...

TA: AEX worstelt met 458-460 weerstandzone, Shortkans SBM

24 november 2016, 07:28 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Een vlakke sessie voor de AEX gis­teren, de index deed wederom een poging om de weer­stand­zone van 458 – 460 pun­ten achter zich te lat­en maar men kwam niet verder dan 459 pun­ten. Na de test van de 459 weer­stand viel de AEX iets terug en noteerde zelfs even rode cijfers op de bor­den. Deze wer­den in de loop van de mid­dag wegge­po­et­st waar­door de AEX de dag 0.01 punt hoger eindigde. Kor­tom, er is gis­teren weinig gebeurd dat het tech­nisch beeld van de AEX doet veran­deren. De index bli­jft de niveaus aan de bovenkant testen en het is afwacht­en of en wan­neer de AEX kan breken met de weer­stand rond de 458 – 460 pun­ten.


De indices in Europa kenden gis­teren dus een goede start maar liepen in de loop van de dag wat terug. Ook op Wall Street kon men in het begin van de dag niet door duwen wat zijn effect op de indices in Europa. Op Wall Street werd het bek­ende kun­st­je echter gewoon her­haald: de indices start­ten gis­teren wat terughoudend maar op het einde van han­delssessie sloten de Dow Jones en de S&P 500 wederom op de hoog­ste stand ooit. Er lijkt voor­lop­ig geen einde te komen aan de recor­dreeks van Wall Street. De indices bli­jven de records aan­scher­pen en de Dow Jones lijkt al hard op weg om de 19.100 te gaan passeren vri­jdag. Van­daag zijn de beurzen in Ameri­ka ges­loten in ver­band met Thanks­giv­ing, het is dus afwacht­en wat de Europese beurzen van­daag op eigen kracht kun­nen doen.

Tech­nisch gezien heeft er voor de AEX weinig veran­der­ing plaats gevon­den, de index eindigde gis­teren nage­noeg op dezelfde stand als dins­dag. Het tech­nisch beeld voor de AEX op de mid­del­lange ter­mi­jn bli­jft Bull­ish aangezien de index nog in dezelfde uptrend vol­gt. Deze uptrend is ingezet in feb­ru­ari dit jaar nadat de index was terug gevallen tot 378 pun­ten. Hier ligt de eerste bodem voor de AEX index waar­na er een serie van oplopende bodems is neergezet. De diag­o­naal oplopende ste­un­li­jn heeft de AEX gelei­delijk richt­ing de huidi­ge niveaus begelei­dt.

Vanaf juli is er een redelijk zijwaarts koersver­loop te zien voor de AEX, de koersen bli­jven hangen in een range van zo’n 20 pun­ten. Aan de onderkant wacht een zeer betrouw­bare bodem op 437,6 pun­ten, lager dan dit punt is de AEX het afgelopen jaar niet meer gekomen. De ste­un­li­jn op 437,6 heeft de koers in de afgelopen peri­ode 3x opgevan­gen waar­na er een bodem is gevor­md op deze ste­un­li­jn. Aan de bovenkant komt de AEX, op 2 uitsch­i­eters na, niet verder dan de ste­un­zone van 458 – 460 pun­ten. Hier ligt dan ook de bovenkant van de trad­in­grange sinds afgelopen juli, bin­nen deze range zie ik nog steeds de driedubbele bodem­for­matie die ik de afgelopen tijd heb omschreven. Bij een uit­braak aan de bovenkant zal de AEX door kun­nen stoten tot de jaar­top en ver­vol­gens het gefor­muleerde koers­doel van 475 – 478 pun­ten.

Aan de onderkant van de chart wordt de opwaartse druk voor de AEX beet­je bij beet­je opgevo­erd. De oplopende bodem ste­un­li­jn is de bodem­li­jn van 437,6 inmid­dels als ruim gepasseerd waar­door de onderkant van de trad­in­grange wordt opge­hoogd. De gri­js gemar­keerde ste­un­li­jn rond de 445 pun­ten heeft de koers van de AEX de afgelopen peri­ode vaak met suc­ces opgevan­gen. Verder komt de oplopende bodem­li­jn uit rond de 444 – 445 pun­ten en loopt het 200-daags gemid­delde op tot 443,34. Deze twee lij­nen zullen nu een ijz­er­sterke ste­un­zone moeten vor­men voor de AEX aangezien het tech­nisch beeld voor de AEX op de mid­del­lange ter­mi­jn kan omslaan indi­en de stand van de index onder deze niveaus komt te staan.

