De AEX heeft de afgelopen week een zeer volatiel verloop gekend met sessies waar de verschillen intraday soms tussen de 3 – 5% lagen. Dit alles had te maken met de volatiliteit in aanloop naar én na de uitslag van de presidentsverkiezingen in de VS. De AEX brak met erg veel gemak met enkele weerstanden die de index toegang verleenden richting de bovenkant van de huidige tradingrange rond de 458 – 460 punten. Na de laatste test van de 458 weerstand vorige week viel de AEX in rap tempo terug richting de steunzone van 445 – 446 punten. Vanaf dit punt is de AEX de laatste dagen weer aan het opkrabbelen richting de eerder genoemde niveaus. Op het zeer korte termijn beeld is hier dan ook een kleine opgaande bodemlijn waar te nemen die onder druk komt te staan mocht de AEX vandaag terug vallen richting de 448 – 449 punten.
Op de middellange termijn blijft het technische beeld voor de AEX er positief uitzien. De index zit sinds februari dit jaar in een duidelijke uptrend nadat de index een bodem noteerde op 378 punten. Vanaf hier is er een oplopende bodemlijn waar te nemen die de index steun biedt. De AEX zal moeten meebewegen met de diagonale bodemlijn om de opgaande trend in tact te houden. De steunnniveaus van de AEX worden nu opgehoogd terwijl men weerstand ondervindt van de weerstandniveaus rond de 451 – 453 punten. Hiermee wordt het speelveld voor de index wat verkleint maar uiteindelijk zal mijn inziens de druk omhoog groter zijn dan de druk richting de onderkant van de chart. Daarnaast zien we aan de onderkant nu een zeer sterke nieuwe bodem gevormd worden (442−445) die hoger ligt dan de bestaande drie-dubbele bodem op 437.6:
- De diagonale oplopende bodemlijn komt samen met het 200-daags gemiddelde rond 442 punten.
- Het grijs gemarkeerde gebied toont aan dat het 442 – 445 steungebied de laatste maand in staat is de koers van de AEX op te vangen (met uitzondering van de reactie op de verkiezingen in de VS).
- De driedubbele bodemformatie op de 437.6 lijn blijft geldig. Bij een uitbraak boven de 458 – 460 wordt het koersdoel voor de AEX 475 – 478 punten.
Weerstand voor de AEX nu dus eerst de 451 punten met daarboven tot 453 punten een weerstandsgebied voor de AEX. Hierboven ligt de weg open voor de index om door te stoten richting de bovenkant van de range op 458 – 460 punten. Steun voor de AEX nu eerst 448 – 449 punten met daaronder de beschreven steunzone rond de 442 – 445 punten hieronder zal het technisch beeld van de AEX er slechter uit zien en is een terugval richting eerst 437 en later 428 niet ondenkbaar.
Daily AEX:Op de uurgrafiek van de AEX is de laatste dagen een mooie opwaartse trend te zien die nu onder serieuze druk komt te staan. Na het matige einde van de handelsdag gisteren heeft de AEX gebroken met de onderkant van het trendkanaal. Hieronder werd de koers van de AEX opgevangen door de steunzone van 448 – 449 punten waarna de index heeft getracht de opgaande trend weer te hervatten. De onderkant van het trendkanaal dat eerst als steun diende biedt nu weerstand aan de koers, daarnaast is de weerstandlijn van 451.7 ook nog een sta-in-de-weg voor de AEX. Hierdoor is het de AEX nog niet gelukt om de opgaande trend te hervatten. Ook op de uurchart blijft de weerstand rond 451 – 453 punten een groot obstakel voor de AEX, men zal met deze weerstand moeten breken voordat de bovenkant van de tradingrange op 458 punten weer getest kan worden. Aan de onderkant nu steun voor de AEX op 449.1 met daaronder 448 en 444 – 445 als steun op de uurchart van de AEX.
Hourly AEX:Aandeel in focus:
Vandaag bespreken we het aandeel Gemalto dat al sinds medio 2015 in zwaar weer verkeert. De Nederlands-Franse chipproducent kon in 2015 nog rekenen op koersen van rond de 85 maar is sindsdien diep teruggevallen richting de huidige koers van 47. Nadat het bedrijf eind oktober de winstverwachtingen naar beneden bijstelde viel de koers van Gemalto met meer dan 10% in een dag tijd terug. Sindsdien lijkt de koers van Gemalto een bodem te vormen rond de 47 om de draad weer op te kunnen pakken. Met deze bodem staat de koers van Gemalto op de laagste stand sinds 2012.
Op de uurchart zijn de gevolgen van het naar beneden bijstellen van de winstverwachting goed te zien. Het aandeel laat een enorm GAP op de uurchart zien dat niet meer kon worden gedicht. Intraday zien we zelfs dat Gemalto op 28 oktober al terug was gevallen richting deze 47 steun. Op de uurchart is nu goed te zien dat de koers van Gemalto aan het consolideren is rond deze steun en een bodem lijkt in de maak. De koers van Gemalto is weer toe aan een beweging UP:
- LongKans Gemalto
- Doel: 50.3−51
- StopLoss: 45.4
Gisteren beschreef ik een Longkans voor het aandeel Boskalis. Het Nederlands baggerbedrijf wil dit jaar nog niet omhoog en zit in een neergaande trend. In deze trend heeft het aandeel nu de onderkant van het trendkanaal bereikt waar steun verwacht kan worden. Rond deze steunniveaus zal de opwaartse druk wat toenoemen, daarom verwacht ik nog steeds een opwaartse beweging voor het aandeel.
Na de daling van 0.14 gisteren staat de koers van het aandeel nu echt tegen de steunzone aan wat voor een kleine opleving kan zorgen. Daarom blijft de Longkans voor Boskalis voorlopig staan onder dezelfde voorwaarden: http://www.usmarkets.nl/technische-analyse/159816-ta-aex-opwaartse-druk-wordt-opgevoerd.html
Hourly Boskalis:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
US Markets