...

TA AEX: Volgende halte 466,17

23 november 2016, 07:07 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Na wederom een groene beurs­dag gis­teren zetten de beurzen in Europa ook kracht bij aan de indruk­wekkende opmars van de laat­ste weken. De indices vol­gen de beurzen op Wall Street nu op de voet, gis­teren kon­den de beurzen aldaar na een moeizame start wederom op record­hoogtes sluiten. Het sen­ti­ment op de wereld­wi­jde aan­de­len­mark­ten is zeer bull­ish en nu de AEX is aan­be­landt bij de 458 – 460 weer­stand­zone ligt een uit­braak richt­ing de jaar­top van 466,17 pun­ten in de lijn der verwachtin­gen.


De AEX kende gis­teren een zeer mooi begin van de dag en zette direct een plus van 4 pun­ten op de bor­den. Vanaf deze open­ing bleef de AEX in afwacht­ing van de open­ing op Wall Street liggen tussen de 457 – 458 pun­ten. Wederom waren alle ogen weer gericht op Wall Street waar de indices al dagen op record­hoogtes staan. Nu de Dow Jones en de S&P 500 bij de grens van respec­tievelijk 19.000 en 2.200 pun­ten ston­den was het afwacht­en hoe de beurzen in Ameri­ka zouden rea­geren. Bij open­ing vie­len de indices op Wall Street gelijk deze weer­standen aan maar de indices vie­len in eerste instantie wat terug door de neer­waartse druk rond deze niveaus. Dit was ook te merken in Europa waar de beurzen ook iets van de win­sten moesten inlev­eren richt­ing het einde van de dag. Zo eindigde de AEX met een plus van 3,37 op 456,40 pun­ten. Aan het einde van de han­delssessie in Ameri­ka kon­den de stieren toch door­drukken zo eindigde de indices op Wall Street wederom op record­hoogtes. De Dow Jones sloot op 19.023 pun­ten ter­wi­jl de S&P 500 de dag sloot op 2.202 pun­ten. Dit slot op Wall Street is een beves­tig­ing van de Bull­mar­ket waarin de beurzen zich op dit moment bevin­den.

Met de sti­jging van gis­teren is de AEX nu op een belan­grijk punt op de dagchart terecht gekomen. De AEX berei­dt zich voor op een serieuze test van de 458 – 460 weer­stand zone die toe­gang ver­schaft tot hogere koers­doe­len zoals de 466,17 jaar­top en het eerder beschreven koers­doel van 475 – 478 pun­ten.

Driedubbele bodem for­matie
Op de dagchart bli­jft het tech­nisch beeld voor de AEX posi­tief. Na de bodemvorm­ing op 378 pun­ten in feb­ru­ari dit jaar zit de AEX in een uptrend. De sti­j­gende bodem ste­un­li­jn op de dagchart lei­dt de AEX gelei­delijk richt­ing hogere niveaus. Vanaf juli dit jaar is het koersver­loop van de AEX gaan con­solid­eren tussen de 437,6 en 458 pun­ten met enkele uitsch­i­eters aan de bovenkant. Aan de onderkant van deze trad­ing range heeft de AEX drie keer een bodem neergezet op de ste­un­li­jn van 437,6 (B1,B2,B3) waar­na de index zich weer terug kon knokken tot de 458 weer­stand lijn. Deze drie bodems bin­nen de zijwaartse fase van de AEX duiden op een driedubbele bodem for­matie.
De driedubbele bodem for­matie is een Bull­ish koerspa­troon dat kan duiden op een uit­braak boven de weer­stan­dli­jn van 458 pun­ten. Indi­en het patroon de komende uren/​dagen wordt voltooid kan het koers­doel voor de AEX bepaald wor­den door het waarde­v­er­schil tussen de bodem (437,6) en weer­stand (458) aan de bovenkant toe te voe­gen. In dit geval zou het koers­doel voor de AEX dus 478 pun­ten wor­den, aangezien hier in de buurt de sterke weer­stand van 475 pun­ten wacht zet ik het koers­doel voor de AEX voor­lop­ig op 475 – 478 pun­ten.

