Het is weekend, de beurzen zijn gesloten en dat is hét moment om rustig naar grafieken te kijken. Geen beweging in de koersen, geen afleiding, puur de grafieken zoals ze op dat moment zijn. Vandaag passeren de AEX, Koninklijke Olie, Ahold Delhaize en Aperam de revue. Ik begin met het aandeel uit de AMX.
Via Aperam ga ik naar Ahold en RD om met de AEX af te sluiten.
De koersbeweging van het aandeel Aperam beweegt al sinds juni binnen een horizontale bandbreedte met euro 26,25 als bovengrens en euro 23,50 als ondergrens. In september zakte Aperam uit die tradingrange met als gevolg dat het koersdoel 20,75 werd. U ziet ook dat subjectieve technische analyse niet altijd uitkomt, want de vijfde beursdag kroop Aperam alweer binnen de tradingrange. Als u het nut van een stop loss nog niet inzag, dan weet u nu waarom ik daar altijd op hamer.
Na de terugkeer binnen de tradingrange besloten kopers Aperam helemaal naar de bovenkant te tillen, richting euro 26,25. Nu het aandeel daar is aanbeland lijkt op basis van de laatste twee candles de kracht er even uit. Logisch zou zijn dat het aandeel dan weer toe is aan een beweging naar de onderkant van de range. Mocht er in de komende periode nu een uitbraak aan de bovenzijde komen dan zou euro 29 het koersdoel worden. De top van begin juni zou de eerste te nemen horde worden.
Zoals geschreven ga ik door met Ahold.
Vier lijnen op de daggrafiek van Ahold-Delhaize waarvan de rode trendlijn momenteel de minst belangrijke is. De belangrijkste is m.i. de groene horizontale intra chartlijn op euro 24,40. Deze lijn moet het houden om te voorkomen dat de grootgrutter verder wegvalt. Afgelopen vrijdag werd die lijn getest en daarna kwamen de kopers in de markt en is Ahold voor nu veilig.
Wil Ahold-Delhaize hogere regionen gaan opzoeken dan is de opwaartse doorbraak van de oranje lijn op euro 24,75 een vereiste. Deze horizontale weerstandslijn ligt op moment van schrijven nagenoeg op hetzelfde niveau als de zwarte dalende weerstandslijn. Als in de komende beursweek de zwarte en vooral oranje lijnen opwaarts worden uitgenomen dan zou AH kunnen opstomen naar de rode dalende trendlijn.
Tot voor kort beschreef ik Koninklijke Olie als dood kapitaal, oninteressant om in de portefeuille te hebben, maar er is de afgelopen week nieuws van het front. Dus snel door naar de grafiek van RD.
Ik wil de aandacht vestigen op twee positieve ontwikkelingen in de daggrafiek van RD. De eerste is de tot nu toe geslaagde test van de bodem van maart dit jaar. Op 2 oktober tikte Olies als low euro 10,10 aan en veerde daarna gelukkig op. Inmiddels zien we waar dat toe leidde, want kopers begonnen over elkaar heen te rollen en dat zorgde ervoor dat de koers opwaarts door de rode dalende trendlijn ging. Dat had ik niet 1,2,3 verwacht, maar is zeker mooi om te zien! De RSI, de indicator onder de grafiek, bevestigt de beweging.
Dat zijn mooie wapenfeitjes, maar voor het mooie moet RD nu ook nog afrekenen met de oranje horizontale weerstandslijn op euro 11,50. Ik bedoel, dit is al mooi en het moet ergens beginnen, maar boven euro 11,50 krijgen we meer “zekerheid” dat het aandeel nog verder omhoog kan.
Als laatste grafiek voor vandaag heb ik de AEX.
Ik heb hier gekozen voor een beperkt stuk koershistorie op de daggrafiek. Dit doe ik omdat ik met name de beweging binnen het stijgende trendkanaaltje interessant vind. Voor de regelmatige lezer van mijn columns geen echte verrassing.
Even kort beschrijven wat er is gebeurd. Onder de oranje dalende trendlijn testte de AEX de bodem van begin september, zo rond 535. De test is geslaagd en al snel kon ik het stijgende trendkanaaltje gaan tekenen. Daarbinnen kwam het tot een aanval op de oranje trendlijn, gevolgd door een opwaartse uitbraak en een test van die lijn. Bijkomend voordeel is dat de RSI onder de grafiek de uitbraak bevestigde. Afgelopen vrijdag zien we een zeer sterke beursdag, want de AEX brak zelfs opwaarts uit het stijgende trendkanaaltje. Nogmaals, dat is zeer sterk, maar de vraag rijst bij mij dan wel of de index dat volhoudt.
Ik vermoed dat de AEX haar kruit met de beweging van afgelopen vrijdag heeft verschoten en iets zal moeten inleveren. Dit komt mede door het aantikken van een (niet zo heel erg belangrijke) weerstand op 568,60 punten. Dus ik verwacht ergens de komende beursweek een stapje terug, hetgeen helemaal niet erg is. Het zou zelfs heel mooi zijn, terugtrekken, hergroeperen en vervolgens wellicht een volgende aanval op de rode horizontale weerstandslijn. Ik ben benieuwd hoe het zal lopen komende beursweek.
Voor nu wens ik u een zeer prettig weekend!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.