Goed nieuws, hoop ik. Ik denk dat ik de oplossing voor mijn internetprobleem heb gevonden. Nu ben ik nog op een locatie met WiFi, morgen niet meer. In de loop van de komende week ga ik het testen en wellicht krijgt u dan weer iets regelmatiger mijn stukjes. We gaan het zien. Terug naar vandaag, ik heb weer een aantal mooie grafieken geselecteerd.
Terwijl ik de column van deze mooie zondag (hier in Brazilië tenminste) samenstel kunt u wellicht het stukje van gisteren lezen: AEX, Nasdaq, ING, Signify, Vopak en BESI.
Bel-20:
Bovenstaand patroon komt in veel “mijn” grafieken voor. Na een daling een tradingrange waar de koers dan uitzakt. De tradingrange is gevangen binnen het groenachtige blokje en daaronder heb ik dan een even groot blokje getekend. Het verhaal is dan dat als de koers uit de tradingrange valt dat de onderzijde van het roodachtige blokje gaat worden opgezocht.
Hoe kunt u die “voorwetenschap” gebruiken? Dat zou u op een aantal manieren kunnen doen:
1. een positie vroegtijdig liquideren, zodat u de daling niet hoeft mee te maken,
2. pas bij de neerwaartse uitbraak de positie liquideren, met hetzelfde doel,
3. als u geen positie had bij de neerwaartse uitbraak puts kopen/short gaan,
4. en de makkelijkste, maar door veel partijen overgeslagen: niets doen en wachten op nieuwe mogelijkheden.
Bij de Bel-20 is het koersdoel al gehaald en meer. Nu probeert het, wanhopig in mijn ogen, steun te zoeken op het oranje lijntje. Het lijntje zelf is niet helemaal kansloos, want meerdere keren getest als weerstand en later als steun. Maar er zit nogal wat verkoopkracht in de markt.
Shell:
Wellicht kunt u het zich nog herinneren dat ik over de “Falling Wedge” schreef bij Shell. Dat als de koers daar aan de bovenzijde uitbrak dat we een continuatie van de opgaande trend konden verwachten.
Terugkijkend zien we dat de koers inderdaad aan de bovenzijde uitbrak en dat de koers verder omhoog wilde. Wat we ook zien is dat dat maar van korte duur was. Donderdag zakte Shell alweer fors terug om dat vrijdag nog maar eens dunnetjes over te doen. Met deze zogenaamde false move moet ik even gaan waarschuwen, het is nu zeer waarschijnlijk dat de koers de andere kant opgaat. Lees: naar beneden. Het groene lijntje dat niet zo heel veel waarde heeft als steun zou dan wel eens de target kunnen worden.
DSM:
Bij DSM ziet u de variatie op de tradingrange eerder beschreven bij de Bel-20. De koers gaat na een daling wat omhoog, zie de meest linkse beweging binnen het groene kadertje om daarna weer omlaag te gaan en uit het kadertje te vallen. Ook dan wordt de onderzijde van het tweede kadertje (hier oranjeachtig) de target.
Dat tehnische analyse niet altijd 1 plus 1 is 2 is zien we bij DSM. De koers zakte uiteindelijk wel iets verder weg, maar haalde nooit die onderzijde als target. Echter, wat niet is kan komen. Die target kan nog steeds worden gehaald, maar is dan niet op basis van het initiële patroontje. Bij een eventuele volgende analyse van DSM zal ik de blokjes waarschijnlijk weg hebben gehaald.
Als u geen DSM heeft blijft u dan gewoon even weg bij die aandeel.
ASR:
De recente beweging van ASR zit ergens tussen een dalende trend en een vallend mes in. Te snel dalend voor een mooie dalende trend, alhoewel ik nog wel de paarse dalende trendlijn met de nodige moeite heb weten te tekenen. Te langzaam dalend om het een vallend mes te noemen. Anyways, niet een aandeel om momenteel een positie in te hebben.
Ik spreek nu al de verwachting uit dat maandag of anders dinsdag het niets voorstellende groene steunlijntje neerwaarts gaat worden doorbroken. Wellicht zit er één zwaluwtje aan te komen: een positieve divergentie bij de RSI. Het is niet zo dat u op basis daarvan stukjes ASR zou moeten opnemen.
Wolters-Kluwer:
Ik wilde Wokkels laten zien om aan te tonen dat het niet allemaal kommer en kwel is. Overigens, ziet u ook hier het patroontje binnen de twee kadertjes? Inclusief de neerwaartse uitbraak, maar de koers is niet eens in de buurt geweest van de onderzijde van het rode blokje. Een trader dient zich dus niet blind te staren op een vastgestelde target, maar moet constant alert blijven, zijn/haar stop toepassen en de strategie wijzigen.
Zat ASR hierboven nog in een fel neergaande beweging, Wolters-Kluwer zit in een fel opgaande beweging. De eerste target voor Wokkels is de rode horizontale weerstandslijn.
Ahold-Delhaize:
Ik sluit af met Ahold. Hier zou komende week een sprankje hoop kunnen komen als de koers uit het groene blokje weet te breken. Ik kan dan een tweede even hoog blokje boven de eerste tekenen en de bovenzijde van dat tweede blokje wordt dan de target. Volgt u me nog?
Blijf echter in eerste instantie vrij voorzichtig, want de grafiek van Ahold-Delhaize is niet bepaald een schoolvoorbeeld van een aandeel dat er technisch lekker bijligt. Op moment van schrijven heb ik geen plannen dit aandeel op te pakken. Dat laatste kan maandag vroeg na de opening overigens al wijzigen. Altijd klaar voor een trade!
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.