Op deze donderdag ga ik verder met de serie over de 25 aandelen die in de AEX zitten. Eerder meldde ik al dat ik ook af en toe de AEX voorbij zou laten komen. Vandaag heb ik gekozen voor de index en drie aandelen, namelijk ASR, Just Eat Takeaway en Unibail-Rodamco-Westfield. De beurs is al open, maar ik gebruik de daggrafieken tot en met het slot van gisteren. Veel leesplezier!
Als eerste grafiek pak ik vandaag Unibail-Rodamco.
De grafiek van Unibail behoort momenteel niet tot de sterkste van de 25 AEX-fondsen, maar ook niet tot de slechtste. Wat is er gebeurd? Natuurlijk werd ook dit vastgoedfonds getroffen door het virus, maar het opvallende is dat er daarna begin april en in mei lagere bodems werden neergezet. Er zijn namelijk veel aandelen te vinden die een felle daling door Covid-19 laten zien en daarna dat laagste punt niet meer aanraken. Unibail wel. Toch wist het aandeel begin juni afscheid te nemen van die lage niveaus en de hoogste koers sinds het virus neer te zetten. Daar kon echter niet lang van genoten worden, onder de grijze trendlijn ziet u het aandeel wegglijden.
Eind september/begin oktober ziet u het aandeel uitbodemen en daarna opwaarts door de grijze trendlijn breken. Unibail wist aardig terreinwinst te realiseren. De afgelopen dagen lijkt URW het hoofd te stoten tegen de rode horizontale weerstandslijn.
Voor een trade ben ik niet geïnteresseerd in de huidige grafiek. Voor bezitters van Unibail-Rodamco-Westfield hoop ik dat het lichtgroene stijgende trendlijntje als steun gaat optreden.
Zullen we kijken of de grafiek van ASR er beter bij ligt?
Een verschil met de eerste grafiek is dat ASR na de klap van het virus direct hogere bodems en hogere toppen ging neerzetten. Kijkt u maar wat er boven de paarse stijgende trendlijn gebeurde. In juni en juli stootte ASR nog het hoofd tegen de rode lijn. Deze weerstandslijn gaat terug tot juni 2017 en ook in juni 2019 was deze lijn nog belangrijk, als steun wel te verstaan. Op deze grafiek is dat overigens niet zichtbaar. In augustus wist de verzekeraar er opwaarts door te breken, maar is september dook ASR er al weer onder. Kijkt u ook hoe de top van begin deze maand die rode lijn weer (als weerstand) aantikte.
Over de koersontwikkeling sinds eind augustus tot heden heb ik een dalend trendkanaaltje getekend. Wellicht kunt u nu wel raden hoe graag ik ASR in mijn portefeuille zou willen opnemen. Ja inderdaad: niet dus. U kent mijn uitspraak wellicht al: “Op naar de volgende grafiek!”.
Voordat ik de AEX ga bekijken pak ik er eerst Just Eat Takeaway bij.
Ook deze grafiek is na Corona positiever dan Unibail-Rodamco-Westfield maar ook dan die van ASR. In maart kwam de klap door het virus en reeds in mei noteerde Just Eat alweer hoger dan de top van voor het virus. Begin juni ging het aandeel ook nog eens een keer hoger dan die top van mei. Dat is andere koek, niet?! Heel lang konden beleggers daar niet van genieten want kijk maar eens naar de candle van 11 juni. Op die dag klapte het aandeel in elkaar en om even een idee te geven, de hoogste koers was die dag 101,30 en de laagste koers euro 80,10 met een slotkoers van euro 85,50. Geen lekker hapje voor diegenen die het aandeel slechts enkele dagen daarvoor nog voor meer dan 102 euro hadden gekocht.
Kijken we vandaag rechts op de grafiek dan zien we dat de koers is hersteld en dat het aandeel opwaarts door de groene weerstandslijn is gebroken en daarmee in “uncharted territory” terechtkwam. Voor de regelmatige lezer van mijn columns geen nieuws. De laatste beursdagen zien we Just Eat Takeaway terrein inleveren en het lijkt af te gaan stevenen op een test van het uitbraakniveau. Met andere woorden, terug naar de groene lijn om die zeer waarschijnlijk als steun te gaan testen. Ik kan u verklappen dat de candle van vandaag al even onder de lichtgroene steunlijn is gedoken. Dit is hier niet te zien, daar ik de grafiek tot en met de slotkoers van gisteren heb geplot.
Al met al ligt deze grafiek er m.i. vele malen beter bij dan die van Unibail en ASR. Sterker, ik zou een aankoopactie kunnen overwegen, uiteraard in combinatie met een stop loss.
Dan heeft u de grafiek van de AEX nog tegoed.
In deze serie van de 25 AEX-fondsen kijk ik per dag naar vier aandelen, mits er iets gebeurt bij de index zelf. Wel, gisteren was zo’n dag, vandaar vandaag 3 aandelen en de index.
De AEX wist in oktober boven de grijze weerstandslijn op 568,60 te komen, in ieder geval intraday, maar het slot lag daar eigenlijk bijna iedere dag toch weer onder. Een indicatie dat de index het er moeilijk mee had. Inmiddels zien we dat de index onder de grijze lijn is gedoken en ook nog eens een keer uit het stijgende trendkanaaltje is gevallen. De RSI onder de grafiek bevestigde de verzwakking. U kent de uitspraak wel, die van er gaat nooit een bel aan de top. Ik ben het met die uitspraak eens, want meestal gaat die bel niet precies aan de top en meestal zijn het meerdere belletjes. Je moet alleen even weten hoe je moet luisteren om ze te horen (of zien).
Even oppassen dus met de AEX als we naar bovenstaande grafiek met de slotkoers van gisteren kijken. Ik kan u melden dat de candle van vandaag tot nu toe een gap laat zien en stevig richting de oranje dalende trendlijn op weg is. Nogmaals, oppassen met de index en wellicht is uw profit stop of stop loss al geraakt. Wees blij met de winst en zelfs met het verlies, want nu kunt u weer fris naar een volgende trade op zoek.
Ik wens u een hele fijne donderdag!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.