Vorige week dus een knotsgek einde van de handelsweek op het damrak: Donderdag schoot de AEX na opening 5 punten omhoog om vervolgens weer vlak te sluiten. Op vrijdag was daar een totaal tegenovergesteld beeld voor de AEX index, de index viel direct na opening maar liefst 6 punten omlaag om vervolgens opnieuw vlak te eindigen. Kortom, een verschil van een dikke 10 punten tussen de high van donderdag (459) en de low van vrijdag (449). Ondanks de volatiliteit in deze twee sessies staat de index nagenoeg gelijk met de slotstand van woensdag. De AEX lijkt zoekende naar een uitbraak ongeacht of deze omhoog of omlaag is. Omdat de trend op de middellange termijn UP blijft is een uitbraak richting de bovenkant van het trendkanaal momenteel een meer voor de hand liggende optie.
Op de dagchart van de AEX is te zien dat zowel op de korte als de middellange termijn de trend opgaand is. Medio september is de huidige uptrend van de AEX ontstaan en deze gaat in een versneld tempo verder. Om dit te illustreren heb ik de aaneenschakeling van 3 hogere toppen en bodems voor u gemarkeerd.
Na het bereiken van de vorige top op 463 punten (T3) is de koers van de AEX in verval geraakt. De index viel zo’n 14 punten terug tot de meest recente bodem op 449 punten (B3). Hier lijkt de AEX een bodem te hebben gevormd en zo kan de AEX doorstoten richting de 458 weerstand voordat de index de weerstand op 463 punten weer kan testen. Hierboven kan de AEX de bovenkant van het trendkanaal testen dat uitkomt bij de jaartop van 466.17 punten.
Steun voor de AEX nu eerst 455 punten met daaronder 452 punten als steun, hier wacht tevens het 50-daags gemiddelde dat ook als steun fungeert. Hieronder steun voor de AEX op 448 – 449 zone waar ook de onderkant van het trendkanaal uitkomt.
Daily AEX: Op de uurgrafiek van de AEX is ook nog steeds een stijgende trend waar te nemen die is ingezet na de bodemvorming in half september. Na het testen van de bovenkant van het trendkanaal op 463 punten viel de AEX vorige week terug tot onder de 455.5 (en intraday zelfs tot 449). Hier zien we nu de grootste weerstand voor de AEX op de uurgrafiek. Hierboven de 458 – 463 zone als weerstand, uiteindelijk zal de jaartop van 466.17 punten als weerstand dienen voor de AEX. Steun voor de AEX nu 455 punten met daaronder 453 punten als steunpunt voor de AEX. Hieronder zal de 450 als steun voor de AEX fungeren met uiteindelijk de onderkant van het trendkanaal van de huidige trend voor de AEX als steun op 445 punten.
Hourly AEX:Aandeel in focus:
Vandaag het aandeel DSM in focus bij mij. De koers van het Nederlandse chemie bedrijf kreeg onlangs (26 okt.) een flinke knauw nadat J.P. Morgan een ‘underweight’ advies gaven aan het concern. Hier zien we dan ook dat DSM met een GAP naar beneden opende en zo in een rap tempo terugviel na de steunzone rond de 58 waar het voor de derde keer in een korte periode een bodem vormde. Vanaf dit punt kan het aandeel weer opleven en zo de weerstand van 61.1 op zoeken om het drie dubbele bodem patroon te voltooien. Indien dit het geval is kan DSM de weerstandlijn op 61.1 ook doorbreken en kan het aandeel terug richting de top van 64.4.
Op de uurchart van DSM is te zien dat DSM op de korte termijn in een lichte downtrend zit. De drie dubbele bodem voor DSM is op de uurchart nog beter waar te nemen. Vanaf half september tot eind oktober heeft DSM meerdere malen de 61.1 weerstand getest om daarna terug te vallen naar de steunzone richting de 58. Hier zien we dat de koers van DSM door de opwaartse druk van de steunzone telkens weer terug gaat richting de 61.1 weerstand. DSM lijkt nu opnieuw een bodem te hebben gevormd rond de 58 steunzone en daarom zou de index de komende dagen weer richting de weerstand van 61.1 kunnen bewegen.
- LONGkans voor DSM
- Doel: 61.1
- StopLoss: 57.8
Daïm Boscart
US Markets