaltje te bewegen, dat is ook duidelijk.
Plotsklaps echter viel de koers er maandag uit om er zelfs flink onder te sluiten. Nu had ik wel geschreven dat ik een beweging naar de onderkant van het trendkanaal verwachtte, maar een val uit het trendkanaal was voor mij een onverwacht scenario. Beter, niet een scenario dat mij het meest waarschijnlijk leek. En als klap op de vuurpijl keerde de AEX zonder enige moeite weer terug binnen het trendkanaal. Ik ben de weg even kwijt!
Om het nog moeilijker te maken kijk ik ook naar de RSI onder de grafiek. Als de oranje lijn niet snel opwaarts wordt doorbroken, dan zou je zeggen dat de koers weer omlaag moet. Tot aan de onderkant van het stijgend trendkanaal of daar zelfs weer uitvallen?
Met een positie aan de zijkant (cash dus) zou ik de index even niet kopen. Zit u long dan heeft u de moeilijke taak om een mooi niveau voor uw stop te bepalen.
Waar ik zit is er slechts een Kerstdag, in Nederland heeft u twee Kerstdagen in het vooruitzicht. Ik wens u een hele fijne Kerstmis!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.