Goedemorgen Nederland!
Vanuit het zonnige, warme en momenteel vooral benauwde Brazilië wens ik u een hele goede morgen. Ik heb gekozen voor een diepteanalyse van de AEX. Dat heeft onze index wel verdiend na weer een nieuw all-time-high. RD komt heel kort voorbij.
Op moment van schrijven loopt het zweet in straaltjes van mijn voorhoofd. Laten we hopen dat het onweer snel losbarst, zodat er wat verkoeling komt! Ondertussen begin ik alvast aan de column met als hoofdrolspeler de AEX.
Het nieuwe all-time-high is niet duidelijk zichtbaar op deze “area chart” zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen. Daar is een area chart ook helemaal niet geschikt voor. Een dergelijke grafiek laat slecht de grote lijnen zien door de slotkoersen van de maand met elkaar te verbinden. Daarbij zij opgemerkt dat de maand maart nog niet om is. Maar het is wel een mooi grafiekje, niet?
De area chart dient om het “grote plaatje” te laten zien, hoe de verhoudingen liggen. Oordeelt u zelf. Ik bedenk me opeens, het zou een weergave van de hoogteverschillen van een bergetappe van een bekende wielerronde kunnen zijn.
De diepteanalyse doe ik dit keer net iets anders. Trouwe lezers weten dat ik nu de weekgrafiek laat zien gebruikmakend van bars. Dit keer niet, het is wel een weekgrafiek, maar ik heb hier een lijngrafiek gepakt.
De blauwe lijn is die van de AEX door gebruik te maken van de slotkoersen van de AEX en die punten met elkaar te verbinden. Waarschijnlijk wilt u nu vragen wat dan die oranje lijn is, dat zal ik u vertellen. Dat is het aandeel Koninklijke Olie.
Nu wordt het leuk, want er speelt nog iets. Eerst nog even vertellen dat de grafiek ergens begin 2011 begint, dat is op zich niet zo belangrijk. Maar op de begindatum beginnen beiden te bewegen in percentages.
Gemeten vanaf die datum van ergens begin 2011 is de AEX met ruim 94% gestegen. En hoe zit het dan met de hoeksteen van de portefeuille? Jongere lezers begrijpen wellicht niet goed waar ik het over heb als ik RD link met hoeksteen van de portefeuille, maar als jonkie kreeg ik dat met de paplepel ingegoten. Wat je ook deed in je portefeuille, Kon. Olie moest daarin, mede vanwege het hoge dividendrendement.
Over dezelfde periode gemeten ziet u dat RD ruim 30%, bijna 31% is gedaald. Ik kan me beleggers voorstellen die RD niet zo heel erg hebben gemist in hun portefeuille.
De daggrafiek. De daggrafiek van onze nationale beursgraadmeter laat een mooi volatiel verloop zien. Niet meer nodig te schrijven wat de nose dive veroorzaakte, gevolgd door een geweldig mooi herstel. Mocht u zich afvragen, de halve wereld gaat failliet en hoe kan de AEX dan rechts bij het groene vergrootglas een nieuw all-time-high neerzetten? Het antwoord is dat ik slechts een simpele technisch analist ben die het antwoord daarop ook niet weet! Zoekt (op internet) en gij zult (fundamenteel analisten) vinden die daar wellicht een hele goede verklaring voor hebben.
ik kom niet verder dan dat de beurs 6 tot 9 maanden vooruitloopt en dat we met zijn allen klaarblijkelijk vinden dat wereldwijde lockdowns niet zo’n geweldige impact hebben. Het komt allemaal goed, slaap rustig! Als we de beurskoersen mogen geloven althans.
Op de laatste grafiek van vandaag zien we een klein stukje koershistorie. Bij het groene vergrootglas staat de all-time-high van onze index. Voorwaar geen slechte prestatie!
Zou ik toch nog iets minder positiefs kunnen schrijven over de AEX? Wel, onder de grafiek ziet u dat de RSI (Relatieve Sterkte Index) niet meedoet met het feestje. De hogere top wordt dus niet bevestigt door de indicator. Op zich is dat niet zo heel schokkend. Het is slechts een belletje dat rinkelt op de top. Het wordt pas nijpender als we meer belletjes gaan horen.
In de verte dondert het nog steeds dreigend, maar tot nu toe geen spatje regen. Ik wens u een fijne dinsdag.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.