Vorige week een aparte beursweek, de Europese beurzen waren de hele week gewoon geopend terwijl men in Amerika anderhalve handelsdag heeft overgeslagen in verband met de feestdagen Thanksgiving en Black Friday aldaar. In Amerika presteerden de beurzen in aanloop naar Thanksgiving en Black Friday al erg goed. De indices daar presteren zeer goed en blijven de records van de afgelopen periode aanscherpen. De Dow Jones staat inmiddels al boven de 19.150 punten terwijl de S&P ruim boven de 2.200 punten staart. Tijdens de feestdagen in Amerika werd duidelijk dat Europa moeilijk op gang kan komen zonder de gangmaker uit Amerika. Gedurende beide dagen waren de beurzen zeer afwachtend wat resulteerde in sessies die vrijwel de hele dag rond de slotkoers van de vorige dag bleven staan. Uiteindelijk dus enkele mooie plussen in Europa waardoor men nu voor de uitdaging staat om voorlopig afscheid te nemen van de weerstandzones.
Voor de derde week op rij eindigt de AEX hoger dan het slotstand van de week daarvoor. Inmiddels is de AEX uitgekomen bij de zeer stugge 458 – 460 weerstand zone en de koers van de AEX blijft hier nu hangen. Wat opvalt is dat de AEX de afgelopen drie dagen blijft hangen tussen de 456 – 458 punten. De stagnatie van de AEX binnen deze range van twee punten kan duiden op twee dingen: 1) Een tussenpauze in een rally richting de 475 – 478 punten, in dit geval zou de 456 – 458 als betrouwbare bodem kunnen fungeren. 2) Topvorming rond de 458 punten, in dit geval kan de AEX weer een kleine correctieve beweging laten zien tot de 453 of 448 punten voordat de uptrend weer kan worden hervat.
Het technisch beeld van de AEX op de middellange termijn blijft ”Bullish”, sinds de bodem van de AEX op 378 punten in februari zit de index in de lift. In juli dit jaar bereikte de AEX voor het eerst dit jaar de zone rond de 458 punten. Sindsdien zien we een zijwaarts koersverloop voor de AEX, de index beweegt tussen de 437 – 458 punten. Binnen dit zijwaartse koersverloop van het afgelopen half jaar heeft de index drie keer een bodem genoteerd op de bodemlijn van 437,6 punten. Hiermee heeft de index een driedubbele bodemformatie neergezet op de dagchart. Deze formatie is Bullish van aard en bij een uitbraak aan de bovenkant (458−460) wordt het koersdoel voor de AEX 475 – 478 punten.
Aan de onderkant van de chart zien we dat de opwaartse druk voor de AEX wordt opgeschroefd. De oplopende lijn onder de bodems is de 437,6 bodemlijn inmiddels ruim gepasseerd wat betekend dat het speelveld voor de AEX wordt verkleint. De steunlijn komt nu uit rond de 445 punten net als het 200-daags gemiddelde en de horizontale steunlijn rond dit punt. Een koersval onder deze steunlijn zou het technisch beeld van de AEX aanzienlijk veranderen.
Weerstand voor de AEX nu dus eerst de 458 – 460 punten met daarboven de 463 en de jaartop op 466,17 als weerstand. Aan de onderkant steun voor de AEX nu eerst op 455 punten waarna het 50-daags gemiddelde wacht rond de steunzone van 452 punten. Hieronder steun voor de index op 448 en 445 punten.
Daily AEX:Op de uurgrafiek van de AEX is ook een mooie uptrend te zien. Na het bereiken van de weerstand rond de 459,5 punten viel de AEX diep terug richting de 445 punten. Deze steunlijn bleek op de uurchart al een belangrijk punt op de dagchart aangezien de koers van de AEX hier de afgelopen periode vaak is opgevangen. Na het bereiken van de 445 punten steun heeft de index een mooie uptrend tot de 456 – 458 neergezet, hier blijft de AEX nu hangen. Aan de bovenkant geraakt men niet boven de 458 punten terwijl de 456 steun de koerst opvangt. De AEX zit nu al drie dagen ”gevangen” in deze tradingrange van twee punten en het lijkt nu een kwestie van tijd voordat men een kant gaat kiezen. Aan de bovenkant wacht weerstand op 459,5 en 463 punten terwijl bij een uitbraak naar beneden er steun zal wachten op 456, 453 en 448,8 punten.
Hourly AEX:Aandeel in focus:
Vandaag bespreek ik het aandeel ABN AMRO. De Nederlandse bank heeft de afgelopen dagen een kleine terugval op de uurchart laten zien. Het fonds dat genoteerd staat op de Nederlandse AEX index heeft na de dip in juni een opmerkelijk knap herstel getoond. De koers van ABN AMRO klom uit het dal van 14 tot maar liefst 22 eerder deze maand. Na het bereiken van deze 22 weerstand is de AEX teruggevallen richting de huidige niveaus rond de 20,1. Hier komt de koers van ABN een dubbele weerstand tegen: de oplopende bodemsteunlijn die de uptrend vanaf juli volgt & de horizontale steunlijn rond de 20−20,1. Verder zien we ook het oplopende 50-daags gemiddelde in de buurt komen van de huidige steunniveaus. De druk aan de onderkant van de chart wordt nu dus opgevoerd. Nu het aandeel weer wat lager staat en enkele steunniveaus tegenkomt wachten er mogelijkheden voor ABN AMRO tot een opwaartse beweging richting de 20,75−21,05. Daarom nu een LongKans voor ABN AMRO:
- LongKans ABN AMRO
- Koersdoel: 20,75−21,05
- StopLoss: 19,4
In mijn TA van vrijdag besprak ik het fonds DSM. Het aandeel stond vrijdag dicht tegen de weerstandzone van 58−58,75 punten en leek daarom klaar voor een stapje terug. Daarom gaf ik een Shortkans uit voor het aandeel DSM. Na een stroef begin vrijdag waar de koers van DSM inderdaad wat terugviel zagen we in loop van de dag een knap herstel van het fonds. Hiermee sloot DSM de week af op 58,3 en blijft het voorlopig nog tussen de twee eerder beschreven niveaus hangen.
Hourly DSM:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
US Markets