Goedemiddag beste lezers. Op deze zondagmiddag kijk ik samen met u naar een zestal grafieken waaronder de AEX, Aegon, Nokia, Wolters Kluwer en ook nog een verzoek. Eigenlijk zijn het twee verzoeken vandaag, want Nokia is ook op verzoek.
Na bijna zes maanden de column vanuit Brazilië te hebben verzorgd komt deze column voor het eerst weer uit Nederland. Helaas heb ik mee moeten doen met het circus en een test moeten ondergaan om te kunnen reizen. Nu zit ik verplicht in quarantaine omdat ik de Braziliaanse variant wel eens zou kunnen hebben. Staat u mij toe er het mijne van te denken.
Ik begin direct met de twee verzoeken, deze zijn van lezeres Helena.
Deze is niet makkelijk. Nu is een grafiek eigenlijk nooit simpel, maar deze vind ik wel heel erg moeilijk. Ik ga een poging wagen. Ik zie de groene stijgende trendlijn. Het begin van die lijn ligt in oktober. De koers beweegt er boven. Dat lijkt simpel, maar de koers heeft er flink afscheid van genomen.
Dan zie ik ook twee (enorme!) gaps. De eerste bij de rode pijl en de tweede bij de groene. Hier begin ik de weg al aardig kwijt te raken, want het zijn me nogal een gaps. Vooral die laatste, wat moet je daar mee? Wat een enorme sprong!
De uitbraak door de groene horizontale lijn vind ik dan wel weer normaal. Dit is een bevestiging, een uitbraak en vertelt dat het hoger kan. Dan was er afgelopen donderdag weer een gap, die vrijdag bijna, dus niet helemaal, werd gesloten.
Ja, en wat nu? Ik heb geen idee. Gelukkig is er altijd wel een oplossing. Nokia lijkt hoger te willen. Heeft u Nokia in de portefeuille, blijf nu dan gewoon zitten en besteed elke dag aandacht aan uw stop.
Het tweede verzoek is X‑Fab. Ik moet u direct bekennen dat ik er nog niet eerder van heb gehoord. Kan iemand bij de reacties vertellen wat dit bedrijf doet?
De grafiek heeft in ieder geval potentie. Links op de grafiek ziet u een zijwaartse beweging en de koers brak daar op een gegeven moment opwaarts uit. Nu is de groene stijgende trendlijn belangrijk. Daarboven worden hogere bodems en hogere toppen neergezet.
Waarom heeft deze grafiek nu potentie? Wel, als de rode lijn opwaarts wordt uitgenomen, dan zou dat een prachtig aankoopsignaal zijn! Van de rit naar de rode lijn kunt u ook al profiteren. Dat laatste geldt alleen voor bezitters van het aandeel. De risk-reward om nu te kopen voor een rit naar de rode lijn is niet gunstig.
De AEX:
Onze index is op de rode balk gesloten. Onze index houdt de spanning er dus aardig in! Gaat de AEX opwaarts door de rode weerstand of gaat deze het niet redden en staan we aan de vooravond van een daling? Ik durf op moment van schrijven nog geen geld te zetten op een uitbraak, dus ik kijk de kat even uit de boom. In doubt stay out is meestal verstandig. Van de week laat ik de grafiek wel weer voorbij komen.
Ik ga met u naar IMCD.
Deze kent u wel, met de vier horizontale tradingranges. Iedere keer schoot de koers er na verloop van tijd uit en wel aan de bovenzijde. Dat was ook de laatste keer het geval, zie de blauwe tradingrange en wat er bij het rode vlaggetje gebeurde.
Na de uitbraak steeg de koers voortvarend en is daarna iets gecorrigeerd. Dat is volkomen normaal, we zien dat heel vaak. Helemaal rechts op de grafiek heb ik een klein groen balkje getekend. Het lijkt er op dat de koers een bodem vormt en weer aan de weg omhoog wil beginnen. Dat zou een rit naar de recente top betekenen en wellicht een doorbraak van dat niveau. Daarmee zou er weer een mooi aankoopsignaal komen.
De bovenstaande grafiek is die van Aegon. Na een mooie serie hogere bodems en hogere toppen is de financial door de oranje stijgende trendlijn gezakt. De koers beweegt nu al een tijdje tussen de paarse lijn (steun) en de rode lijn (weerstand). U zou de top van maart als beginpunt kunnen nemen om een licht dalend trendkanaaltje te tekenen.
Heeft u Aegon niet in bezit dan zie ik geen reden om te kopen. Heeft u de financial wel, dan is er geen reden te verkopen. Blijf maar gewoon zitten en kijk wel naar waar u uw stop wilt hebben.
Ik sluit af met de grafiek van Wolters Kluwer. Gaat de koers door de blauwe stijgende trendlijn zakken of wellicht opwaarts de rode weerstand uitnemen? Dat zal spannend worden, sterker, ik vind het nu al spannend. Op moment van schrijven acht ik de kans op een opwaartse uitbraak groter dan een val door de stijgende trendlijn.
Bent u de bezitter van dit aandeel dan is een dagelijkse blik naar uw stop voldoende. Heeft u het aandeel niet, wacht dan op die eventuele opwaartse uitbraak. Dat is een koopsignaal. U kunt nu alvast bepalen met hoeveel aandelen u er in gaat en waar u uw stop loss gaat leggen!
Heeft u ook een verzoek tot een technische analyse, laat het me dan gerust weten.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.