Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: Vanaf 1 januari 2017 verstuurt analist Daïm Boscart in samenwerking met senior Trader Guy ook signalen op aandelen en indices via de ”TA Trading Aandelen & Indices Service”. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 augustus 2017 voor slechts €29,-. Voor meer informatie zie:
Wall Street
Op Wall street zien we oplopende verschillen tussen de indices. Waar de Dow Jones erg sterk is oogt de Nasdaq bijvoorbeeld een stuk zwakker de afgelopen dagen. Daarnaast staat ook de Dow Transport nog ruim van haar top verwijdert en blijft de S&P 500 redelijk liggen. Naast de verschillen die we al zagen tussen Europa en de VS ontstaat er momenteel dus ook scheefgroei in de VS zelf. Dit doet de beurzen geen goeds, divergentie tussen de markten is vaak een ”onruststoker” omdat dit vaak een voorteken is van een grotere beweging die zal gaan komen.
De Dow Jones is na het bereiken van de All Time High rond 21.392 punten zakte de index gisteren weg tot 21.261 punten. Het begon er dan ook eindelijk eens op te lijken dat ook de Dow Jones het zwaar ging krijgen. Niet heel gek gezien de ontwikkelingen aldaar, de index staat enorm onder druk door de weerstand rondom de toppen. Daarnaast staan de techfondsen, waarvan er ook een paar grote in de Dow zitten, onder druk en zien we verder dat ook energiefondsen zoals Chevron en EXXON het moeilijk hebben door de fors dalende olieprijs. Zo is de stijging van de Dow Jones de afgelopen dagen veroorzaakt door een beperkte groep fondsen binnen de index. Echter zijn dit wel de grote aandelen binnen de prijsgewogen index zoals Caterpillar, Boeing, Travelers en 3M die de kar trekken. Kijkend naar een overzicht van de aandelen binnen de Dow Jones zien we dat naast de Dow Jones slechts 4⁄5 andere fondsen ook rond hun All Time High noteren. Dat de stijging niet ”marktbreed” is, ook niet binnen de fondsen van de index zelf, is wel een belangrijk teken voor mij. Deze ontwikkeling geeft aan dat de sectoren die ik zojuist noemde het erg zwaar hebben en daarom wat verder kunnen wegzakken. Daarnaast staan de financials op Wall Street ook nog ver van hun toppen door de daling die het rond de periode maart moest verwerken.
Wat we kunnen gaan zien en wellicht al beschouwen de afgelopen dagen is een sectorrotatie. Dit fenomeen is typisch Amerikaans en komt vaak bij bepaalde events of waarschuwingen zoals we die laatst over de techsector zagen. ”Techbeleggers”’ onttrokken hun geld van de Nasdaq en investeerde dit in andere sectoren zoals duidelijk was te zien in de Dow Jones die geen krimp gaf ondanks dat Apple een draai om haar oren kreeg. Deze ontwikkeling zorgt natuurlijk ook voor de nodige divergentie op de beurs en is een eerste waarschuwing voor beleggers. Als geld uit een sector wordt onttrokken is er vaak wat aan de hand, zoals bijv. de waarschuwing van Goldman Sachs vorige week. Echter geloof ik niet dat enkel de techaandelen te scherp geprijst zijn, de hele markt staat momenteel op scherp en het is wachten op de eerste serieuze tik omlaag om te zien wat de steunzones onder de topzones kunnen betekenen.
Een hogere bodem binnen de UPtrends is zeker mogelijk maar er kunnen ook enkele zeer belangrijke steunlijnen worden getest. Zo viel de Nasdaq gisteren tijdelijk terug tot 6.100 punten waarmee de index uit het oplopende trendkanaal van november 2016/2017 viel. Gelukkig voor de Nasdaq wist men op tijd de rug te rechten voordat er een verdere neerwaartse stoot voor de index volgde. Uiteindelijk sloot de index met een bescheiden verlies van 30 punten op 6.165 punten waardoor men wel weer binnen het oplopende trendkanaal noteert maar nog steeds erg dicht bij de onderkant staat. Een nieuwe daling voor de Nasdaq zal dus hoogstwaarschijnlijk leiden tot een neerwaartse uitbraak waarna de Nasdaq op bezoek kan gaan bij de 5.800−6.000 zone.
Hourly Dow Jones:Daily Transport:Daily NADSAQ:AEX
De AEX liet gisteren een lang verwachte beweging zien door met een flink aantal punten te zakken. De Nederlandse hoofdindex kwam de afgelopen dagen namelijk serieus onder druk te staan door de zijwaartse tradingrange waar de AEX in bleef hangen. De index hield enkele weken vast aan een krap speelveld met een bandbreedte van slechts acht punten: de 520 – 528 tradingrange. Elke opwaartse beweging werd verkocht rond de 528 punten wat er voor zorgde dat een opwaartse uitbraak uitbleef. Aan de andere kant zagen we aan de onderkant dat de dalingen werden opgevangen door de 520⁄523 steunzone waardoor de koers van de index enkele weken binnen deze range kon blijven staan. In de tussentijd liepen de steunlijnen ”gewoon” verder op richting de tradingrange. Vorige week kwamen de eerste BEARISH signalen voor de AEX dan ook al binnen. De index brak met het 50-MA en viel ook buiten het oplopende trendkanaal van 2017. Dit zorgde natuurlijk voor extra verkoopdruk en zo kwam het tot een test van de 520 steunzone. Deze steunzone begaf het uiteindelijk en dit was conform verwachting, de technische indicatoren voor gisteren waren simpelweg erg ongustig voor de AEX:
Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart | US Markets
- De AEX sloot woensdag voor de derde keer op rij onder het 50-MA. Dit is voor het eerst sinds november 2016 (begin Trump Rally)
- De AEX noteert onder het oplopende trendkanaal van 2017.
- De AEX sloot woensdag met een inverted hammer candlestick patroon. Na de test van de 528 punten viel men 6⁄7 punten terug richting het einde van de dag. Een duidelijk signaal van oplopende verkoopdruk.
- Verder zagen we gisteren wederom een grote rode candlestick die het verhaal van de vorige candlestick bevestigt.
Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart | US Markets