Zoals ik een tijdje geleden al schreef komen de columns ietwat onregelmatiger. Ik ben vaak op een plek met falend internet. Het goede nieuws is dat eraan wordt gewerkt, maar dat neemt wat tijd in Brazilië. Ik ga met u een vijftal grafieken bekijken, waaronder de AEX.
AEX:
Direct maar met de AEX aan de slag. De H&S staat er nog én de AEX is uit de tradingrange gebroken.
Kijk voor de implicaties van de kop-schouder s.v.p. terug naar de uitgebreide analyse van de AEX op 23 januari van dit jaar. Meestal hebben de analyses niet zo'n lange houdbaarheidsdatum, maar dit keer wel.
Daar de index aan de onderzijde uit de tradingrange is gevallen, doet het verhaal van de kop-schouder nog steeds opgeld. Onlangs schreef ik dat bij een opwaartse uitbraak het hoofd-schouder verhaal in de prullenbak kon. Helaas is dat dus niet zo. Vandaag werd intraday de onderzijde van het blokje als weerstand getest en ik kan u melden dat de test geslaagd was.
Natuurlijk hoop ik dat de index weer terugkeert in de tradingrange, maar een meer waarschijnlijker scenario is een verdere rit naar beneden. Wilt u van de hoed en de rand weten: zie de column van 23 januari 2022.
Shell:
Shell ligt er wat minder dramatisch bij dan veel fondsen uit de AEX. Het is op het randje, maar de koers lijkt nog steeds in de falling wedge te zitten. Dat zou zoveel betekenen als dat de koers de eerder ingezette stijging zou kunnen hervatten.
Blijft u lekker in Shell zitten als dit aandeel in uw portefeuille zit, maar let wel: een uitbraak aan de onderzijde zou minder goed nieuws zijn. Denk dus goed na over waar uw stop komt te liggen.
DSM:
DSM heb ik onlangs ook beschreven. Het verhaal was dat als de koers uit het groenachtige blokje zou vallen dat de onderzijde van het rode blokje het koersdoel zou worden. Gisteren opende de koers van DSM bijna op dat niveau en daarna kwamen kopers in de markt.
De onderzijde van het rode blokje is dus niet gehaald, maar ik durf te schrijven dat dat alsnog wel gaat gebeuren. Natuurlijk hoop ik voor bezitters van DSM dat ik er flink naast zit, maar het is voor mij op dit moment een zeer waarschijnlijk scenario.
Mocht u aandeeltjes DSM bezitten dan is de vraag of u die rit wilt meemaken. Zo ja, dan kunt u blijven zitten. Zo niet dan is het beter morgen (donderdag) actie te ondernemen.
IMCD:
Wellicht kunt u zich het herinneren dat ik onlangs schreef dat IMCD de blauwe steunlijn zou gaan opzoeken? Wel, aan het begin van deze beursweek was het zover: de blauwe lijn werd aangetikt en stond er zelfs even onder.
De koers van IMCD is de laatste tijd te vangen binnen het rode dalende trendkanaal. Blijft de koers daarbinnen, dan moeten we dus voorsorteren op nog lagere koersen en wellicht dus ook een neerwaartse doorbraak van de blauwe steunlijn. Een minuscuul klein lichtpuntje is de positieve divergentie bij de RSI. Meer dan dat is het momenteel niet. Excuus dat ik geen beter nieuws heb. Mocht u sites met altijd goed-aandelen-nieuws willen hebben, dan zult u andere sites moeten bezoeken. Ik heb het voorrecht dat ik ongezouten mijn mening kan geven. Ik hoef geen verantwoording aan een bedrijf af te leggen.
Akzo:
+++++ + + + + +
Morgen (donderdag) komt de volgende column waarschijnlijk al. Ik zou zeggen maak er gebruik van en vraag snel uw favoriet aan. De kans is dan groot dat u hem morgen al in mijn stukje terug leest.
+++++ + + + + +
Ik kan helaas ook niets gezelligs over Akzo melden, of het moet een positieve divergentie bij de RSI zijn. Net als bij IMCD heb ik een rood dalend trendkanaal getekend en u ziet dat de koers dinsdag op de onderzijde opende. Gelukkig voor Akzo kwamen er meteen kopers in de markt die de koers opstuwden.
Wat nu? Wel, de koers heeft vandaag (woensdag) de groene horizontale lijn getest die nu dienst doet als weerstand. Op dat niveau kwamen verkopers weer in de markt die de koers drukten. Het was een dubbele weerstand want ook het midden van het dalende trendkanaal lag op dat niveau. Akzo zou best wat hoger kunnen, maar de trend is dalend. We moeten dus rekening houden met per saldo lagere koersen.
Ik zie u - zeer waarschijnlijk - morgen weer. Vraag uw favoriet(en) snel aan!
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.