Vrijdag sloot de AEX de handelsweek met een verlies van 1.14 punten, desondanks kan de AEX terug kijken op een goede beursweek. De Nederlandse hoofdindex kende dus een winst van 5.27 op weekbasis. Hiermee bevestigt de AEX de kracht van de steunlijn rond de 445 waar het de week daarvoor op eindigde. Ik beschreef het belang van deze steunlijn in de TA van vorige week maandag en deze zone blijft zeer belangrijk voor de AEX. Een uitbraak aan de bovenkant blijft voorlopig uit terwijl de oplopende steunlijn die onder de bodems loopt de marge aan de onderkant van de huidige trend verkleint. Zodoende ontstaat er een zeer sterke steunzone voor de AEX aan de onderkant van de huidige trading range rond de 442 – 445 punten:
- De oplopende bodemsteunlijn komt uit rond de 443 punten
- Het 200-daags gemiddelde loopt op en wacht nu rond de 442.4
- Het grijs gemarkeerde gebied op de uurchart laat zien dat de steunlijn rond de 445 punten de koers van de AEX meerdere malen succesvol heeft opgevangen.
Daarnaast zien we dat er meer opwaartse druk aan de onderkant van de chart ontstaat door de oplopende bodem steunlijn. De AEX kon voorheen nog terugvallen richting de betrouwbare steunlijn van 437.6 maar nu zal het technisch beeld voor de AEX veranderen bij een koersval door de 442.5−445 steunzone.
Na de test van de 458 punten van de index in juli zien we dat de AEX direct terugvalt richting de 437.6 punten. Hier werd de eerste bodem van de drie-dubbele bodem formatie op de dagchart gevormd. De index laat sindsdien een vrij zijwaarts koersverloop zien waarbij de AEX rond de weerstandzone van 458 – 460 punten telkens terugvalt richting de bodemlijn van 437.6. Binnen deze range heeft de index dus een drie-dubbele bodem formatie neergezet die een Bullish signaal geeft aan de AEX index. Bij een uitbraak aan de bovenkant van deze range wordt het koersdoel voor de AEX het verschil tussen de bodem- en weerstandlijn van het patroon (437.6−458 punten). Mijn inziens is het koersdoel voor de AEX in dit geval dus 475 – 478 punten.
Weerstand voor de AEX op de dagchart nu eerst de 455 punten waarna de volgende weerstand voor de AEX zal wachten rond de 458 – 460 weerstandzone. Hierboven kan de AEX weer op zoek naar de weerstand van 463 punten met vervolgens weerstand rond de jaartop van 466.17. Steun voor de AEX nu eerst het 50-daags gemiddelde dat op 450.34 staat met vervolgens de 448 punten als steun voor de AEX. Hieronder wacht de steunzone die ik hierboven omschreven heb rond de 442.5−445 punten.
Daily AEX:Ook op de uurchart is het technisch beeld voor de AEX nog erg positief. Na het bereiken van de top op 463 punten moest de AEX flink inleveren. Na een dubbele test van de 437.6 steun in een zeer korte periode heeft de AEX een mooi herstel getoond. De winst die de AEX vorige week realiseerde is goed te zien op de uurchart. Op uurbasis zien we dat de AEX vorige week een aaneenschakeling van hogere toppen en bodems heeft neergezet hetgeen resulteert in een opgaande trend op de zeer korte termijn. Dit trendkanaal zal de index vandaag proberen te leiden richting de 453 weerstand met daarboven weerstand van de bovenkant van het trendkanaal op 455 – 456 punten. Uiteindelijk zal de AEX weer proberen de zone rond de 458 – 460 aan een test te onderwerpen om net als de overige wereldwijde indices dichter bij de jaartoppen te komen.
Steun voor de AEX op de uurchart eerst de onderkant van het trendkanaal op 450 – 451 punten. Hieronder wacht er steun voor de AEX rond de 448 punten met daaronder steun voor de AEX van de 455 steunlijn.
Hourly AEX:Aandeel in focus:
Vandaag een analyse over het aandeel Galapagos. Het Nederlandse biotech bedrijf laat een zeer knap herstel zien dit jaar na de terugval van het aandeel eind vorig jaar. Het fonds zette in het begin van januari een bodem neer rond de 32.5. Sindsdien zien we op de dagchart een mooie opgaande steunlijn onder de bodems van de koers van het fonds dit jaar. Na een kleine terugtest van Galapagos van deze oplopende steunlijn in begin van deze maand zit het aandeel weer in de lift. De koers van Galapagos staat met een koers van 56.4 nu tussen de weerstand van 58 en de steun rond 54.75. Op de uurchart is er de afgelopen dagen een mooie opgaande trend te zien. Daarnaast is goed te zien dat de koers van Galapagos opgevangen wordt door de steun op de uurgrafiek rond de 56.25. Rondom deze steunlijn kan de koers van Galapagos dus weer opveren richting de genoemde weerstand van 58 punten. Daarom voorzie ik een Longkans voor Galapagos:
- Longkans
- Doel: 58 – 59
- StopLoss: 54.5
Afgelopen vrijdag beschreef ik een Longkans voor het aandeel Akzo Nobel. Het aandeel bleef vrijdag aardig vlak liggen en bewoog niet mee met de sprongen die de AEX maakte. Uiteindelijk sloot Akzo een kleine 9 cent lager en daarmee leverde het fonds 0.16% in. Op de uurchart is goed te zien dat de steun rond 57.4 voor opwaartse druk richting de doelen zorgt. Zodoende blijft de Longkans voor Akzo geldig met dezelfde beschreven doelen.
Hourly Akzo:
Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
US Markets