Verkleind speelveld
Aan de onderkant van de grafiek zien we het speelveld van de AEX klein­er wor­den. De oplopende ste­un­li­jn is de bodem­li­jn van 437,6 inmid­dels ruim gepasseerd en staat nu ongeveer op 443 pun­ten. Dit houdt in dat de AEX niet meer terug kan zakken tot de bodem van 437,6 zon­der dat dit gevol­gen heeft voor het tech­nisch beeld van de AEX. Bij een dal­ing onder de 443 pun­ten veran­derd het tech­nisch beeld voor de AEX en zou een flinke dal­ing kun­nen inlei­den. Echter, we zien de ste­un­niveaus aan de onderkant van de trad­ing range de laat­ste dagen sterk­er en betrouw­baarder wor­den waar­door het opwaartse poten­tieel voor de AEX groeit:
  • De oplopende ste­un­li­jn onder de bodems komt nu uit rond de 443 punten
  • Het 200-daags gemid­delde dat ste­un biedt aan de AEX wacht nu op 443 punten
  • De ste­un­li­jn van 445 (gri­js gemar­keerd) heeft de AEX meerdere malen doen opv­eren en was vorige week maandag de eerste halte in de route richt­ing de 458 weerstand.
  • Het 50-daags gemid­delde dient nu ook als ste­un ok 450,7
Boven­staande ontwik­kelin­gen duiden erop dat de onderkant van de trad­ing range mee omhoog schuift met de huidi­ge koers van de AEX. Aan de onderkant wacht nu een zeer betrouw­bare ste­un­zone rond de 443 – 445 pun­ten, voor­lop­ig zal pas bij een dal­ing onder deze zone het tech­nisch beeld van de AEX veran­deren.

De futures voor­beurs geven aan dat de AEX van­daag weer direct de aan­val op de weer­stand zone van 458 – 460 pun­ten zal ope­nen. Hier­boven weer­stand voor de AEX op 463 pun­ten waar­na de jaar­top van 466,17 in beeld komt. Ste­un voor de AEX nu eerst 455 – 456 pun­ten (GAP open­ing gis­teren) met daaron­der de 453 en 448 als ste­un voor de AEX. Hieron­der komt de ste­un­zone rond de 443 – 445 pun­ten in beeld.

Dai­ly AEX:
Op de uur­chart bli­jft de uptrend van de AEX stand houden. Na het bereiken van de 445 ste­un vorige week maandag is de AEX bezig met een opmerke­lijke opmars. De index laat een gelei­delijke trend omhoog zien die niet wordt door­bro­ken. Gis­teren opende de AEX met een GAP UP waar­door de index al zeer snel de 458 pun­ten kon gaan testen. Hier blijkt de neer­waartse druk nog te groot en zodoende bli­jft de index hangen tussen de 458 weer­stand en 456 ste­un. Verder is op de uur­chart goed te zien hoe het einde van de dag gis­teren is ver­lopen. De laat­ste uur­can­dle is een grote rode can­dle die de AEX terug heeft gebracht van 458 naar 456 pun­ten. Dit was volledig te wijten aan de twi­jfel­ing op Wall Street. Nu is het aankijken hoe de AEX reageert nu bek­end is dat men daar toch weer nieuwe top­pen heeft kun­nen neerzetten.

Hourly AEX:Aan­deel in focus:
Van­daag bespreken we het aan­deel Unilever. De Ned­er­landse lev­ens­mid­de­len­pro­du­cent heeft de afgelopen maand flink moeten inlev­eren. Na het bereiken van de top in sep­tem­ber op 43 is de koers van Unilever fors terug gevallen. Onlangs tik­te Unilever de 36,25 ste­un­li­jn aan het­geen een dal­ing van meer dan 15% betek­ende ten opzichte van de top van 43 in sep­tem­ber. Voor een geves­tigd aan­deel als Unilever is dit een behoor­lijke dal­ing. Na het bereiken van deze ste­un lijkt de koersval van Unilever te stop­pen en zit Unilever nu in een con­solid­erende fase. Het fonds kan hier een bodem vor­men om ver­vol­gens de weg omhoog weer in te slaan.
Op de uur­chart is de con­sol­i­datie van de laat­ste dagen goed te zien. De koers van het fonds loopt zelfs langza­am weer op en een klein her­s­tel lijkt in de maak. Daarom voorzie ik een Longkans voor Unilever. Tech­nisch gezien kan het aan­deel weer terug naar de weer­stand van 38,25 of hoger:
  • LongKans Unilever
  • Koers­doel: 38.2538.5
  • Sto­pLoss: 34.5
Dai­ly Unilever:Hourly Unilever:Fol­low-Up Heineken:
In mijn TA van gis­teren
beschreef ik aan de hand van de charts van Heineken een longkans voor het aan­deel. Gis­teren won het aan­deel ook iets aan waarde en is de eerste stap richt­ing een her­s­tel tot de beschreven doe­len gezet.

Hourly Heineken:
Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.