...

TA: AEX kraakt en breekt met 520/523 steunzone. Volgende halte gapclose 513?

16 juni 2017, 07:19 | Daïm Boscart | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Na enkele dagen van span­ning in Europa en met name op de AEX zagen we daar gis­teren dan toch ein­delijk de lang verwachte door­braak aan de onderz­i­jde van de trad­in­grange. De AEX bewoog de afgelopen peri­ode enkel nog bin­nen een band­breedte van zo’n acht pun­ten waar de index aan de bovenkant werd weer­houden om verder te sti­j­gen rond de 528529 pun­ten ter­wi­jl aan de onderkant een belan­grijke ste­un­zone wachtte op de index rond de 520523 pun­ten. Zoals ik de afgelopen dagen al had omschreven kwam deze ste­un­zone serieus onder druk te staan waar­door een neer­waartse door­braak in mijn gevoel onver­mi­jdelijk was. En zo gebeurde het dan ook ein­delijk gis­teren, de AEX heeft defin­i­tief kant gekozen door de 520 neer­waarts te door­beken en zo de trad­in­grange aan de onderkant te ver­lat­en. Ook in Duit­s­land was er onrust na het bereiken van nieuwe All Time High, de index kelderde inmid­dels al ruim 200 pun­ten sinds deze top waar­door ook de DAX erg onder druk komt te staan. Rond het sluiten van de mark­ten noteert de DAX echter nog wel rond de veilige” 12.67512.700 pun­ten waar weer wat opwaartse druk kan ontstaan. Op Wall Street is men er nog steeds niet uit en na een zenuwachtige open­ing van de beurzen in de VS kri­jgt men het nog steeds niet voor elka­ar om een neer­waartse beweg­ing te forceren. Van­daag staan op het pro­gram­ma de CPI in Europa en cijfers op de huizen­markt in de VS. Voor de BULLS op Wall Street is het niet te hopen dat de NAS­DAQ een­zelfde beweg­ing maakt als vorige week aangezien deze beweg­ing tot op heden voor de groot­ste onrust in het afgelopen half jaar heeft gezorgd.


Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: Vanaf 1 jan­u­ari 2017 ver­stu­urt anal­ist Daïm Boscart in samen­werk­ing met senior Trad­er Guy ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt d
it abon­nement uit­proberen tot 1 augus­tus 2017 voor slechts €29,-. Voor meer infor­matie zie: 


Wall Street
Op Wall street zien we oplopende ver­schillen tussen de indices. Waar de Dow Jones erg sterk is oogt de Nas­daq bijvoor­beeld een stuk zwakker de afgelopen dagen. Daar­naast staat ook de Dow Trans­port nog ruim van haar top ver­wi­jdert en bli­jft de S&P 500 redelijk liggen. Naast de ver­schillen die we al zagen tussen Europa en de VS ontstaat er momenteel dus ook scheef­groei in de VS zelf. Dit doet de beurzen geen goeds, diver­gen­tie tussen de mark­ten is vaak een onrust­stok­er” omdat dit vaak een voorteken is van een grotere beweg­ing die zal gaan komen.

De Dow Jones is na het bereiken van de All Time High rond 21.392 pun­ten zak­te de index gis­teren weg tot 21.261 pun­ten. Het begon er dan ook ein­delijk eens op te lijken dat ook de Dow Jones het zwaar ging kri­j­gen. Niet heel gek gezien de ontwik­kelin­gen aldaar, de index staat enorm onder druk door de weer­stand ron­dom de top­pen. Daar­naast staan de tech­fond­sen, waar­van er ook een paar grote in de Dow zit­ten, onder druk en zien we verder dat ook energie­fond­sen zoals Chevron en EXXON het moeil­ijk hebben door de fors dal­ende oliepri­js. Zo is de sti­jging van de Dow Jones de afgelopen dagen veroorza­akt door een beperk­te groep fond­sen bin­nen de index. Echter zijn dit wel de grote aan­de­len bin­nen de pri­js­ge­wogen index zoals Cater­pil­lar, Boe­ing, Trav­el­ers en 3M die de kar trekken. Kijk­end naar een overzicht van de aan­de­len bin­nen de Dow Jones zien we dat naast de Dow Jones slechts 45 andere fond­sen ook rond hun All Time High noteren. Dat de sti­jging niet mark­t­breed” is, ook niet bin­nen de fond­sen van de index zelf, is wel een belan­grijk teken voor mij. Deze ontwik­kel­ing geeft aan dat de sec­toren die ik zojuist noemde het erg zwaar hebben en daarom wat verder kun­nen wegza­kken. Daar­naast staan de finan­cials op Wall Street ook nog ver van hun top­pen door de dal­ing die het rond de peri­ode maart moest ver­w­erken.

