Als ik dit begin te schrijven dan liggen de meeste van mijn lezers al op een oor, mag ik aannemen. Slaapt u rustig door, dan ga ik op mijn gemakje de column van dinsdag samenstellen. Ik heb zeven grafieken maar slechts zes aandelen/indices, hoe kan dat? Lees de column en alles wordt duidelijk.
Als mijn geheugen me niet in de steek laat dan hebben we met lezer Vliet956 iemand die voor het eerst een aanvraag doet, welkom Bert! Als u zich nu afvraagt, hoe weet Marcel nou dat hij Bert heet, simpel, dat schrijft hij onder zijn aanvraag. Hij vraagt direct twee aandelen aan, prima. Neem gerust een voorbeeld aan hem en vraag direct onder deze column uw favoriet aan!
Zijn eerste verzoek is Fugro. Noteerde het aandeel vorige week nog bijna 9 euro, maandag was de laagste koers 7,15. U kunt terugrekenen op de grafiek en aanwijzen dat donderdag the bad hair day was, zie de lange rode candle. Al dan niet met een vergrootglas erbij kunt u zien dat de koers vandaag intraday even onder de groene horizontale steun dook. Met datzelfde vergrootglas kunt u dan ook zien dat de koers precies op die lijn sloot.
Wat nu te doen als iemand dit aandeel niet heeft? Je zou kunnen denken dat de koers steun heeft gezocht op die groene lijn, dus aankopen maar. Ik denk daar nog even iets anders over, ik vind het te vroeg en met name te risicovol. Ik moet hier denken aan the falling knife. Een vallend (scherp) mes zonder verwondingen opvangen is slecht voor weinigen weggelegd. Wil iemand het desondanks proberen, bepaal dan vóór u instapt uw stop loss.
Arcelor Mittal is de tweede grafiek die lezer Vliet956 heeft aangevraagd. Dit aandeel vind ik er technisch (veel) beter bijliggen dan Fugro. Na het testen van de paarse onderbroken lijn — de koers raakte die lijn niet eens aan — sloot MT de gap, brak door de groene dalende trendlijn, testte die uitbraak succesvol en zet binnen het groene stijgende trendkanaal netjes hogere bodems en hogere toppen neer. Als dit zo doorgaat, en ik zie eigenlijk niets op de grafiek wat dat in de weg zou staan, dan kan de koers opstomen naar de paarse horizontale weerstand. Of dan ook die weerstand opwaarts wordt uitgenomen? Wel, dat zien we dan wel weer…
Dan gaan we naar lezer ted.hulsman die Lufthansa wilde zien.
Tegen het eerste gedeelte van wat hij schrijft (zie de column van afgelopen weekend) kan ik niets inbrengen, maar ik zie (nog) niet dat het aandeel een poging doet de lagere termijn trend opwaarts te verlaten. Wat niet is kan nog komen.
Ik heb hierboven de weekgrafiek van Lufthansa gepakt. Elke candle geeft een week weer. De grafiek gaat terug tot 2015. De koers noteert nog steeds onder de rode dalende trendlijn, maar lijkt wel serieus rekening te houden met de horizontale lijn. Deze steun is al meerdere malen (in 2020) getest.
Hierboven ziet u de daggrafiek en zo is direct verklaard hoe dat u vandaag zeven grafieken krijgt en zes aandelen/indices.
Ook op de daggrafiek zie ik nog geen poging met de dalende trend te breken, zie hetgeen er onder de rode dalende trendlijn gebeurt.
Wat ik wel zie is een hele mooie positieve divergentie bij de RSI. Kijk naar de twee pijlen bij de koers, met de rode pijl wijs ik de lagere bodem aan. Bij de RSI ziet u echter een hogere bodem boven de groene lijn. Natuurlijk is de koersgrafiek leidend, maar het is heel mooi wat er bij de RSI gebeurde. Dit kan dat beroemde belletje op de bodem zijn, uw kent de uitspraak wel: op de top (hier bodem) gaat nooit een belletje. Als je niet weet hoe dat je moet luisteren gaat er inderdaad nooit een belletje.
Ik zou zelf nu niet instappen. Te vroeg voor mij, ik zoek meer “zekerheid”.
Alvorends naar de laatste twee verzoeken te gaan wilde ik even een korte update van Philips geven. Op het hoogste punt van vandaag, beter: gisteren, zocht Flippen de paarse lijn op. We zien ook dat de neus werd gestoten en dat de slotkoers er weer duidelijk onder lag. Dit hoeft nog niet te betekenen dat het Philips 100% zeker niet gaat lukken de paarse lijn opwaarts uit te nemen, maar het is wel een signaaltje. Vinger aan uw eigen pols, want er is bijna geen zorgpersoneel meer!
Lezer Mister bluesky vroeg of ik nog eens naar Aalberts kon kijken. Natuurlijk! Of ik zou kopen is iets geheel anders, maar ik zie twee lichtpuntjes. De eerste is dat de koers opwaarts door het oranje trendlijntje is gebroken en de tweede is dat Aalberts boven het groene stijgende trendlijntje weet te blijven. Beide wapenfeiten zijn niet overtuigend, maar ze staan er wel.
Als u nu Aalberts in bezit heeft, dan kunt u blijven zitten, kijk iedere dag even of uw stop volgens u nog op het juiste niveau ligt en u kunt rustig gaan slapen.
En als hij de AEX niet had aangevraagd dan was de kans groot dat ik zelf de AEX had gekozen. De AEX opende maandag nog voortvarend: hoger dan het slot van vrijdag en in de buurt van het all-time-high. De bulls konden dat niveau niet vasthouden en verkopers drukten de index tegen het slot. Zodoende wist de AEX maar net hoger te sluiten dat vrijdag.
De regelmatige lezer van mijn column weet dat ik me niet helemaal senang voel met onze index, ondanks dat je zou zeggen dat er niets aan de hand is. Op de negatieve divergentie bij de RSI na. Ik kan het zelf ook niet helemaal verklaren, ik voel de noodzaak te schrijven dat ik voorzichtig ben. Laten we hopen dat ik er flink naast zit!
Dat was hem voor vandaag. Gevaccineerd of (nog) niet, blijf begrip hebben voor elkaars standpunt!
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.