Er is een vraag binnengekomen over de stop of beter, meerdere vragen in een keer. Ik zal proberen daar antwoord op te geven en en passant kijk ik naar Unilever en de AEX. Ik zal trachten een combinatie van de AEX met een antwoord op de vraag te maken. Zou dat gaan lukken?
Unilever:
Zie hier een leuk voorbeeld van een trendomkeer. Unilever is gedraaid van een dalende trend naar een opwaartse trend
Binnen het rode dalende trendkanaal was de trend dalend. Lagere toppen en lagere bodems wisselden elkaar af. Vervolgens ziet u dat er in november geen lagere bodems meer worden gevormd en dat er zelfs een top even het niveau van de top van september haalde. Nu zien we boven de blauwe stijgende trendlijn al twee hogere toppen en minstens één hogere bodem.
De vraag is momenteel of we vanaf nu weer omhoog gaan naar een hogere top. De kans is met de twee laatste candles wel aanwezig. Die laatste twee vormen namelijk een bullish engulfing pattern en dan ook nog eens rond het niveau van de blauwe trendlijn.
De stop op verzoek van lezer lda:
1. de eerste vraag is hoe dat ik omga met de stop bij DeGiro.
Inderdaad biedt DeGiro de mogelijkheid een stop in te leggen. Ik beperk me vandaag tot de stop loss, maar als er iemand meer wil weten over andere stops dan lees ik dat wel bij de reacties. Het inleggen gaat heel makkelijk (zonder réclame te willen maken!) en u kunt kiezen uit een stop loss en een stop limiet. De vraag is echter of je een stop die je hebt gekozen ook daadwerkelijk wilt inleggen. Er zijn hele boeken over dit onderwerp volgeschreven en aan mij de ondankbare taak dat in één kort stukje te omschrijven.
a. Als u na het kiezen van uw stop loss daadwerkelijk de order inlegt dan bent u daarna vrij om uw systeem af te sluiten en andere dingen te gaan doen. Het nadeel kan zijn, vooral bij de minder liquide aandelen, dat de markt de koers even naar dat niveau drukt, puur om meer omzet te draaien. Handelaren “pakken” u even. Verder wil ik de lezers er op wijzen dat beleggen en vooral traden topsport is. Ik weet dat dit nieuw is voor de meesten én dat men dat liever niet hoort. Maar u weet inmiddels wel dat ik hier niet altijd in uw straatje schrijf. Ik heb vanmiddag naar de EK schaatsen gekeken. Die dames en heren stappen tijdens hun rondjes ook niet even uit de race om een kopje thee te drinken.
b. Ik leg mijn stop loss meestal niet in. Lees het volgende a.u.b. goed: dit betekent niet dat ik geen stop loss hanteer. Nope, ik bepaal mijn stop loss zelfs voordat ik in de trade stap. Ik maak hem alleen niet kenbaar aan het systeem. Het voordeel is dat de markt hem niet ziet, het nadeel is dat ik “erbij” moet blijven. Nog een nadeel kan zijn dat ik er te gemakkelijk mee om zou kunnen gaan. Als de koers op de stop komt dan zou ik kunnen denken: nog even wachten, misschien komt de koers zo wel weer terug. En voor je het weet.…..
2. Of ik de stop iedere dag opnieuw plaats? Wel, of ik hem plaats/inleg hebben we hierboven bij 1 beschreven. Maar dan, of ik hem iedere dag opnieuw aanpas? Née, bij een long positie neem ik een stop loss in gedachten die ik niet aanpas tenzij de trade in mijn richting gaat. Lees: omhoog gaat. Ik pas hem nooit (lees NOOIT) naar beneden aan.
Bij een trade die wel in mijn richting gaat kan ik natuurlijk wel de stop ophogen en als alles mee zit verandert de stop loss op een gegeven moment in een profit stop. Die je ook zou kunnen laten “trailen” om maar eens een mooi Nederlands werkwoord te gebruiken.
3. Wat te doen bij een gap?
Stel u zat aan het begin van de afgelopen beursweek long in de AEX dan had u van woensdag op donderdag te maken gehad met een gap, kijk maar:
Had u ergens voor woensdag u stop loss ingelegd dat trad de stop bij opening in werking en werd uw positie verkocht, een goede dertien punten lager. Daar bent u waarschijnlijk niet blij mee. Bij DeGiro kunt u ook een stop limiet inleggen. Dan combineert u uw stop loss (die dus bij opening in werk treedt) met een limiet. Die limiet kon bijvoorbeeld ongeveer in het midden van de gap liggen. In dit voorbeeld zou u dan nu (het is weekend) nog steeds met de positie zitten, uw limiet is na twee volle beursdagen nog steeds niet gehaald. En dat is niet het idee van traden.
Nu ga ik weer terug naar technische analyse en ga de vraag stellen of alles was te voorkomen en of u niet al uit de trade was gestapt! Had iets u kunnen doen besluiten uit de long trade te stappen? Ik ga al een tipje van de sluier oplichten en vertellen dat het antwoord komt uit de hoek van de technische analyse en hoogstwaarschijnlijk niet uit die van de kwantitieve, strategische of fundamentele analyse.
Hierboven staat ook de grafiek van de AEX, maar ik ben even terug in de tijd gegaan. Dit is de koersbeweging tot en met woensdag, inclusief de slotkoers. Daarnaast heb ik minder koershistorie weergegeven. Mijn vraag is: had een trader de gap kunnen voorkomen en eerder kunnen reageren én daarmee de gap niet meemaken? Ik denk dat er een kans was geweest, lees maar mee:
a. ik begin bij het wimpeltje. Dit is een continuatiepatroontje en afgelopen maandag brak de koers daar ook opwaarts uit. Dit zou u doen besluiten de longpositie te houden.
b. dinsdag brak de koers bij opening door de paarse horizontale weerstandslijn en intraday ging het zelfs nog hoger. Dat is een bevestiging dus positief! Echter, het slot op dinsdag was laag. Zo laag dat het niveau onder de paarse lijn kwam te liggen. Tel maar mee: dat zijn al twee waarschuwingen. Ik refereer ook vaak aan belletjes. Met heel veel fantasie zou je ook nog een zogenaamde counterattack kunnen zien, maar laten we die maar vergeten.
+++++ + + + + +
Het lijkt mij het beste de lockdown nog even te continueren.…nog niet alle ondernemers zijn failliet.
+++++ + + + + +
c. bij het slot van woensdag zouden we, ook weer met enige fantasie, een evening star kunnen zien. De candle van woensdag zien als een shooting star en die sluit ook weer onder de paarse lijn. Zo komen we ergens tussen de vier en zes belletjes. De stop loss die iemand in gedachten had is dan waarschijnlijk nog niet geraakt, maar zoals ik hierboven al schreef: Traden is Topsport. Je dient dus de markt op de voet te volgen en constant te re-ageren.
Je zou dus woensdag tegen het slot hebben kunnen besluiten de longpositie te sluiten of, en wie houdt je tegen, gedeeltelijk te sluiten. Donderdag zou je dan de gap niet of slechts gedeeltelijk hebben meegemaakt.
Ik sluit af met nog een tip: word nooit verliefd of raak nooit gehecht aan een positie. Wees op elk moment bereid om de positie eruit te trappen.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.