Op deze zaterdag wil ik u meenemen hoe ik een aandeel of in dit geval een index graag bekijk. Ik begin naar het grote plaatje te kijken a.d.h.v. de maandgrafiek, dan neem ik de weekgrafiek om daarna naar de daggrafiek te kijken. Als laatste zoom ik dan in op die daggrafiek.
Laten we de grafieken maar snel gaan bekijken!
Zoals gezegd pak ik eerst de maandgrafiek. Ik analyseer hier overigens de AEX, dat had ik nog niet vermeld.
Hoe is deze grafiek gemaakt? Elke maand slotkoers geldt als een punt op de grafiek en die worden met elkaar verbonden. Zo krijgen we een lijn die over alle slotkoersen loopt.
Op deze manier krijg ik een goed en vooral simpel beeld hoe de grote lijn loopt, of er een trend is en of ik op moet passen voor bepaalde bewegingen. Zo neem ik bijvoorbeeld waar dat vanaf 2008 de trend opwaarts was en dat er nu een beetje twijfel in de grafiek zichtbaar is of dat wel doorzet.
Onder de vlaggetjes ziet u iets ontstaan wat wel iets wegheeft van een hoofd-schouderformatie. Het is niet mijn bedoeling u bang te maken voor de mogelijke gevolgen, het is iets om gewoon even in het achterhoofd te houden.
Laten we naar de weekgrafiek gaan.
Hier zien we minder koershistorie maar meer detail. De maandgrafiek ging terug tot ongeveer 1994, de weekgrafiek laat koersen vanaf eind 2010 zien. Die periode heb ik overigens zelf gekozen. Ik heb de groene trendlijn getrokken om te laten zien dat de trend opwaarts is. U ziet natuurlijk zelf ook dat Covid-19 de koers onder die lijn deed vallen, maar ook dat we er nu ook weer boven bewegen. Zo kunt u ook een op zich enorme val in perspectief plaatsen.
Bij de rode pijl ziet u dat de AEX na het virus herstelde tot ongeveer een Fibanacci retracement niveau, zo rond de 76%. Nu wordt het voor de komende langere periode interessant om te zien of de recente daling van de koers gaat stoppen op een ander retracement niveau, zie de groene pijl.
Nog even als toevoeging, op de weekgrafiek maakte ik gebruik van de barchart.
Ik ga nu nog meer in detail met de daggrafiek, waar ik candlesticks gebruik.
Zagen we op de weekgrafiek dat de trend op zich nog stijgend is, op deze daggrafiek zien we dat de kortere termijn trend dalend is. Het is dus belangrijk voor u (en voor mij) op welk timeframe u wilt beleggen en/of traden. Bent u aan het beleggen op de langere termijn, dan is er niet zoveel aan de hand, zie de weekgrafiek. Belegt u op de een kortere termijn en zit u long in de AEX, beseft u dan goed dat u eigenlijk tegen de wind in aan het p.ssen bent, meestal is dat niet zo’n goed idee.
Als laatste neem ik u mee naar wederom de daggrafiek waar ik inzoom op bovenstaande dalende trendkanaal.
Diegenen die mijn columns regelmatig lezen weten dat het dalende trendkanaal niet perfect is. Bent u heel nieuwsgierig waarom ik dat stel, dan nodig ik u uit mijn eerdere schrijfsels te lezen. Binnen het dalende trendkanaal heb ik een groene stijgende trendlijn getekend. De AEX dook daar een paar dagen onder en de laatste drie beursdagen wist de koers er op of zelfs boven te sluiten. Dat is dus een redelijk gunstige ontwikkeling binnen het dalende trendkanaaltje.
Op moment van schrijven zie ik geen trade die van de grafiek af spat.
Conclusie:
Heeft u een longpositie met in het achterhoofd een langere termijn, dan mag u voor het moment gerust slapen. Immers, de trend is stijgend als u naar de weekgrafiek kijkt.
Zit u long met de bedoeling op de kortere termijn te scoren, dan p.st u eigenlijk tegen de wind in, geen goed plan.
Dan zijn er natuurlijk ook nog traders die naar uurgrafieken kijken, naar 10 minutengrafiek en naar minuutgrafieken en zelfs nog korter. Voor het gros van onze lezers heeft het weinig zin daarop in te gaan. Vandaar dat ik hier in het algemeen een week- en/of daggrafiek in mijn columns gebruik.
Zo, nu heeft u hopelijk een beetje een inzicht hoe dat ik het aanpak.
Ik wens u een heel prettige voortzetting van uw weekend!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.