De AEX kende gisteren een zeer mooi begin van de dag en zette direct een plus van 4 punten op de borden. Vanaf deze opening bleef de AEX in afwachting van de opening op Wall Street liggen tussen de 457 – 458 punten. Wederom waren alle ogen weer gericht op Wall Street waar de indices al dagen op recordhoogtes staan. Nu de Dow Jones en de S&P 500 bij de grens van respectievelijk 19.000 en 2.200 punten stonden was het afwachten hoe de beurzen in Amerika zouden reageren. Bij opening vielen de indices op Wall Street gelijk deze weerstanden aan maar de indices vielen in eerste instantie wat terug door de neerwaartse druk rond deze niveaus. Dit was ook te merken in Europa waar de beurzen ook iets van de winsten moesten inleveren richting het einde van de dag. Zo eindigde de AEX met een plus van 3,37 op 456,40 punten. Aan het einde van de handelssessie in Amerika konden de stieren toch doordrukken zo eindigde de indices op Wall Street wederom op recordhoogtes. De Dow Jones sloot op 19.023 punten terwijl de S&P 500 de dag sloot op 2.202 punten. Dit slot op Wall Street is een bevestiging van de Bullmarket waarin de beurzen zich op dit moment bevinden.
Met de stijging van gisteren is de AEX nu op een belangrijk punt op de dagchart terecht gekomen. De AEX bereidt zich voor op een serieuze test van de 458 – 460 weerstand zone die toegang verschaft tot hogere koersdoelen zoals de 466,17 jaartop en het eerder beschreven koersdoel van 475 – 478 punten.
Driedubbele bodem formatie
Op de dagchart blijft het technisch beeld voor de AEX positief. Na de bodemvorming op 378 punten in februari dit jaar zit de AEX in een uptrend. De stijgende bodem steunlijn op de dagchart leidt de AEX geleidelijk richting hogere niveaus. Vanaf juli dit jaar is het koersverloop van de AEX gaan consolideren tussen de 437,6 en 458 punten met enkele uitschieters aan de bovenkant. Aan de onderkant van deze trading range heeft de AEX drie keer een bodem neergezet op de steunlijn van 437,6 (B1,B2,B3) waarna de index zich weer terug kon knokken tot de 458 weerstand lijn. Deze drie bodems binnen de zijwaartse fase van de AEX duiden op een driedubbele bodem formatie.
De driedubbele bodem formatie is een Bullish koerspatroon dat kan duiden op een uitbraak boven de weerstandlijn van 458 punten. Indien het patroon de komende uren/dagen wordt voltooid kan het koersdoel voor de AEX bepaald worden door het waardeverschil tussen de bodem (437,6) en weerstand (458) aan de bovenkant toe te voegen. In dit geval zou het koersdoel voor de AEX dus 478 punten worden, aangezien hier in de buurt de sterke weerstand van 475 punten wacht zet ik het koersdoel voor de AEX voorlopig op 475 – 478 punten.
Verkleind speelveld
Aan de onderkant van de grafiek zien we het speelveld van de AEX kleiner worden. De oplopende steunlijn is de bodemlijn van 437,6 inmiddels ruim gepasseerd en staat nu ongeveer op 443 punten. Dit houdt in dat de AEX niet meer terug kan zakken tot de bodem van 437,6 zonder dat dit gevolgen heeft voor het technisch beeld van de AEX. Bij een daling onder de 443 punten veranderd het technisch beeld voor de AEX en zou een flinke daling kunnen inleiden. Echter, we zien de steunniveaus aan de onderkant van de trading range de laatste dagen sterker en betrouwbaarder worden waardoor het opwaartse potentieel voor de AEX groeit:
- De oplopende steunlijn onder de bodems komt nu uit rond de 443 punten
- Het 200-daags gemiddelde dat steun biedt aan de AEX wacht nu op 443 punten
- De steunlijn van 445 (grijs gemarkeerd) heeft de AEX meerdere malen doen opveren en was vorige week maandag de eerste halte in de route richting de 458 weerstand.
- Het 50-daags gemiddelde dient nu ook als steun ok 450,7
De futures voorbeurs geven aan dat de AEX vandaag weer direct de aanval op de weerstand zone van 458 – 460 punten zal openen. Hierboven weerstand voor de AEX op 463 punten waarna de jaartop van 466,17 in beeld komt. Steun voor de AEX nu eerst 455 – 456 punten (GAP opening gisteren) met daaronder de 453 en 448 als steun voor de AEX. Hieronder komt de steunzone rond de 443 – 445 punten in beeld.
Daily AEX:
Op de uurchart blijft de uptrend van de AEX stand houden. Na het bereiken van de 445 steun vorige week maandag is de AEX bezig met een opmerkelijke opmars. De index laat een geleidelijke trend omhoog zien die niet wordt doorbroken. Gisteren opende de AEX met een GAP UP waardoor de index al zeer snel de 458 punten kon gaan testen. Hier blijkt de neerwaartse druk nog te groot en zodoende blijft de index hangen tussen de 458 weerstand en 456 steun. Verder is op de uurchart goed te zien hoe het einde van de dag gisteren is verlopen. De laatste uurcandle is een grote rode candle die de AEX terug heeft gebracht van 458 naar 456 punten. Dit was volledig te wijten aan de twijfeling op Wall Street. Nu is het aankijken hoe de AEX reageert nu bekend is dat men daar toch weer nieuwe toppen heeft kunnen neerzetten.
Hourly AEX:Aandeel in focus:
Vandaag bespreken we het aandeel Unilever. De Nederlandse levensmiddelenproducent heeft de afgelopen maand flink moeten inleveren. Na het bereiken van de top in september op 43 is de koers van Unilever fors terug gevallen. Onlangs tikte Unilever de 36,25 steunlijn aan hetgeen een daling van meer dan 15% betekende ten opzichte van de top van 43 in september. Voor een gevestigd aandeel als Unilever is dit een behoorlijke daling. Na het bereiken van deze steun lijkt de koersval van Unilever te stoppen en zit Unilever nu in een consoliderende fase. Het fonds kan hier een bodem vormen om vervolgens de weg omhoog weer in te slaan.
Op de uurchart is de consolidatie van de laatste dagen goed te zien. De koers van het fonds loopt zelfs langzaam weer op en een klein herstel lijkt in de maak. Daarom voorzie ik een Longkans voor Unilever. Technisch gezien kan het aandeel weer terug naar de weerstand van 38,25 of hoger:
- LongKans Unilever
- Koersdoel: 38.25−38.5
- StopLoss: 34.5
In mijn TA van gisteren beschreef ik aan de hand van de charts van Heineken een longkans voor het aandeel. Gisteren won het aandeel ook iets aan waarde en is de eerste stap richting een herstel tot de beschreven doelen gezet.
Hourly Heineken:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
US Markets