De AEX sloot de week af op 445.4 en bleef daarmee boven de belangrijke steun van 445 punten. Met behulp van de opwaartse druk rond deze steun kan de AEX deze morgen gelijk het vizier richting de bovenkant van de chart zetten. Op het middellange termijn blijft het technisch beeld van de AEX er positief uitzien. De opwaartse trend van de AEX blijft geldig aangezien de steunniveaus rond de 438 en 445 punten worden gerespecteerd door de koers van de index. Na de correctie van eind vorig jaar tot het begin van dit jaar zien we een mooie stijgende bodemlijn/trendlijn. De index noteert hierbij een reeks van hogere bodems op de middellange termijn hetgeen een ”Bullish” beeld geeft aan de dagchart van de index. Daarnaast is te zien dat de AEX in juli een zeer sterke bodem heeft genoteerd op 437.6 punten, het is de index ondanks meerdere pogingen sindsdien niet meer gelukt om met deze steun te breken.
Aan de bovenkant van de chart zien we dat de weerstandzone rond de 458 – 460 punten moeilijk te breken is. Wel is de AEX er vorige week intraday in geslaagd om de stugge 458 grens voor de vierde keer te passeren in de afgelopen drie maanden. Samen met de kracht die de steunzone rond de 437.6−441 punten is dit is een teken aan de wand voor de AEX die daarmee laat zien dat de opwaartse druk nog altijd sterk aanwezig is.
In de afgelopen periode zien we drie serieuze tests van de AEX op de 437.6 steunlijn. Alle drie de keren kon deze steun de koers van de AEX opvangen en werd de weg omhoog weer ingezet na het bereiken van dit punt. De drie bodems die zijn gevormd tijdens deze pogingen vormen samen een driedubbele bodem formatie voor de AEX. Deze formatie is een voorbode voor een uitbraak aan de bovenkant van de chart, in dit geval de 458 – 460 puntenzone. Bij een uitbraak aan deze kant van de chart kan de AEX zo’n 15 tot 20 punten aan zijn totaal toevoegen waarmee het koersdoel voor de AEX voorlopig op 475 – 478 punten blijft staan. De bullish signalen op de dagchart blijven voor mij aanleiding om te geloven in een kleine rally (5%) richting het einde van het jaar.
Weerstand voor de AEX op dit moment de 449 punten met daarboven het 50-daags gemiddelde rond de 451 – 452 punten als weerstand voor de AEX. Hierboven dient de 455 puntengrens als weerstand voor de AEX waarna de 458 – 460 weerstandzone in beeld komt. Steun voor de index nu 445 punten met daaronder het 200-daags gemiddelde rond de 441 – 442 punten als steun voor de AEX. Hieronder weer de bekende 437 – 438 steunzone die de koers van de AEX kan opvangen.
Daily AEX:
Op de uurgrafiek van de AEX nu een iets ander beeld, als we kijken naar de uurchart van de index over de afgelopen maand zien we een licht dalende trend voor de AEX op de korte termijn. Na het bereiken van de top op 463 punten in oktober is de AEX terug gevallen tot de steun van 438 punten. Hiertussen zien we dat de AEX zich redelijk zijwaarts beweegt maar nog niet in staat is om de niveaus rond de bovenkant van de chart te bereiken. De 458 weerstand werd meerdere malen getest maar de AEX slaagde er niet in de dag te sluiten boven deze grens waardoor de index vaak weer terug is gevallen. Nu is het zaak voor de AEX om boven de 447 punten te komen om de weg richting de 458 weer in te zetten, steun voor de AEX nu op 443 punten.
Hourly AEX:Aandeel in focus:
Vandaag bespreken we het aandeel ING. De Nederlandse financiële instelling heeft zit sinds het dipje waar het eind juni in terecht kwam weer in een mooie uptrend richting de doelen van eind vorig jaar. Na de rally van afgelopen maanden waar ING ruim 57% aan koerswaarde won staat de index nu weer tegen de weerstandniveaus van eind vorig jaar. Hiermee lijkt er voor ING voorlopig een einde te komen aan de winreeks en kan ING een stapje terug om een bodem te vormen en vanuit dit punt weer de weerstandniveaus aan te vallen. Momenteel zien we de grens op 13.2 als voornaamste weerstand voor ING waarna de 13.8 in beeld komt.
- Shortkans ING
- Koersdoel: 12.3−12.1
- StopLoss 13.3−13.5