Terwijl Amerika nog aan het tellen is en Biden een voorsprong lijkt te hebben en het afwachten is of er nog iets uit de hoge hoed wordt getoverd al dan niet via rechtszaken kijk ik naar vijf grafieken. Maar liefst vier van die vijf grafieken zijn eerdere verzoeken door lezers van mijn columns. Wat in het vat zit verzuurd niet zullen we maar zeggen.
RD/ Koninklijke Olie, Heineken, Nokia en Ericsson zijn de verzoeknummers en daar voeg ik zelf de AEX aan toe.
Op 28 oktober moet lezer dmantione gedacht hebben laten we Marcel eens aan het werk zetten en diende 3 verzoeken in: Heineken, Nokia en Ericsson. Wel, u heeft even moeten wachten, maar vandaag bent u aan de beurt. Ik steek van wal met Heineken.
Laten we direct eens naar de de laatste candle op de grafiek kijken, die van gisteren! Het lijkt wel een raket die opstijgt, wat een stijging! De laagste koers gisteren was euro 76,16 en de hoogste koers 79,46. Uiteindelijk sloot Heineken 2 dubbeltjes lager. Is Biden zo’n Heineken drinker? Hoe mooi en indrukwekkend ook, in wezen verandert er niet zo heel veel aan het technische beeld. De bierbrouwer blijft daarmee binnen de horizontale tradingrange met als grenzen euro 74,65 aan de onderzijde en euro 80,25 aan de bovenzijde.
Op moment van schrijven zou ik er een Houden stempel op zetten.
Het tweede verzoek van dmantione is Ericsson.
Ik heb iets meer koershistorie neergezet dan bij Heineken. De bierbrouwer komt regelmatig voorbij in mijn columns dus die koersontwikkeling zit een klein beetje in uw hoofd, maar vandaag kijk ik voor de eerste keer naar Ericsson. Vandaar een grafiek die iets verder teruggaat in de tijd.
U ziet de daling door Covid en het daaropvolgende herstel. Dat herstel brengt het aandeel tot ver boven de toppen van voor het virus. Rechts op de grafiek ziet u dat het Ericsson even lukte de toppen van juli en augustus (2020) opwaarts uit te nemen maar die pret was geen lang leven beschoren.
Aan de onderzijde hebben we nu de redelijk belangrijke lichtgroene trendlijn (3 tot 5 keer geraakt) en de veel minder belangrijke blauwe stijgende trendlijn. Aan de bovenzijde heb ik de rode horizontale weerstandslijn op 105 Zweedse Kronen getekend. Ik ben geen waarzegger maar ik weet wel wat er bij Ericsson gaat gebeuren! Het aandeel valt namelijk binnenkort door de blauwe trendlijn of breekt opwaarts door de rode lijn. Ik weet alleen nog niet welke het gaat worden. Flauw, niet? Ja, in wezen is het flauw maar daar komt het wel op neer. Uit deze grafiek haal ik niet het meest waarschijnlijke scenario, dus lezers van mijn columns weten al een beetje wat ik dan denk: Volgende grafiek!!
Ook op dit aandeel zou ik het Houden stempel zetten en vergeet u uw stop niet!
Zoals gezegd zette lezer dmantione mij aan het werk met drie verzoeken dus hier is de derde en laatste.
Na Nokia kijk ik ook nog naar de AEX en RD.
Ook hier ziet u weer genoeg koershistorie om te zien wat Nokia voor Corona deed en natuurlijk ook daarna. Het herstel na het virus bracht Nokia met enige moeite iets hoger dan de top net voor de koersval, maar bij lange na niet bij de toppen uit 2019.
Rechts op de grafiek zet Nokia onder de blauwe dalende trendlijn lagere toppen en lagere bodems neer. Onlangs zakte Nokia met geweld en met een gap door de rode horizontale steunlijn. Als u consequent stops toepast moet uw stop zijn geraakt en bent u uit Nokia gegaan.
Het koersverloop helemaal rechts op de grafiek, binnen de twee zwarte lijntjes, waarschuwt mij voor een waarschijnlijk verdere daling. We gaan het de komende periode meemaken.…
Dit aandeel zou bij mij op moment van schrijven op Verkopen staan.
Op 30 oktober kwam lezer Petra en/of Dirk met het verzoek eens naar RD te kijken, of het door een positieve divergentie bij de RSI niet koopwaardig zou zijn.
Wel, er staat inderdaad een positieve divergente i.c.m. een extra aantal positieve ontwikkelingen. RD heeft recent een aantal keren (succesvol!!!) de bodem van maart 2020 getest, is opwaarts door twee (een getekend, een niet getekend) dalende trendlijnen gestegen en heeft de afgelopen beursdagen een heerlijke stijging laten zien.
Hoe mooi ook en noem me veeleisend, ik wil graag een opwaartse doorbraak van het niveau 11,50 — 11,60 zien. Pas dan ben ik om. De laatste twee beursdagen was Kon. Olie daarmee aan het stoeien en ook vandaag weer, de beurs is inmiddels open. Op moment van schrijven zit ik op Houden (met uw stop!) en boven de rode weerstandslijn ga ik naar (speculatief) Kopen, natuurlijk i.c.m. een stop loss.
U heeft nog een grafiek tegoed en dat is de AEX.
Wat een stijging de afgelopen dagen!!! Nog niet zo heel lang geleden zakte de index onder de rode dalende trendlijn door de steun op 535 en begon het er potentieel somber uit te zien. Echter, de index greep de laatste reddingsboei in de vorm van de steun van het dalende trendkanaal. De drenkeling werd aan boord gehesen en herstelde in rap tempo: 535 werd snel opwaarts uitgenomen en kijk wat er daarna gebeurde. Deze grafiek is tot en met het slot van gisteren. De beurs is inmiddels open en ik kan u verklappen dat onze beursgraadmeter op moment van schrijven de bovenzijde van het dalende trendkanaal test.
Op 30 oktober raakte de AEX op een haar na 529 en vandaag (intraday) bijna 573! Dat zijn even 43 punten. Dat is allemaal heel mooi, maar daar kunnen we nu niets meer mee, dat is gebeurd. Waarschijnlijk is nu dat de index de bovenzijde van het licht dalende trendkanaal gaat testen en als er geen opwaartse uitbraak komt zou de index weer kunnen gaan dalen. Natuurlijk speelt er op moment van schrijven een hot item en dat is wie het gaat worden: Trump of Biden. En de uitkomst zou wel eens een nieuwe impuls kunnen geven, lees een uitbraak uit het trendkanaal.
Voor nu is dat alles onduidelijk en hoe mooi de stijging ook is, ik ben nu voorzichtig. Bij een eventuele opwaartse uitbraak gevolgd door een opwaartse doorbraak van de top uit oktober word ik weer positiever.
Moge de beste voor Amerika en de wereld winnen!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.