Onder de analyse van afgelopen zaterdag over de AEX, Nasdaq en DAX plaatsten twee lezers een verzoek. Lezer Mister bluesky verzocht om goud, Unilever en Prosus te analyseren. Lezer polyglot kwam met het verzoek om goud, zilver, aardgas en olie te bekijken.
Beiden verzochten goud die dus komt in ieder geval voorbij, zo sla ik twee vliegen in een klap! Daarnaast kijk ik naar Prosus, Unilever en de AEX.
Het bal wordt geopend door Prosus.
Helemaal links op deze daggrafiek ziet u nog net de top van voor Corona. Als ik iets meer koershistorie had meegenomen, dan had u kunnen zien dat er voor het virus twee toppen op de zelfde hoogte werden neergezet. U ziet dus ook in één oogopslag dat het dit aandeel is gelukt de top(pen) van voor COVID-19 opwaarts uit te nemen.
Prosus staat nog niet zo heel lang op de beurs in Amsterdam en de top van begin november was direct het “all-time-high”. U ziet dat het niet is gelukt dat niveau vast te houden en onder de rode trendlijn zien we de koers nu wegzakken. De oranje intra chartlijn die op ongeveer 85 euro ligt zorgde afgelopen week voor steun.
Bulle en bears gaan op korte termijn bepalen wie het sterkst zijn. De bulls gaan er met de zege vandoor als de rode trendlijn opwaarts wordt uitgenomen. De bears binden de bulls aan de zegekar als de oranje steunlijn neerwaarts wordt doorbroken. U beseft dat een overwinning voor één van de twee partijen een korte termijn zege zal zijn, want de strijd tussen de bulls en bears gaat natuurlijk “voor eeuwig” door.
Zit u nu in Prosus dan kunt u blijven zitten. Wellicht is het iets waarschijnlijker dat de koers aan de onderzijde uitbreekt, dus u kunt nu alvast bepalen waar u uw stop legt.
Ik ga met u naar het goud kijken. Lezers polyglot en Mister bluesky kwamen beiden met dit verzoek.
Dit is de gold spot prijs uitgedrukt in US dollars. De uitbraak door de lichtgroene horizontale lijn was een belangrijke, die maakte ruimte vrij voor een verdere stijging. De hoogste koers na die uitbraak werd begin augustus (2020) neergezet. Sindsdien is goud aan het inleveren, kijkt u maar naar het koersverloop onder de rode dalende trendlijn.
Dan heb ik rechts op de grafiek de oranje trendlijn getekend. Daarboven zette de koers hogere bodems en hogere toppen neer en lukte het opwaarts door de rode dalende trendlijn te breken. Die opwaartse uitbraak was echter geen lang leven beschoren: in slechts één dag zakte het goud door én de oranje lijn én de rode lijn. Deze daling vond tot nu toe steun op het groene horizontale lijntje zo rond USD 1.810. Werp ook even een blik onder de grafiek waar u de RSI vindt, deze indicator deed heel mooi mee en bevestigde de neerwaartse doorbraak in de koersgrafiek.
Wat nu met goud? Wel, als u het bezit, dan is de koersgrafiek weliswaar iets verzwakt, maar is er geen reden om negatief te zijn. Dat kan altijd nog, maar is nu niet nodig. Het steuntje op Usd 1.810 is een eerste vangnetje. Daaronder moet u rekening houden met een ritje naar de bodem die werd neergezet op de laatste dag van november rond Usd 1.765.
Het is nu de beurt aan onze nationale beursgraadmeter.
De blauwe streep die over uw scherm loopt ligt over de top van voor het virus, op 632 punten. Zo kunt u gemakkelijk zien dat het de AEX onlangs is gelukt opwaarts door dat referentiepunt te breken.
U ziet op deze grafiek drie trendkanalen, roze, groen en blauw, die ik niet uitgebreid ga bespreken. De reden is dat u ze allemaal wel kent als u regelmatig mijn columns leest. Met het blauwe trendkanaal heeft u eerst afgelopen zaterdag kennis kunnen maken. Ik schreef toen ook dat de koers zich helemaal bovenin het trendkanaaltje bevond en dat het zeer waarschijnlijk was dat de index een stapje terug moest doen.
Dat kleine stapje terug is inmiddels gezet, je zou het bijna een zijwaartse beweging kunnen noemen. Intraday traders denken daar overigens anders over, daar kan het ondanks de kleine beweging over hele grote bedragen gaan, denk aan futures. Door licht te dalen slash bijna zijwaarts te bewegen in combinatie met de redelijk felle stijging van het blauwe trendkanaaltje zijn we bijna aanbeland bij de onderkant van dat trendkanaal. Daar zou steun moeten komen, de kans dat de index deze week hoger reikt is wat mij betreft zeker aanwezig.
Dan hebben we voor vandaag nog één grafiek tegoed en dat is Unilever.
+++++ + + + + +
Eerst even een vraagje aan lezer polyglot. Als u een grafiek van aardgas wilt, heeft u dat een tickersymbool voor mij of een code? Mijn software voor de grafieken is Amerikaans en als ik aardgas intik krijg ik niets. Bedankt alvast.
Aankomende donderdag zal ik proberen zilver, olie en wellicht dus ook aardgas voorbij te laten komen.
+++++ + + + + +
Op de grafiek van Unilever ziet u vier gekleurde vlakken: groen, blauw, rood en bruin. De eerste, de groene, is een stijgend trendkanaal waar Unilever zich redelijk lang aardig in thuis voelde. Hogere bodems en hogere toppen werden neergezet. U ziet hoe het het aandeel op een gegeven moment niet meer lukte de bovenzijde op te zoeken en zo liep het bijna geruisloos over in de blauwe horizontale tradingrange. Een verdere verzwakking kwam toen begin december de koers uit de blauwe tradingrange viel en gedeeltes van de koersbewegingen van november en december 2020 heb ik kunnen vangen binnen het rode dalende trendkanaal.
Als laatste heb ik de meeste koersen van december en januari kunnen vangen binnen het bruine stijgende trendkanaal. Althans, mijn grafiekenprogramma zegt dat het bruin is. Als u dat ook vind ben ik een happy camper.
Let als laatste even op wat er vandaag intraday gebeurt: de koers valt uit dat bruine trendkanaaltje. Ik heb de blauwe tradingrange bewust doorgetrokken om te laten zien dat de koers daar nu onder staat. Je zou namelijk een steun verwachten op de onderkant van de blauwe tradingrange. De beurs is nog niet dicht, het kan dus zijn dat handelaren de koers even drukken, een handje helpen, om extra omzet mee te pakken om vervolgens de koers weer binnen de blauwe range te laten sluiten.
Heeft u aandelen Unilever in bezit, dan is het tijd extra waakzaam te worden. Alsof een belegger/trader zich ooit kan veroorloven minder scherp te zijn!
+++++ + + + + +
Denkt u als lezer nu heb ik ook een favoriet die ik graag in de column van Marcel zou zien, laat het dan hieronder bij de reacties even weten!
+++++ + + + + +
Ik wens u alvast een fijne dinsdagavond.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.