Wat een geweld zagen we gisteren binnen de AEX, in één klap ‑2,64% op het bord. Zo zien we maar dat de bomen niet tot de hemel groeien. We brengen eerst de AEX in kaart. Daarna bekijken we Unibail, Shell en ING. Deze namen stonden in de top 4 wat betreft de grootste klappers omlaag.
AEX
We zien dat op de chart dat de AEX aanzienlijk verzwakt is. Wanneer we naar de twee roze lijnen kijken, zien we dat we vanaf begin juni al bezig zijn met het vormen van een ASCENDING WEDGE. Een dergelijke patroon kenmerkt zich door hogere bodems en hogere toppen neer te zetten.
Sinds de doorbraak aan de onderkant van de WEDGE bewegen we langs de neergaande blauwe trendlijn. We staan inmiddels 5,50% onder de tijdelijke top op 584 punten, gevormd op 21 juli. We bewegen langzaam aan richting de ‘oversold’ zone en daarmee ook de eerste steunlijn op 527 punten. Indien de blauwe trendlijnen niet gebroken worden ziet het er op de korte termijn somber uit.
Unibail
Met een daling van bijna 9% heeft Unibail gisteren een oorwassing gehad. De slechte cijfers en de kans op een eventuele tweede golf van het virus spelen de koers parten. Wanneer we naar de commerciële vastgoedfondsen kijken zien we dat de angst snel kan toeslaan, geef de beleggers eens ongelijk.
Op de chart ditmaal geen spannende patronen. We zien eigenlijk een chart waar weinig muziek in zit op twee oplevingen na. Al vier à vijf maanden bewegen aan de onderkant van de lichtblauw gemarkeerde trading range. Het is nu opletten geblazen want met een uitstap richting de 40,50 EUR zone zoeken we de oude bodem van eind mei op. Houdt deze steunlijn nauwlettend in de gaten! We bevinden ons nu langzaam maar zeker in de ‘oversold’ zone. De waaghalzen welke eind mei durfden in te stappen, kwamen in een opwaartse golf van +80% terecht.
Shell
We zien de laatste tijd veel analyses van Shell tegenkomen. Gezien de weging van dit aandeel in de AEX en het grote aantal investeerders in Shell, kan een frequente update geen kwaad.
Dat Shell hard getroffen is door het virus weten we allemaal. Onder druk van de lagere olie- en gasprijzen en fikse afschrijvingen leed het in Q2 een miljarden verlies. Op de chart laat dit zijn sporen na. De steun op 13,60 is hiermee gebroken.
We komen hiermee in de tweede trading range (aangegeven met nummer 2), waarbij de oude steun dus veranderd in een weerstand. De aankomende dagen worden spannend. Rond dit prijspunt zie ik Shell als een koopje voor de beleggers met een lange adem. Het kan namelijk volgens analisten zomaar 1 jaar of langer duren voordat de olieprijs weer op normale niveaus komt.
ING
We sluiten af met ING, deze financial deed gisteren ongeveer ‑4%. Op het eerste gezicht is er nog geen reden tot paniek. Tussen maart en juni bewoog de koers gestaag tussen de 4,55 — 6 EUR. Begin juni werd de weerstand (bovenste zwarte lijn) gebroken. Een korte opwaartse beweging werd gevolgd door een langdurige adempauze tussen de 6 — 6,75 EUR.
Technisch gezien ligt de chart er wat zwakker bij, maar zoals gezegd nog geen reden tot paniek. De volgende punten vallen mij op, indien deze signalen doorzetten zou dat voor mij een reden zijn om een deel van de eventuele winst veilig te stellen.
- De steunlijn (bovenste zwarte lijn) op 6 EUR ligt onder druk. Wanneer de koers 3 à 4 dagen onder deze steun sluit, verzwakt het technische beeld aanzienlijk.
- Een negatieve kruising van het 20-daags en 50-daags gemiddelde lijkt aanstaande. Dit zou betekenen dat de groene lijn onder de rode lijn duikt, wederom een negatief signaal.
Conclusie
We zien drie aandelen waarvan de charts er wat negatief bij staan. De aankomende dagen zullen uitwijzen of de bulls de steunlijnen als (bij)koopmomenten zien of dat het vertrouwen toch echt even zoek is.
Disclaimer
De informatie is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of aankopen. Indien u gebruik maakt van de verstrekte informatie doet u dat voor eigen rekening en risico.
Mister Jordan heeft een long positie in Shell.