De wereldwijde aandelenmarkten houden het enorm spannend gedurende de tweede week van 2017. De markten blijven hangen binnen de tradingrange van de afgelopen twee weken waarin de koersen zich zijwaarts bewegen. Binnen deze consolidatiezone zien we, met name op intraday gebied, behoorlijk wat volatiliteit. De markten deinen heen en weer en schieten van steunniveus naar weerstand niveaus en vice versa. Met name Wall Street sleurt de markten alle richtingen op. Maandag opende de Dow Jones 50 punten lager om vervolgens via 70 pluspunten weer lager te sluiten. Gisteren zagen we een dergelijk koersverloop voor de Dow Jones die voornamelijk werd gestuurd door het perspraatje van Trump.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen werden dus aantoonbaar gestuurd door uitspraken van Trump die tijdens zijn praatje sprak over het internationale handelsbeleid van de Amerikanen maar ook bepaalde sectoren aansprak. Zo vielen de koersen van Johnson & Johnson en Pfizer weg na aanmerking op de farmaceutische industrie. Na een onstuimige dag herstelde de Dow Jones dus knap en zo eindigde de Amerikaanse hoofdindex rond de 19.950 punten. Hiermee blijft de 20.000 weerstand in beeld en blijven de Amerikanen binnen de consolidatiezone van 200 punten (19.800 — 20.000 punten). De S&P 500 kwam de hele dag ook moeilijk op gang maar uiteindelijk wist men daar ook een plus te realiseren van 6,5 punt. Hiermee staat de S&P met 2,275 punten vlak bij de All Time High van 2.282 punten. Vandaag zal moeten blijken hoe de woorden van Trump daadwerkelijk zijn gevallen, de futures staan er vooralsnog niet al te best voor.
AEX
Dan de AEX, de Nederlandse hoofdindex kent net als de overige indices een lastige week. De koersen van de AEX schommelen dit jaar tussen de 483 — 488 punten. Binnen deze bandbreedte hebben we meerdere tests gezien van zowel de steun- als weerstandszone. Het spel tussen vraag en aanbod is de laatste dagen volop aan de gang en noch de stieren noch de beren kunnen een overwinning claimen. De koerswinsten en koersverliezen op dagbasis worden vaak de volgende dag weer gecorrigeerd of goedgemaakt. Zodoende blijft de AEX hangen in de huidige tradingrange, net als de vorige dagen veranderd er dus weinig aan het technische beeld voor de AEX.
Weerstand rond toppen (488−490)
Zoals ik gisteren ook al schreef ontstaat er een serieuze weerstandszone rond de opening van de GAPzone en de jaartop van 489,9 punten. Ook gisteren toen de beurzen omhoog schoten na wat woordjes van de heer Trump kwam de AEX niet voorbij de weerstand van 488,41 punten. Zodoende blijft de GAPzone van augustus 2015 de voornaamste en meest serieuze weerstand op het middellange termijn beeld. Binnen deze GAPzone wacht nu ook de jaartop van de AEX rond de 490 punten. De index zal eerst deze top van 489,9 moeten doorbreken om de opening op de dagchart volledig te kunnen dichten. Na het dichten van de GAP zullen de volgende weerstanden voor de AEX wachten rond de toppen van 2015 die wachten rond de 495, 505 & 510 punten.
Steun aan onderkant Tradingrange
Aan de onderkant van de Tradingrange zien we steun voor de AEX rond de 483 punten. Voornamelijk op de uurgrafiek is de opwaartse druk die ontstaat rond de 483 – 484 punten goed te zien. De afgelopen weken heeft de index meerdere malen de steunzone van 483 – 484 punten onder druk gezet maar de steunzone begaf het niet.
Op de dagchart kunt u zien dat een neerwaartse doorbraak van deze steunlijn zal leiden tot een verdere daling richting de 480 – 481 punten. Hier wacht de laatste serieuze bodem van de huidige UPtrend voor de AEX. Bij een test van deze steunzone zal de UPtrend dan ook onder druk komen te staan. Bij een daling onder de 480 – 481 punten zal het technisch beeld van de AEX aanzienlijk verslechteren en zou er een draai in de trend kunnen komen. In dat geval kan de index terug vallen tot 475, 466 of zelfs 458 punten.
Daily AEX:Hourly AEX:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart | US Markets
TA AEX: Besluiteloze markten houden spanning erin
12 januari 2017, 08:49
|
Daïm Boscart
| leestijd: 4 minuten
|
moeilijkheid: 8 / 12
|