Van­daag dus een span­nende dag op het Dam­rak, de AEX zal proberen de 458 – 460 aan te vallen maar kri­jgt hier­bij geen hulp vanu­it de VS. Weer­stand voor de AEX nu 458 – 460 pun­ten waar­na de 463 en de jaar­top op 466,17 weer­stand zullen bieden aan de AEX. Ste­un voor­lop­ig eerst 455 pun­ten, ver­vol­gens wacht het 50-daags gemid­delde op de AEX rond de 451 pun­ten. Hieron­der ste­un voor de AEX rond de 448 pun­ten waar­na de beschreven ste­un­zone van 443,34445 pun­ten de index zal moeten opvan­gen.

Dai­ly AEX:Ook op de uur­chart bli­jft het tech­nisch beeld van de AEX posi­tief. Op de korte ter­mi­jn laat de index zien dat de weg omhoog is inges­la­gen. Na de uit­barst­ing van de AEX omtrent de verkiezin­gen in de VS is er een mooie gelei­delijke opgaande trendli­jn te zien op de uur­chart. De afgelopen twee dagen is de AEX in een impasse beland, de koers van de index lijkt te con­solid­eren tussen de 456 – 458 pun­ten. De neer­waartse druk rond de 458 pun­ten weer­houdt de index ervan om door te stoten richt­ing de 460 pun­ten ter­wi­jl de koers aan de onderkant wordt opgevan­gen rond de 456 pun­ten ste­un­li­jn. Deze con­sol­i­datie zou kun­nen duiden op topvorm­ing, indi­en de index inder­daad een top vormt zal het bin­nen afzien­bare tijd een stap­je terug kun­nen doen richt­ing de 453 pun­ten. Mocht de AEX van­daag of mor­gen de kracht vin­den om de weer­stand van 458 te passeren komt eerst de weer­stand rond de 459,5 in beeld. Deze lijn lijkt de laat­ste te nemen horde voor­dat de AEX kan denken aan een test van de bovenkant van de uur­chart op 463 pun­ten of een uit­braak richt­ing de jaar­top van 466,17.

Hourly AEX:Aan­deel in focus:
Van­daag bespreken we het aan­deel SBM Off­shore. De Ned­er­landse toelever­anci­er van olie- en gaspro­ducten heeft het afgelopen jaar een zeer volatiel koersver­loop gek­end. Vorig jaar rond deze tijd stond het aan­deel op dezelfde standen als die van van­daag. In de tussen­ti­jd is SBM wel diep terug gevallen tot de bodem in juli op 9,6. Vanaf hier is de koers van SBM sterk her­stelt en nadat er 18 juli posi­tief nieuws naar buiten kwam over de mogelijke schikking in de Petro­bras zaal opende SBM het een GAP UP van meer dan 7%. Vanaf dit moment keerde de neer­gaande trend van SBM Off­shore in een opgaande trend die tot de dag van van­daag stand heeft gehouden. Met het bereiken van de top op 13,75 lijkt er voor­lop­ig een einde te komen aan de opmars van SBM. De weer­stand weer­hield SBM er vorige jaar en vorige maand ook al van door te stoten richt­ing een hoger niveau, daarom verwacht ik eerst een kleine cor­rec­tie richt­ing de 12.513 alvorens SBM weer verder omhoog kan kijken. 
  • Short­Kans SBM
  • Koers­doel: 12.713
  • Sto­pLoss: 14.5

Hourly SBM:Fol­low-Up Unilever:
In mijn TA van gis­teren
besprak ik een Longkans voor Unilever. Het fonds leverde gis­teren 15 cent in maar bli­jft hier­mee buiten de gevaren­zone van 35,5 hier kan het tech­nisch beeld voor Unilever op de korte ter­mi­jn omslaan. De Longkans voor Unilever dat momenteel erg laag staat bli­jft geldig met dezelfde doelen.

Hourly Unilever:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.