De indices in Europa kenden gisteren dus een goede start maar liepen in de loop van de dag wat terug. Ook op Wall Street kon men in het begin van de dag niet door duwen wat zijn effect op de indices in Europa. Op Wall Street werd het bekende kunstje echter gewoon herhaald: de indices startten gisteren wat terughoudend maar op het einde van handelssessie sloten de Dow Jones en de S&P 500 wederom op de hoogste stand ooit. Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de recordreeks van Wall Street. De indices blijven de records aanscherpen en de Dow Jones lijkt al hard op weg om de 19.100 te gaan passeren vrijdag. Vandaag zijn de beurzen in Amerika gesloten in verband met Thanksgiving, het is dus afwachten wat de Europese beurzen vandaag op eigen kracht kunnen doen.
Technisch gezien heeft er voor de AEX weinig verandering plaats gevonden, de index eindigde gisteren nagenoeg op dezelfde stand als dinsdag. Het technisch beeld voor de AEX op de middellange termijn blijft Bullish aangezien de index nog in dezelfde uptrend volgt. Deze uptrend is ingezet in februari dit jaar nadat de index was terug gevallen tot 378 punten. Hier ligt de eerste bodem voor de AEX index waarna er een serie van oplopende bodems is neergezet. De diagonaal oplopende steunlijn heeft de AEX geleidelijk richting de huidige niveaus begeleidt.
Vanaf juli is er een redelijk zijwaarts koersverloop te zien voor de AEX, de koersen blijven hangen in een range van zo’n 20 punten. Aan de onderkant wacht een zeer betrouwbare bodem op 437,6 punten, lager dan dit punt is de AEX het afgelopen jaar niet meer gekomen. De steunlijn op 437,6 heeft de koers in de afgelopen periode 3x opgevangen waarna er een bodem is gevormd op deze steunlijn. Aan de bovenkant komt de AEX, op 2 uitschieters na, niet verder dan de steunzone van 458 – 460 punten. Hier ligt dan ook de bovenkant van de tradingrange sinds afgelopen juli, binnen deze range zie ik nog steeds de driedubbele bodemformatie die ik de afgelopen tijd heb omschreven. Bij een uitbraak aan de bovenkant zal de AEX door kunnen stoten tot de jaartop en vervolgens het geformuleerde koersdoel van 475 – 478 punten.
Aan de onderkant van de chart wordt de opwaartse druk voor de AEX beetje bij beetje opgevoerd. De oplopende bodem steunlijn is de bodemlijn van 437,6 inmiddels als ruim gepasseerd waardoor de onderkant van de tradingrange wordt opgehoogd. De grijs gemarkeerde steunlijn rond de 445 punten heeft de koers van de AEX de afgelopen periode vaak met succes opgevangen. Verder komt de oplopende bodemlijn uit rond de 444 – 445 punten en loopt het 200-daags gemiddelde op tot 443,34. Deze twee lijnen zullen nu een ijzersterke steunzone moeten vormen voor de AEX aangezien het technisch beeld voor de AEX op de middellange termijn kan omslaan indien de stand van de index onder deze niveaus komt te staan.
Vandaag dus een spannende dag op het Damrak, de AEX zal proberen de 458 – 460 aan te vallen maar krijgt hierbij geen hulp vanuit de VS. Weerstand voor de AEX nu 458 – 460 punten waarna de 463 en de jaartop op 466,17 weerstand zullen bieden aan de AEX. Steun voorlopig eerst 455 punten, vervolgens wacht het 50-daags gemiddelde op de AEX rond de 451 punten. Hieronder steun voor de AEX rond de 448 punten waarna de beschreven steunzone van 443,34−445 punten de index zal moeten opvangen.
Daily AEX:Ook op de uurchart blijft het technisch beeld van de AEX positief. Op de korte termijn laat de index zien dat de weg omhoog is ingeslagen. Na de uitbarsting van de AEX omtrent de verkiezingen in de VS is er een mooie geleidelijke opgaande trendlijn te zien op de uurchart. De afgelopen twee dagen is de AEX in een impasse beland, de koers van de index lijkt te consolideren tussen de 456 – 458 punten. De neerwaartse druk rond de 458 punten weerhoudt de index ervan om door te stoten richting de 460 punten terwijl de koers aan de onderkant wordt opgevangen rond de 456 punten steunlijn. Deze consolidatie zou kunnen duiden op topvorming, indien de index inderdaad een top vormt zal het binnen afzienbare tijd een stapje terug kunnen doen richting de 453 punten. Mocht de AEX vandaag of morgen de kracht vinden om de weerstand van 458 te passeren komt eerst de weerstand rond de 459,5 in beeld. Deze lijn lijkt de laatste te nemen horde voordat de AEX kan denken aan een test van de bovenkant van de uurchart op 463 punten of een uitbraak richting de jaartop van 466,17.
Hourly AEX:Aandeel in focus:
Vandaag bespreken we het aandeel SBM Offshore. De Nederlandse toeleverancier van olie- en gasproducten heeft het afgelopen jaar een zeer volatiel koersverloop gekend. Vorig jaar rond deze tijd stond het aandeel op dezelfde standen als die van vandaag. In de tussentijd is SBM wel diep terug gevallen tot de bodem in juli op 9,6. Vanaf hier is de koers van SBM sterk herstelt en nadat er 18 juli positief nieuws naar buiten kwam over de mogelijke schikking in de Petrobras zaal opende SBM het een GAP UP van meer dan 7%. Vanaf dit moment keerde de neergaande trend van SBM Offshore in een opgaande trend die tot de dag van vandaag stand heeft gehouden. Met het bereiken van de top op 13,75 lijkt er voorlopig een einde te komen aan de opmars van SBM. De weerstand weerhield SBM er vorige jaar en vorige maand ook al van door te stoten richting een hoger niveau, daarom verwacht ik eerst een kleine correctie richting de 12.5−13 alvorens SBM weer verder omhoog kan kijken.
- ShortKans SBM
- Koersdoel: 12.7−13
- StopLoss: 14.5
Hourly SBM:Follow-Up Unilever:
In mijn TA van gisteren besprak ik een Longkans voor Unilever. Het fonds leverde gisteren 15 cent in maar blijft hiermee buiten de gevarenzone van 35,5 hier kan het technisch beeld voor Unilever op de korte termijn omslaan. De Longkans voor Unilever dat momenteel erg laag staat blijft geldig met dezelfde doelen.
Hourly Unilever:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
US Markets