Wat we kun­nen gaan zien en wellicht al beschouwen de afgelopen dagen is een sec­tor­ro­tatie. Dit fenomeen is typ­isch Amerikaans en komt vaak bij bepaalde events of waarschuwin­gen zoals we die laatst over de tech­sec­tor zagen. Tech­be­leg­gers”’ ont­trokken hun geld van de Nas­daq en investeerde dit in andere sec­toren zoals duidelijk was te zien in de Dow Jones die geen krimp gaf ondanks dat Apple een draai om haar oren kreeg. Deze ontwik­kel­ing zorgt natu­urlijk ook voor de nodi­ge diver­gen­tie op de beurs en is een eerste waarschuwing voor beleg­gers. Als geld uit een sec­tor wordt ont­trokken is er vaak wat aan de hand, zoals bijv. de waarschuwing van Gold­man Sachs vorige week. Echter geloof ik niet dat enkel de techaan­de­len te scherp gepri­jst zijn, de hele markt staat momenteel op scherp en het is wacht­en op de eerste serieuze tik omlaag om te zien wat de ste­un­zones onder de top­zones kun­nen beteke­nen.

Een hogere bodem bin­nen de UPtrends is zek­er mogelijk maar er kun­nen ook enkele zeer belan­grijke ste­un­li­j­nen wor­den getest. Zo viel de Nas­daq gis­teren tijdelijk terug tot 6.100 pun­ten waarmee de index uit het oplopende trend­kanaal van novem­ber 2016/2017 viel. Gelukkig voor de Nas­daq wist men op tijd de rug te recht­en voor­dat er een verdere neer­waartse stoot voor de index vol­gde. Uitein­delijk sloot de index met een beschei­den ver­lies van 30 pun­ten op 6.165 pun­ten waar­door men wel weer bin­nen het oplopende trend­kanaal noteert maar nog steeds erg dicht bij de onderkant staat. Een nieuwe dal­ing voor de Nas­daq zal dus hoogst­waarschi­jn­lijk lei­den tot een neer­waartse uit­braak waar­na de Nas­daq op bezoek kan gaan bij de 5.8006.000 zone.

Hourly Dow Jones:Dai­ly Trans­port:Dai­ly NAD­SAQ:AEX
De AEX liet gis­teren een lang verwachte beweg­ing zien door met een flink aan­tal pun­ten te zakken. De Ned­er­landse hoofdin­dex kwam de afgelopen dagen namelijk serieus onder druk te staan door de zijwaartse trad­in­grange waar de AEX in bleef hangen. De index hield enkele weken vast aan een krap speelveld met een band­breedte van slechts acht pun­ten: de 520 – 528 trad­in­grange. Elke opwaartse beweg­ing werd verkocht rond de 528 pun­ten wat er voor zorgde dat een opwaartse uit­braak uit­bleef. Aan de andere kant zagen we aan de onderkant dat de dalin­gen wer­den opgevan­gen door de 520523 ste­un­zone waar­door de koers van de index enkele weken bin­nen deze range kon bli­jven staan. In de tussen­ti­jd liepen de ste­un­li­j­nen gewoon” verder op richt­ing de trad­in­grange. Vorige week kwa­men de eerste BEAR­ISH sig­nalen voor de AEX dan ook al bin­nen. De index brak met het 50-MA en viel ook buiten het oplopende trend­kanaal van 2017. Dit zorgde natu­urlijk voor extra verkoop­druk en zo kwam het tot een test van de 520 ste­un­zone. Deze ste­un­zone begaf het uitein­delijk en dit was con­form verwacht­ing, de tech­nis­che indi­ca­toren voor gis­teren waren sim­pel­weg erg ongustig voor de AEX:
  • De AEX sloot woens­dag voor de derde keer op rij onder het 50-MA. Dit is voor het eerst sinds novem­ber 2016 (begin Trump Rally)
  • De AEX noteert onder het oplopende trend­kanaal van 2017.
  • De AEX sloot woens­dag met een invert­ed ham­mer can­dle­stick patroon. Na de test van de 528 pun­ten viel men 67 pun­ten terug richt­ing het einde van de dag. Een duidelijk sig­naal van oplopende verkoopdruk.

  • Verder zagen we gis­teren wederom een grote rode can­dle­stick die het ver­haal van de vorige can­dle­stick bevestigt.
Nu de AEX onder de 520 pun­ten is geza­kt geloof ik dat we de komende dagen in de oude trad­in­grange van 506520 pun­ten zijn belandt. Aan de onderkant wacht een mooie ruime speel­ruimte die de index kan terug­bren­gen tot wel 506 pun­ten. Het eerste doel voor de index is echter de GAP­close van de AEX koers van eind april. Des­ti­jds brak de AEX uit de 506520 weer­stand door vanaf 513 pun­ten boven de 520 pun­ten te sluiten. Sinds­di­en is de AEX niet meer serieus onder de 520 pun­ten geweest, gis­teren brak men dan ein­delijk toch door deze 520 ste­un waar­door de index hard op weg was om de ruimte op de grafiek te dicht­en. Ik kan mij dan ook niet aan de indruk ont­trekken dat de komende dagen de focus zal gaan liggen op het sluiten van deze GAP. Zodoende is mijn pri­maire doel voor de AEX de komende dagen deze 513 GAP­zone met daaron­der een mogelijke uitsch­i­eter tot 506 pun­ten. Aan de bovenkant zal men hin­der ondervin­den van de 520 weer­stand die samen met de 523 pun­ten als een lastige weer­stand­szone zal gaan dienen.

Dai­ly AEX:Hourly AEX:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.